Wieze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wieze
Deelgemeente in België Vlag van België
Wieze (België)
Wieze
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lebbeke Lebbeke
Fusie 1977
Coördinaten 50° 59′ NB, 4° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,56 km²
Inwoners
(1/1/2020)
2.715
(489 inw./km²)
Overig
Postcode 9280
NIS-code 42011(B)
Detailkaart
Wieze (Oost-Vlaanderen)
Wieze
Portaal  Portaalicoon   België
De Sint-Salvatorkerk

Wieze is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lebbeke, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Wieze ligt in de Denderstreek, aan de rand van de groene Dendervallei tussen Aalst en Dendermonde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wieze, een dorp dat via een oude rivierarm met de Dender verbonden is, blijkt bewoond te zijn sinds de Gallo-Romeinse periode (vondst van een glazen wijnkruik, in een brandgraf uit de 1e of 2e eeuw en overblijfsels van bewoning, op de site Blaesveld (Bauwens-Lesenne, Bibliografisch repertorium der oudheidkundige vondsten in Oost-Vlaanderen, 1962).

In de wetenschappelijke literatuur tot halfweg vorige eeuw, is herhaaldelijk geschreven dat Wieze vermeld is in de Salische Wet. Indien de auteur van 'Histoire des environs de Bruxelles' gelijk heeft, dan is Wieze niets minder dan de Wisogast uit: "Sunt autem electi de pluribus viri quatuor, Wisogast, Bodogast, Salogast et Windogast, in locis quibus nomen Salagheve, Bodogheve, et Windogheve". Namelijk de heer van Wieze; een strategische plaats, net als Bodegem (Brabant), Saleghem of Zeelhem (bij Diest) en Winden (Neer- en Overwinden) bij Tienen. In 1108 maken Wieze en de naburige gemeente Moorsel deel uit van een schenking door Robrecht I van Vlaanderen, waarop "heerlijke rechten" worden toegestaan (De Potter en Broeckaert, Geschiedenis der Oost-Vlaamse gemeenten, 1893).

De heerlijkheid Wieze was achtereenvolgens bezit van de families van Wiense, '1650-1795). van Ideghem (vanaf de 15e eeuw), de Clerque Wissocq de Sousberghe (1650-1795). Daarna leverde de familie de Kerckhove d'Exaerde de kasteelheren, tot 1950.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Wieze ligt aan de Dender op een hoogte van 5-10 meter. De bodem is lemig en zandlemig. Enkele beken (Windgatbeek, Grote Beek en Steenbeek) lopen in noordwestelijke richting en monden uit in de Dender.

Het natuurreservaat Hannaerden, dat beheerd wordt door Natuurpunt, herbergt o.a. reeën en de Europese rode eekhoorn. Een tweede natuurgebied is Wiestermeers, gelegen nabij de Dender en de Windgatbeek.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In de streek is Wieze vooral bekend omwille van zijn Oktoberhallen, waar in de periode 1956-1986 dertig keer de Oktoberfeesten van de brouwerij Van Roy plaatsvonden. Vandaag worden deze Oktoberhallen gebruikt voor verschillende evenementen.

Verder is het dorp ook bekend door de Koninklijke Vereniging van Volkstuinen: Werk van den Akker-Wieze, dat tot de oudste verenigingen van België behoort. Naast deze vereniging kan men zich onder andere aansluiten bij , Chiro Tiboe en de Heemkundige kring Sint-Salvator.

De grootste jaarlijkse activiteit is 'Wies Karnaval' (carnaval). Ieder jaar trekt twee weken na Oilsjt Karnaval een stoet plaatselijke groepen door de straten van Wieze.

Lijst van burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

  • (1838) Van Damme[1]
  • Eugenius Callebaut[2]

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Door dit dorp loopt onder meer de fietsroute Denderende Steden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Wieze speelt een kaatsclub, Wieze Sportief. Deze club speelt in de hoogste competitie van België. Aan het ontmoetingscentrum bevindt zich ook een judoclub en een karabijnschuttersclub.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Wieze[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Moorsel, Denderbelle, Lebbeke, Herdersem

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wieze van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.