Musikantenstadl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andy Borg, Musikantenstadl-tour 2010
Wolfgang Lindner jr, Musikantenstadl-tour 2010

Musikantenstadl is een rechtstreeks uitgezonden televisieprogramma van de Oostenrijkse publieke omroep ORF met Duitstalige volksmuziek, blaasmuziek, populair klassiek, Duitse schlagers en internationale amusementsmuziek. Het programma bestaat sinds 1981 en wordt geproduceerd door de ORF, in samenwerking met de als deel van de Duitse publieke omroep ARD opererende Bayerischer Rundfunk en de Zwitserse publieke omroep SRF. Het wordt in Eurovisieverband door de drie omroepen uitgezonden. De uitzendingen hebben via de Duitse tv ook in Nederland en België populariteit verworven. De naam "Musikantenstadl" werd in augustus 2015 gewijzigd in "Stadlshow". In januari werd bekend dat Die Stadlshow als reguliere "Stadlshow" stopt en dat "Silvesterstadl" op oudejaarsavond wordt voortgezet.

Naam[bewerken]

Het woord Stadl is het in het Zuid-Duitse spraakgebied gebruikte woord voor schuur. Een Musikantenstadl is dus letterlijk een muzikantenschuur. In het Hochdeutsch zegt men geen "Stadl" maar "Scheune".

Presentatoren[bewerken]

Karl Moik (1938-2015) heeft Musikantenstadl gepresenteerd van 1981 tot 2005. Van 2006 tot 2015 presenteerde Andy Borg Musikantenstadl. Vanaf september 2015 zullen Francine Jordi en Alexander Mazzo Musikantenstadl presenteren onder de nieuwe naam: Stadlshow.

Geschiedenis[bewerken]

Op 5 maart 1981 werd er bij de ORF een proefuitzending gedaan van Musikantenstadl. Dit programma sloeg zo aan dat het daarna niet meer weg geweest is. Vanaf 18 februari 1984 is de Duitse zender ARD, "Duitsland 1", begonnen Musikantenstadl rechtstreeks over te nemen en een jaar later ook in Zwitserland, bij SRF. Het programma bleek dermate populair dat het op zaterdagavond om 20:15 uur zendtijd kreeg voor uitzendingen van ruim twee uur.

Speciale edities[bewerken]

Sinds 1989 is er een speciale editie met oudjaar: men zendt dan tussen 20:15 en 1:00 de zogenaamde Silvesterstadl uit. Daarnaast zijn er nog twee televisieopnames van een Sonderstadl en twee Musikantenstadl unterwegs geweest.

Musikantenstadl on Tour/Live[bewerken]

Musikantenstadl verzorgt ook evenementen buiten de televisie-uitzendingen, zowel in de Duitstalige landen als daarbuiten. In 2008 kwam Musikantenstadl on Tour in de Rijnhal in Arnhem. Op 8 maart 2015 was Musikantenstadl voor het eerst present op Belgische bodem: op 8 maart 2015 was er Musikantenstadl Live in de Oktoberhallen in Wieze, gepresenteerd door Andy Borg.

Locaties[bewerken]

De uitzendingen vinden altijd plaats vanaf een locatie ter plaatse. Dit is meestal in Oostenrijk of Zuid-Tirol en een enkele keer in Duitsland, Zwitserland of zelfs buiten de Duitstalige landen.

Eind jaren tachtig en negentig heeft men uitzendingen op locatie in verre oorden gedaan met medewerking van de televisie ter plaatse:

 • 1985 Portoroz, met medewerking van de Joegoslavische tv
 • 1988 Moskou, het was uniek dat een westerse tv-zender samen met een communistische staatszender een live-televisieprogramma maakte
 • 1990 Maribor
 • 1994 Toronto-Coliseum Arena, met medewerking van de Canadese staatsomroep
 • 1995 Melbourne-Rod Laver Arena
 • 1996 Kaapstad
 • 1998 Orlando-Disneyworld
 • 1999 Peking
 • 2000 Cruiseschip New York, New Orleans en het Caribisch gebied
 • 2001 Dubai, op persoonlijke uitnodiging van de sjeik
 • 2011 Porec

Overzicht uitzendingen Musikantenstadl[bewerken]

Stadlshow[bewerken]

Sinds 12 september 2015 bestaat de naam Musikantenstadl niet meer. Deze is "Stadlshow" gaan heten. De opvolger kreeg niet alleen met Francine Jordi en Alexander Mazza twee nieuwe presentatoren maar ook een geheel nieuw decor. Het nieuwe decor beschikt over de modernste techniek en kan qua grote aan elke hal aangepast worden, wat met het oude decor niet mogelijk was. De Stadlshow zal ook landen, regios en steden aandoen. Van het nieuwe programma worden in ieder geval zes afleveringen uitgezonden. In september en december 2015 en vier afleveringen in 2016. Het Stadlshow-orkest blijft onder leiding van Wolfgang Lindner en zal de artiesten live ondersteunen. In januari 2016 werd bekend dat de "Stadlshow" als reguliere programma stopt. "Silvesterstadl" op oudejaarsavond wordt wel voortgezet. Vernieuwing van de "Stadlshow", waarmee men eigenlijk een jonger publiek wilde aanspreken, lukte niet. De kijkcijfers van het vernieuwde programma vielen tegen waardoor het programma nu stopt.

Stadlpost[bewerken]

Stadlpost is een tijdschrift over volksmuziek en schlagers, uitgegeven door uitgeverij Stadl Media. Het verschijnt acht maal per jaar en men kan het blad ook online bekijken. Het is de opvolger van het voordien door Quota Verlag uitgegeven gelijknamige blad, dat wegens financiële problemen in juli 2014 niet meer werd uitgegeven. In de zomer van 2015 is het blad in een geheel nieuwe stijl opnieuw weer verkrijgbaar. Abonnementen op Stadlpost kunnen in de gehele wereld genomen worden.

De meeste aandacht gaat naar informatie over de volksmuziek- en schlagerscene, evenementen en concerten, reportages over actuele gebeurtenissen en nieuws van de sterren, mode en schoonheid, gezondheid en wellness, raadsels en prijsvragen.

Externe link[bewerken]