Oggy en de kakkerlakken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Oggy en de kakkerlakken (originele Franse titel: Oggy et les Cafards) is een Franse humoristische animatieserie, geproduceerd door het productiebedrijf Xilam. In Nederland wordt het programma uitgezonden door RTL Telekids en in België door Ketnet en Nickelodeon. Voorheen kwam het programma op Z@pp bij de AVRO.

Op 1 september 2014 werden alle afleveringen herhaald op Nickelodeon.

Synopsis[bewerken]

Oggy, een luie, blauwe kat, is de hoofdrolspeler in deze serie. Het liefst kijkt hij de hele dag televisie, ware het niet dat hij last ondervindt van de drie kakkerlakken die in zijn huis wonen. Het trio heet Joey, Dee Dee en Marky. Zij zijn vernoemd naar enkele leden van de punkband Ramones. De drie kakkerlakken vinden het leuk om het leven van Oggy zuur te maken. Er worden fratsen uitgehaald zoals de koelkast leegplunderen of het gijzelen van de treinen waarmee Oggy reist.

Personages[bewerken]

Oggy 
Oggy is een luie, blauwe kat met overgewicht. Als hij niet bezig is met het jagen op de kakkerlakken, kijkt hij graag televisie of maakt hij huiswerk. Hij heeft rare trekjes en gedraagt zich soms vrouwelijk door zich te verkleden als een dienstmeisje. Ondanks de constante chaos die de kakkerlakken veroorzaken, heeft Oggy een haat-liefdeverhouding met hen opgebouwd. Wanneer Oggy eenzaam is, mist hij die kleine terroristen.
Dee Dee 
Hij is één van de drie kakkerlakken. Zijn lichaam is blauw gekleurd met een oranje hoofd en hij heeft groene ogen. Met een ontembare eetlust, eet Dee Dee wel eens dieren die veel groter zijn dan hij. Als het moet, eet hij zelfs giftige champignons. Dee Dee is de meest vervelende kakkerlak.
Marky 
Een ander lid van de kakkerlakken heet Marky en hij heeft een grijs lichaam met een groen hoofdje. Zijn ogen zijn roze van kleur. Hij is de langste van het trio en heeft over het algemeen lak aan wat de andere twee uitvreten. Vroeger vond hij streken uithalen geweldig, maar dat is in de loop der jaren veranderd. Nu is hij erg rustig, maar toch geniet hij nog steeds van tijd spenderen met zijn vriendjes. Zijn hobby is afspreken met meisjes en boeken lezen. Marky staat bekend om zijn slechte adem.
Joey 
Het laatste lid van het trio is een kakkerlak met een roze lichaam en een paars hoofd. Zijn linkeroog is geel en zijn rechteroog is roze. Ondanks dat hij de kleinste van de drie is, heeft hij het slimste brein van allemaal. Hij moet soms alleen zijn operaties uitvoeren, omdat zijn vriendjes de plannen stom vinden. Joey spreekt, net als Marky, graag af met meisjes. In zijn geval is dat meestal een bij.

Seizoenen[bewerken]

  • Seizoen 1: 1998 - 1999
  • Seizoen 2: 2000 - 2005
  • Seizoen 3: 2008 - 2009
  • Seizoen 4: 2012 - 2013
  • Seizoen 5: 2014 - 2015

Bronnen[bewerken]