Nike, Inc.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nike (bedrijf))
Ga naar: navigatie, zoeken
Nike, Inc.
Nike, Inc.
Beurs NYSE: NKE
Motto of slagzin Risk everything/Just do it
Oprichting 1962 (als Blue Ribbon Sports)
1978 (hernoemd naar Nike)
Oprichter(s) Bill Bowerman, Phil Knight
Sleutelfiguren Philip Knight (voorzitter van de RvB)
Mark Parker (CEO)
Hoofdkantoor Beaverton, Oregon, Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Website nike.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nike, Inc. (officieel uitgesproken als [ˈnaɪki]?,[1] maar buiten de Verenigde Staten ook wel als [ˈnaɪk]?) is een Amerikaans concern. Het logo van de onderneming, de Swoosh, is een van 's werelds herkenbaarste en bekendste merktekens.[bron?] Bill Bowerman en Phil Knight richtten het bedrijf in 1962 onder de naam "Blue Ribbon Sports" (BRS) op en veranderden in 1978 de naam in Nikè, naar de Griekse godin van de overwinning. Behalve haar hoofdmerk Nike behoren de merken Air Jordan, Bauer en Converse ook tot Nike, Inc.

Oprichter Philip Knight is voorzitter van de raad van bestuur en Mark Parker is de CEO ('algemeen directeur') en president van de Naamloze Vennootschap. Nike had in 2006 een omzet van 17.7 miljard dollar en over de hele wereld 26.700 werknemers in dienst.

Het hoofdkantoor van Nike is gevestigd in Beaverton, Oregon. Het hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika is sinds 1999 gevestigd in Hilversum. Het Europese distributiecentrum is gelegen in Laakdal (Vorst) in België. Sinds 1994 worden van hieruit de schoenen en kleding van Nike verdeeld over Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kortweg EMEA. Sinds oktober 2007 worden er ook toebehoren (ballen, drinkbussen, sokken e.d.) van hieruit verdeeld. Hiervoor heeft Nike een nieuw gebouw neergezet ter waarde van om en bij de 25 miljoen euro.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Meer informatie: Nike (merk)

Mede-oprichter Bill Bowerman was een voormalig Olympiër en coach op de Amerikaanse Oregon University en actief betrokken bij de ontwikkeling van beter materiaal en betere trainingsmethoden voor sporters. Bowerman probeerde het maximale uit zijn atleten en hun materiaal te halen. Deze tweeledige aanpak, maakte van hem een succesvol atletiektrainer.

Het verhaal gaat, dat op een ochtend de vrouw van Bowerman voor het ontbijt wafels bakte. Bill Bowerman bedacht, dat de structuur van de wafels, wanneer toegepast in schoenzolen, de schoen zou verlichten. Hij fabriceerde een paar handgemaakte schoenen met deze 'wafelzolen' en kwam tot de conclusie dat de structuur van de zool bijdroeg aan het draagcomfort, het gewicht verlaagde en zo bijdroeg aan betere prestaties.

Een van Bowermans atleten, was Phil Knight, die op het idee kwam om high-tech, goedkope schoenen uit Japan naar Amerika te importeren, om zodoende de Duitse overheersing op de Amerikaanse sportkledingmarkt te bevechten.

In 1962 had Knight een afspraak met enkele vertegenwoordigers van het Japanse bedrijf Onitsuka Tiger Shoes (het latere ASICS) en in 1963 kreeg hij zijn eerste proefmodellen uit Japan. Hij liet deze schoenen aan Bowerman zien en ze besloten ieder 500 dollar in het project te investeren. Bowerman en Knight fabriceerden nog geen eigen schoenen maar startten in 1964 met de import van Onitsuka Tigerschoenen uit Japan. Hun bedrijf doopten ze Blue Ribbon Sport. Knight wilde niet louter als verkoper functioneren en zijn eigen schoenen verkopen; Bowerman was reeds bezig met te kijken op welke punten hij de geïmporteerde modellen kon verbeteren. Jef Johnson, tegen wie Knight liep op Stanford University toen hij daar zijn MBA behaalde, en Steve Prefontaine, een begenadigd middellangeafstandsloper voor Oregon University, worden bij het bedrijf betrokken en dragen bij aan de groei. Johnson werd overigens de eerste fulltime werknemer die het bedrijf in dienst nam.

