Nevers (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nevers
Stad in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Nevers
Nevers (Frankrijk)
Nevers
Situering
Regio Bourgogne-Franche-Comté
Departement Nièvre (58)
Arrondissement Nevers
Kanton hoofdplaats van 4 kantons: Nevers-1, Nevers-2, Nevers-3 en Nevers-4
Coördinaten 46° 59′ NB, 3° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 17,33 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
32.830[1]
(1.894 inw./km²)
Hoogte 167 - 238 m
Burgemeester Émile Bourgier
(1912–1919)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 58000
INSEE-code 58194
Website http://www.nevers.fr
Foto's
Porte de Paris
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Nevers is een stad en gemeente in de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté. Het is de prefectuur van het departement Nièvre. Nevers had op 1 januari 2021 32.830[1] inwoners. Het grootstedelijke gebied werd in 1999 geschat op 100.566 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ludovico Gonzaga en Henriëtte van Nevers in een lithografie uit de 19e eeuw.

Romeinen[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de stad in de Gallo-Romeinse tijd was Noviodunum Aeduorum. Later werd dit veranderd in Nebirnum. Er zijn uit deze periode veel medailles en andere voorwerpen gevonden in Nevers. Julius Caesar vestigde er een opslagplaats voor proviand en legerbenodigdheden. Ook werden er gevangenen ondergebracht. In 52 v.Chr. begon hier de strijd tegen de opstandige Aedui.

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

In de vijfde eeuw werd Nevers een bisschopszetel. De wereldlijke heerschappij van de hertogen dateert van het begin van de 10e eeuw. Hertog Pierre de Courtenay liet in de 12e eeuw een stadsmuur bouwen en gaf de stad een charter.[2] In de 14e eeuw was er korte tijd een universiteit gevestigd. Deze was hierheen verplaatst vanuit Orléans en keerde daar ook weer terug. De Nivernais was een zelfstandige Franse provincie tot bij het einde van het ancien régime.

Vroegmoderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In 1565 werd Ludovico Gonzaga van het Italiaanse huis Gonzaga door huwelijk met Henriëtte van Nevers hertog van de stad. Hij haalde Italiaanse pottenbakkers naar de stad en legde daarmee de basis voor de faience-industrie. Nog steeds wordt er in Nevers aardewerk vervaardigd, zij het op kleine schaal. In 1595 werd hun zoon Karel bij de dood van zijn vader de opvolger. In de Mantuaanse Successieoorlog (1628-1631) werd hij tevens hertog van Mantua en markgraaf van Monferrato, waarmee hij de lijn Gonzaga-Nevers vestigde. Bij Karels dood in 1637 werd zijn kleinzoon Karel II van Mantua op 8-jarige leeftijd hertog van Nevers. Tot 1647 regeerde hij onder regentschap van zijn moeder Maria Gonzaga. Door geldproblemen moest Karel het hertogdom Nevers in 1659 aan kardinaal Mazarin verkopen, waarmee het onderdeel van Frankrijk werd. In 1661 stond Mazarin het hertogdom Nevers af aan zijn neef Philippe, telg van de invloedrijke Romeinse adellijke familie Mancini. In 1707 werd hij opgevolgd door zijn zoon François Mancini. Deze werd op zijn beurt in 1768 opgevolgd door zijn zoon Louis-Jules Mancini als 3e en laatste Hertog van Nevers.

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1866 tot 1879 leefde de rooms-katholieke heilige Bernadette Soubirous als zuster in het klooster Saint-Gildard. Zij stierf daar ook, en werd er begraven. Na haar zaligverklaring werd zij in de kapel van het klooster opgebaard in een glazen reliekschrijn. Dat maakte de stad Nevers tot een vaste stopplaats voor pelgrims vanuit Noord- centraal- en Oost-Europa naar Lourdes, waar zij verschijningen van Maria zou hebben gehad.

De stad werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij onder andere de kathedraal zwaar werd beschadigd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Nevers bedroeg op 1 januari 2021 17,33 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.894,4 inwoners per km².

Nevers ligt in een heuvelachtige omgeving op de rechteroever van de Loire aan de samenvloeiing met de Nièvre. 6 km stroomafwaarts mondt de Allier uit in de Loire bij Le Bec d'Allier.

De onderstaande kaart toont de ligging van Nevers met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Stadsbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Nevers heeft een kathedraal, de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte. De bouw ervan duurde van de 11e tot de 16e eeuw. Het opvallendste aan het gebouw is dat er twee koren zijn. Het oostelijke koor is gotisch, het westelijke is romaans.

De romaanse kerk Saint-Étienne werd in de 11e eeuw gebouwd. De kerk heeft een koorsluiting met 3 straalkapellen.

De Chapelle Sainte-Marie, vroeger onderdeel van een klooster, heeft een monumentale gevel in Italiaanse barokstijl.

In de Porte du Croux, een overblijfsel van de vestingwerken, is een archeologisch museum gevestigd.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het spoorwegstation Nevers wordt bediend door de TER Bourgogne-Franche-Comté en heeft Intercités-verbindingen. Het vliegveld Nevers-Fourchambault wordt voornamelijk gebruikt voor recreatief en zakelijk luchtverkeer. De snelweg A77 leidt via de A6 over 225 km naar Parijs.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Nevers was drie keer etappeplaats in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. De Belg Eric Leman en Italianen Guido Bontempi en Alessandro Petacchi wonnen in Nevers.

Beroemde inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Nevers is schouwplaats van de film Hiroshima mon amour van Alain Resnais.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


vorige etappe
Prémery
Jakobsweg

Via Lemovicensis
volgende etappe
Saint-Pierre-le-Moûtier
Zie de categorie Nevers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.