Wieze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wieze
Deelgemeente in België Vlag van België
Wieze (België)
Wieze
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lebbeke Lebbeke
Coördinaten 50° 59′ NB, 4° 5′ OL
Overig
Postcode 9280
Detailkaart
Wieze (Oost-Vlaanderen)
Wieze
Portaal  Portaalicoon   België
De Sint-Salvatorkerk

Wieze is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lebbeke. Wieze ligt in de Denderstreek, aan de rand van de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wieze, een dorp dat via een oude rivierarm met de Dender verbonden is, blijkt bewoond te zijn sinds de Gallo-Romeinse periode (vondst van een glazen wijnkruik, in een brandgraf uit de 1e of 2e eeuw en overblijfsels van bewoning, op de site Blaesveld (Bauwens-Lesenne, Bibliografisch repertorium der oudheidkundige vondsten in Oost-Vlaanderen, 1962).

In de wetenschappelijke literatuur tot halfweg vorige eeuw, is herhaaldelijk geschreven dat Wieze vermeld is in de Salische Wet. Indien de auteur van 'Histoire des environs de Bruxelles' gelijk heeft, dan is Wieze niets minder dan de Wisogast uit: "Sunt autem electi de pluribus viri quatuor, Wisogast, Bodogast, Salogast et Windogast, in locis quibus nomen Salagheve, Bodogheve, et Windogheve". Namelijk de heer van Wieze; een strategische plaats, net als Bodegem (Brabant), Saleghem of Zeelhem (bij Diest) en Winden (Neer- en Overwinden) bij Tienen. In 1108 maken Wieze en de naburige gemeente Moorsel deel uit van een schenking door Robrecht I van Vlaanderen, waarop "heerlijke rechten" worden toegestaan (De Potter en Broeckaert, Geschiedenis der Oost-Vlaamse gemeenten, 1893).

Bezienswaardigheden en natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het heeft een zeer pittoresk dorpsplein, dat wordt gedomineerd door de gotische Sint-Salvatorkerk en het café "'t Oud Gemeentehuis". De hele dorpskern is sinds 1981 beschermd als waardevol dorpsgezicht. Er staat ook een merkwaardige, oude zomereik, bekend als "den dikken eik".

Daarnaast heeft Wieze nog andere bezienswaardigheden, zoals het kasteeldomein met zijn ijskelders, de oude hoeve Het Neerhof, een 17e-eeuwse pastorie en het Molenkapelletje.

In de streek is Wieze vooral bekend omwille van zijn Oktoberhallen, waar in de periode 1956-1986 dertig keer de Oktoberfeesten van de brouwerij Van Roy plaatsvonden. Vandaag worden deze Oktoberhallen gebruikt voor verschillende evenementen.

Verder is het dorp ook bekend door de Koninklijke Vereniging van Volkstuinen: Werk van den Akker-Wieze, dat tot de oudste verenigingen van België behoort. Naast deze vereniging kan men zich onder andere aansluiten bij , Chiro Tiboe en de Heemkundige kring Sint-Salvator.

De grootste jaarlijkse activiteit is 'Wies Karnaval' (carnaval). Ieder jaar trekt twee weken na Oilsjt Karnaval een stoet plaatselijke groepen door de straten van Wieze.

Het natuurreservaat Hannaerden, dat beheerd wordt door Natuurpunt ligt in Wieze. Het reservaat herbergt o.a. reeën en de Europese rode eekhoorn.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Door dit dorp loopt onder meer de fietsroute Denderende Steden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Wieze speelt de voetbalclub FC Wieze. In Wieze speelt ook een kaatsclub, Wieze Sportief. Deze club speelt in de hoogste competitie van België.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Wieze[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]