NJO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Polygoonjournaal over een optreden van het Nationaal Jeugd Orkest in 1958

Het NJO (de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie, het voormalige Nationaal Jeugd Orkest) stelt jonge, zeer getalenteerde musici die zich voorbereiden op de beroepspraktijk in de gelegenheid op hoog niveau ervaring op te doen in allerlei vormen van samenspel. Zij kunnen hierbij werken met de beste (inter)nationale dirigenten en solisten.

Achtergrond[bewerken]

De orkesten en ensembles van het NJO bestaan uit jongeren onder de 30 jaar. De meeste musici van het NJO zijn (afgestudeerde) conservatoriumstudenten, maar ook enkele talentvolle amateurs maken deel uit van het orkest. Alle leden worden door middel van audities geselecteerd. Essentieel voor de activiteiten van het NJO is dat coaching en masterclasses altijd gevolgd worden door de presentatie aan het publiek.

Het NJO onderscheidt zich van het JeugdOrkest Nederland (JON), doordat de leden in het JON in de leeftijdscategorie 14-18 jaar zitten en in de regel (nog) niet aan het conservatorium studeren (behoudens eventueel vooropleiding). Ook stelt het NJO niet één orkest samen, maar kunnen musici deelnemen aan verschillende orkesten en ensembles.

Er worden veelsoortige activiteiten aangeboden: ’s winters is er een tournee door het NJO Symfonieorkest, ’s zomers nemen circa 250 musici uit binnen- en buitenland deel aan projecten die in het kader van de NJO Summer Academy worden georganiseerd: een maand lang werken ze aan een gevarieerd muzikaal repertoire, onder leiding van een dertigtal dirigenten en coaches. Het repertoire reikt van muziek voor groot symfonieorkest tot kamerorkest en van hedendaagse ensemblemuziek tot de symfonieën van de Weense Klassieken, uitgevoerd volgens de historische uitvoeringspraktijk onder leiding van verschillende specialisten. De composer in residence speelt bij de programmering een belangrijke rol.

Sinds 2001 organiseert het NJO in de zomer een eigen festival in Gelderland, de NJO Muziekzomer. Dit is het podium voor de vele ensembles en orkesten die worden voorbereid tijdens de NJO Summer Academy.

Het NJO wordt onder andere gefinancierd door bijdragen van het Ministerie van OCW, de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn. Daarnaast zijn er bedrijven die sponsoren.

Optredens[bewerken]

Het NJO Symfonieorkest speelt vaak in de series met abonne­mentsconcerten van de professionele symfonieorkesten in Nederlands belangrijkste concertzalen. Ook maakte het NJO vele tournees naar het buitenland, naar vrijwel alle landen van Europa. Noemenswaardige projecten zijn de scènische uitvoering de opera Falstaff van Verdi met dirigent Dennis Russell Davies in 1994 in Duitsland. In 1996 speelde het NJO op het Festival de Radio France & Montpellier, met werken van Mahler, Debussy, Glass, Maderna en Mozart. In 1997 volgde een concertreis onder leiding van dirigent Enrico Pace naar Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken, waarbij het NJO pianist Igor Roma begeleidde. In 1998 en 1999 waren er tournees naar Frankrijk, Spanje en Portugal. De tournee naar Duitsland in 2000 werd afgesloten met een concert op Lowlands. Het orkest speelde verder in Praag, op het Schleswig Holstein Musik Festival, het Festival van Vlaanderen in Brugge, in het Concertgebouw in Amsterdam en tijdens het Edinburgh Festival.

Het NJO maakte opnamen van onder andere de Vier letzte Lieder van Richard Strauss met de sopraan Roberta Alexander, Three Places in New England van Charles Ives, de Vuurvogel en Petroesjka van Igor Stravinski, en werken van Bartók en Rimski-Korsakov. Ook werden concerten opgenomen voor radio en televisie.

Dirigenten[bewerken]

Veel gerenommeerde dirigenten hebben het NJO geleid, onder wie Mark Wigglesworth, Jaap van Zweden, Iván Fischer, George Benjamin, Reinbert de Leeuw, Jos van Immerseel, Philippe Herreweghe, Thierry Fischer, John Adams, Yannick Nézet-Séguin, Enrico Pace, Oliver Knussen, Josep Pons en Paul Goodwin. Solisten die met het NJO hebben gespeeld of gezongen zijn onder anderen Anne Evans, Charlotte Margiono, Truls Mørk, Enrico Pace, Peter Donohoe, Boris Belkin, Igor Roma en Raphael Oleg.

NJO Summer Academy[bewerken]

Sinds 2001 organiseert het NJO de NJO Summer Academy, een internationaal orkest- en ensembleproject. Elk jaar nemen zo'n 250 jongeren deel aan dit project onder leiding van gerenommeerde solisten en dirigenten. Er is onder meer een groot symfonieorkest, een project voor kamerorkest en een project voor hedendaagse muziek. Het NJO Orkest van de 19de eeuw is sinds de oprichting van de NJO Summer Academy in 2001 een vaste waarde. Dit orkest speelt op authentieke instrumenten. Na Jos van Immerseel is sinds 2009 Richard Egarr verantwoordelijk voor de authentieke uitvoeringspraktijk. Daarnaast is er jaarlijks een componist composer in residence: György Kurtág (2001), Louis Andriessen (2002), Wolfgang Rihm (2003), Thomas Adès (2004), Mauricio Kagel (2005), Sofia Goebaidoelina (2006), George Benjamin (2007), John Adams (2008), Oliver Knussen (2009) en Mark-Anthony Turnage (2010). In 2011 is het de beurt aan de Finse Kaija Saariaho. Tot 2010 was Reinbert de Leeuw artistiek leider van de NJO Summer Academy. Vanaf 2011 zal de Chinees-Amerikaanse dirigente Xian Zhang deze rol van hem overnemen.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

De uitvoering van Des Canyons aux Étoiles in Edinburgh onder leiding van Reinbert de Leeuw werd door de muziekcritici van The Herald beloond met de Angel. De opname van Boog van de Nederlandse componist Robert Heppener voor Donemus werd genomineerd voor een Edison.

Literatuur[bewerken]

In 1998 verscheen een boek ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het NJO net de titel Het leukste orkest van Nederland. Dit boek beschrijft de geschiedenis van het orkest en bevat een complete lijst van alle concerten vanaf 1957.

Externe link[bewerken]