Nijenhuis (Olst-Wijhe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nijenhuis
Het Nijenhuis in 2010
Locatie
Locatie Heino/Wijhe
Adres 't Nijenhuis 10, 8131 RD Wijhe
Coördinaten 52° 25′ NB, 6° 13′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Museum
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 492703
Detailkaart
Nijenhuis (Overijssel)
Nijenhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Nijenhuis is een landgoed met havezate gelegen tussen de plaatsen Wijhe en Heino in de Overijsselse streek Salland. Twee bouwhuizen flankeren het plein voor het kasteel. Gebouwen en omliggend parkbos zijn bij Museum de Fundatie in gebruik als tentoonstellingsruimte voor beeldende kunst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De havezate wordt in de archieven in 1382 voor het eerst vermeld. Het tegenwoordige kasteel stamt deels uit 1680. Verschillende bekende adellijke families waaronder telgen uit de geslachten Van Ittersum, Bentinck (Volkier Marius François Bentinck tot Nijenhuis werd hier geboren) en Van Pallandt bewoonden het. In 1870 werden door de toenmalige eigenaar Von Knobelsdorff twee grote woontorens toegevoegd. Nadat het huis in de twintigste eeuw in verval raakte kwam het in bezit van de provincie Overijssel. In de jaren vijftig vond een grote restauratie plaats.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis werd van 1958 tot zijn dood in 1984 bewoond door kunstverzamelaar en voormalig directeur van museum Boijmans Van Beuningen Dirk Hannema. Hij liet een belangrijke collectie beeldende kunst na waarvan delen sinds 2004 in het Nijenhuis getoond worden aan het publiek. Bij het huis behoort ook een door Hannema begonnen beeldentuin waar vele kunstwerken zijn opgesteld. Beeldhouwer Ossip Zadkine maakte in 1929 de zonnewijzer in de vorm van een liefdespaar. Een ander belangrijk werk is een afgietsel van het beeld dat Charlotte van Pallandt in 1968 maakte van koningin Wilhelmina.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]