Johnson startte in 1965 met de verkoop van schoenen bij atletiekwedstrijden, zijn busje deed dienst als verkooppunt. In 1966 is het diezelfde Johnson die het eerste echte verkooppunt opent in Santa Monica, Californië, tevens is hij degene die de naam Nike aandraagt. Steve Prefontaine houdt zich met name bezig met het ontwerp van de Nikeschoenen en wordt tevens de eerste atleet die op Nikeschoenen zijn wedstrijden loopt.

De pioniersjaren[bewerken]

 • In 1955 komen de toekomstige oprichters van Nike, Bowerman en Knight, elkaar voor het eerst tegen op de universiteit van Oregon.
 • In 1962 wordt Blue Ribbon Sports (BRS), de voorloper van Nike Incorporated, opgericht.
 • In 1966 wordt Bowmans en Knights mondelinge overeenkomst uit 1964 schriftelijk bevestigd, ze waren nu officieel zakenpartners.
 • In 1968 wordt het eerste BRS-verkooppunt geopend door Geoff Hollister en Bob Woodell, toekomstig directeur van Nike.
 • Knight stopt in 1969 met lesgeven aan de Portland State University om zich volledig aan zijn bedrijf te wijden.

De jaren 70[bewerken]

 • In 1971 wordt het logo, nu bekend als de Swoosh voor 35 dollar ontworpen door Carolyn Davidson, een grafisch vormgeefster en ontwerpster die Knight nog kende uit zijn tijd als professor. Jeff Johnson, ontwerper bij Nike, stelt voor om de eerste schoenen die van het logo voorzien zijn "Nike" te noemen. De onderneming heet nog steeds Blue Ribbon, Nike is nu nog louter een merknaam en wordt pas later tevens de bedrijfsnaam.
 • In 1972 stopt BRS Inc. als importeur van de Japanse Onitsuka Tiger schoenen.
 • In 1972 wordt de Roemeense tennisster Emma Ballard de eerste sportster die een sponsorovereenkomst tekent met BRS Inc.
 • Amerikaans recordhouder Steve Prefontaine wordt in 1973 de eerste grote atleet die Nikeschoenen draagt.
 • De "Waffle Trainer" wordt in 1974 in de VS geïntroduceerd en wordt al snel de best verkopende sportschoen van het land.
 • In 1978 wordt de bedrijfsnaam officieel in Nike veranderd; Nike is nu niet meer alleen een merknaam, maar ook de bedrijfsnaam.

De jaren 80[bewerken]

 • In 1980 gaat Nike, Inc. naar de beurs met de uitgifte van 2.377.000 gewone aandelen.
 • In 1981 gaat BRS Inc., tot dan nog een dochteronderneming van Nike Inc., op in het moederbedrijf.
 • In 1982 adverteert Nike Inc. voor het eerst op TV.
 • Met de overname van Cole Haan in 1988 begeeft Nike zich op nieuw terrein.

De jaren 90[bewerken]

 • In 1990 opent Nike zijn Nike World Campus en eerste Niketown.
 • In 1995 betreedt Nike de wereld van het ijshockey met de overname van Bauer.
 • In 1996 wordt Nike Town New York geopend.
 • In 1999 Nike opent zijn nieuwe Europees hoofdkantoor in Hilversum.
 • Bill Bowerman legt zijn officiële functies bij Nike neer in 1999, nog datzelfde jaar treurt Nike om zijn overlijden.

2000 tot nu[bewerken]

Schoenen van Converse, sinds 2003 onderdeel van Nike, Inc.
 • Hurley International LLC. wordt overgenomen in 2002.
 • Nike viert in 2002 zijn veertigste verjaardag.
 • Nike komt in 2002 met golfclubs op de markt.
 • In 2003 wordt schoenenfabrikant Converse overgenomen.
 • In 2004 treedt Phill Knight terug als voornaamste man van Nike Inc. Hij blijft voorzitter van de Raad van Bestuur.
 • Nike gaat een overeenkomst met Apple aan; een chip in de schoen voorziet een loper van informatie via zijn iPod.
 • Op 23 oktober 2007 wordt Umbro voor 408 miljoen euro overgenomen.

Concurrentie[bewerken]

Nike ondervindt met name concurrentie van het Duitse adidas, met name sinds haar moederbedrijf adidas AG het Engelse Reebok als dochteronderneming ingelijfd heeft. Eveneens tot de concurrentie behoren Puma, ASICS en Fila.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. (en) J. Lowe, Nike Co-Founder Phil Knight Confirms The Brand's Pronunciation, HUH. Magazine 4 juni 2014, laatst geraadpleegd op 7 november 2017.