Nationaal park Gotska Sandön

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal park Gotska Sandön
Nationaal park in Zweden Vlag van Zweden
Nationaal park Gotska Sandön
Nationaal park Gotska Sandön
Situering
Landschap Gotland
Län Gotlands län
Coördinaten 58° 22′ NB, 19° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 44,9 km²
Foto's
Het strand op Gotska Sandön
Het strand op Gotska Sandön
Portaal  Portaalicoon   Zweden
Uitzicht op Bredsand, de noordwestelijke punt van het eiland.
De Schipka-coupure, een van de bezienswaardigheden van het eiland

Gotska Sandön is een Zweeds eiland in de Oostzee, 40 km ten noorden van het eiland Fårö en deel van de gemeente Gotland. Het driehoekige eiland is ca. 8 km lang en 5 km breed en beslaat 3601 ha waarvan ca. 2460 ha uit bos bestaat en enkele honderden hectares uit akker- en weiland van een zeer lage kwaliteit. De bodem van het eiland bestaat grotendeels uit zand en grind. Vandaar ook de naam, die Gotlands zandeiland betekent. Langs de stranden stuift het zand vrij, hier en daar heeft het zich zelfs een weg het bos in gebaand. Zonder dit bos zou het eiland snel veranderen in een zandplaat. Dwars over het eiland strekt zich een enorme, oude duinrug uit, Höga Åsen genoemd. Deze scheidt de noordwestelijke punt van het eiland van de rest ervan. Het hoogste punt van Höga Åsen ligt 42 m boven de zeespiegel.

Nationaal Park[bewerken]

In 1909 werd Gotska Sandön een Zweeds Nationaal Park. In 1963 en 1988 werd dit park uitgebreid en het omvat heden ten dage 4490 ha, waarvan 842 ha uit water bestaat. Enkele bezienswaardigheden op het eiland zijn het bijzondere met naaldbos begroeide duinlandschap, de rijke flora, de verlaten zandstranden en enkele bouwwerken, waaronder een kapel.

Vele inheemse soorten planten en dieren komen op het eiland voor. Het meest bekend staat Gotska Sandön om zijn vele soorten kevers. Raven zie je ook regelmatig overvliegen op het eiland.

Aan de oostkant van het eiland is een zeehondenkolonie. Deze kolonie is beschermd en mag niet worden betreden. Een speciale observatieplaats in een langzaam groeiende spar biedt uitstekend zicht op de dieren. Hij is erg geliefd is als object bij fotografen en kunstenaars.

Bewoning op het eiland[bewerken]

Het eiland is van tijd tot tijd bewoond geweest door houthakkers en zeehondenjagers. Het eiland stond zelfs ooit bekend als zeerovershol.

De enige mensen die op het eiland verblijven hebben hetzij met de vuurtoren te maken of met de toeristische sector op het eiland. Ook de bewaking van de gevoelige natuur op het eiland levert een aantal arbeidsplaatsen op. In de zomer doet seizoenspersoneel dienst als natuurgidsen. Ze worden elke week door anderen afgelost.

Op de noordwestelijke punt van het eiland staat de vuurtoren en vlakbij ligt het bezoekerscentrum met eenvoudige vakantiehuisjes en overige faciliteiten.

Het eiland beschikt niet over een haven. Alleen in de omgeving van de vuurtoren en het bezoekerscentrum kun je aan land komen. Men dient zich vooraf echter wel gemeld te hebben bij de beheerders van het eiland.

In de buurt van de vuurtoren staan enkele ouden houten huisjes. Het schoolgebouw, dat tot het einde van de 20e eeuw nog als zodanig diende, is nu als museum in gebruik. In de zomer is er een regelmatige veerverbinding met Fårösund op Gotland en Nynäshamn op het Zweedse vasteland.

De Schipka-coupure[bewerken]

Een van de bezienswaardigheden op het eiland is de coupure door de duinrug Höga Åsen die door het vuurtorenpersoneel met de hand is gegraven om het vervoer tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het eiland te vergemakkelijken. Het duurdere meerdere jaren voor dit project was afgerond.

Een standaard antwoord aan de vuurtorenbewaker op de vraag hoe het werk gedurende de week was gevorderd luidde "Er is geen nieuws van de coupure". Mettertijd veranderde het antwoord naar "Geen nieuws van Schipka". Dit stamde af van de Shipka-pas in Bulgarije, waar de Russisch-Turkse Oorlog woedde. Een standaard-bericht vanuit deze oorlog luidde: "Van de Schipka komt geen nieuws", aangezien de oorlog maar weinig vorderde. Zo kwam dit onderdeel van het landschap van Gotska Sandön aan zijn naam.

Externe links[bewerken]