Nieuwe Geschiedenis van de Vijf Dynastieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe Geschiedenis van de Vijf Dynastieën
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 新五代史
Traditioneel 新五代史
Pinyin Xīn Wǔdàishǐ
Wade-Giles Hsin Wu-tai shih

De Nieuwe Geschiedenis van de Vijf Dynastieën of Xin Wudaishi is een van de boeken uit de Vierentwintig Geschiedenissen, de verzameling officiële geschiedenissen van Chinese keizerlijke dynastieën. Het boek is gepresenteerd in 1072 en beschrijft de geschiedenis van de Vijf Dynastieën (907-960). Het werk verving de honderd jaar daarvoor samengestelde Oude Geschiedenis van de Vijf Dynastieën.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Ouyang Xiu (1007-1072).

Ouyang Xiu (歐陽修, 1007-1072), een van de meest vooraanstaande literaten van dat moment, heeft tussen 1036 en 1053 op eigen initiatief gewerkt aan een geschiedenis van de Vijf Dynastieën. Het werk werd in 1072 per keizerlijk decreet goedgekeurd en vervolgens uitgegeven door het 'Onderwijskundig Directoraat'(Guozi jian, 國子監) onder de titel 'Nieuwe Geschiedenis van de Vijf Dynastieën'. Het werk verving allengs de Oude Geschiedenis van de Vijf Dynastieën.

In literair opzicht vormt de Xin Wudaishi een opvallend frisse uitzondering op de overige dynastieke geschiedenissen, die in tegenstelling tot het werk van Ouyang Xiu vooral kunnen worden beschouwd als droge, beredeneerde bronnenuitgaven.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De 'Xin Wudaishi' bevat 74 juan. Ouyang Xiu volgde de indeling van de Shiji en de Hanshu:

dynastieke
geschiedenis
benji
(annalen)
shijia
(erfelijke
geslachten
biao
(tabellen)
shu
(verhandelingen
liezhuan
(biografieën)
Totaal
aantal
juan
Xin Wudaishi 12 10 1 3 48 74

Ouyang Xiu nam de Lente- en Herfstannalen als voorbeeld voor zijn werk. Onder de categorie erfelijke geslachten staat de geschiedenis van de Tien Koninkrijken vermeld (die in de 'Jiu Wudaishi' niet werd behandeld).

Chinese tekst[bewerken | brontekst bewerken]

  • 歐陽修, 新五代史 (74卷), 北京 (中華書局), 1976 (Ouyang Xiu, Xin Wudaishi (74 juan), Beijing (Zhonghua shu ju), 1976), 3 delen, 923 pp.
herdrukt 1999, ISBN 9787101021288. De 'Zhonghua' uitgave van de Vierentwintig Geschiedenissen is de meest gebruikte uitgave. De teksten zijn voorzien van leestekens, ingedeeld in paragrafen en geschreven in traditionele karakters.

Vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Davis, Richard L., Historical Records of the Five Dynasties, New York (Columbia University Press) 2004, ISBN 0231128266.
Vertaling van ongeveer twee derde van de 'Nieuwe Geschiedenis van de Vijf Dynastieën'.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Katz-Biletzky, Benjamin, Jiu Wu dai shi und Xin wu dai shi. Ein inhaltsanalytischer Vergleich der biographischen Teile der alten und der neuen offiziellen Dynastiegeschichte der Fünf Dynastien (907-960 u.Z.), Hamburg (s.n.) 1986, (Proefschrift Universiteit Hamburg).
Een vergelijking tussen de liezhuan van de 'Oude Geschiedenis van de Vijf Dynastieën' en de 'Nieuwe Geschiedenis van de Vijf Dynastieën'.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]