Netherlands Fractal Pattern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NFP-Green

Netherlands Fractal Pattern (NFP) is sinds 2019 het camouflagepatroon van de Nederlandse krijgsmacht waarin de gevechtstenues en gevechtsuitrusting worden uitgevoerd.

Ontwikkeling[bewerken]

De ontwikkeling van het Netherlands Fractal Pattern heeft, mede door tijden van bezuinigingen binnen het Ministerie van Defensie, bijna 10 jaar geduurd. Het patroon is ontworpen door TNO.

De aanschaf van de nieuwe uitrusting geschiedt binnen het verwervingsproject Individueel Systeem Soldaat (ISS). ISS bestaat uit het Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS), dat voorziet in de uitrusting voor de te voet optredende militairen van gevechtseenheden, en het Defensie Operationeel Kledingsysteem (DOKS) dat voorziet in de uitrusting voor de gehele krijgsmacht.[1]

Sinds 2019 zijn de overalls van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon reeds uitgevoerd in dit patroon. Vanaf 2020 is de uitrol van uitrusting in kader van de projecten DOKS en VOSS gepland.

Varianten[bewerken]

NFP vervangt de 5 camouflagepatronen die momenteel in gebruik zijn binnen de krijgsmacht: woodland, desert, jungle, arctic en forest in gebruik bij het Korps Mariniers.

NFP is in vier varianten ontwikkeld:

  • NFP-Green: een variant voor bosrijke en stedelijke gebieden in West- en Oost-Europa.
  • NFP-Tan: variant voor droge gebieden, zoals woestijn, steppes en savannen.
  • NFP-Navy: variant voor het boordpersoneel van de Koninklijke Marine.[2]
  • NFP-Multi: variant voor de uitrustingstukken (zoals rugzakken). Wegens de grovere stof waarvan deze uitrusting is gemaakt is er gekozen voor kleuren uit zowel NFP-Green en NFP-Tan.

Ook een NFP-Arctic variant voor optreden in arctische omgeving wordt nog overwogen.

Galerij[bewerken]