Oltcit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oltcit
Oltcit Spécial
Modellen 3-deurs hatchback
pick-up
Andere namen Citroën Axel
Oltena
Rodae Oltena
Productiejaren 1982-1996
Productieaantal 157.000 (Oltcit)
60.000 (Citroën Axel)
Klasse compacte klasse
Fabriek Craiova, Vlag van Roemenië Roemenië
Layout
motor voorin, voorwielaandrijving
Motor 652 cm³ tweecilinder
1129 cm³ viercilinder
1299 cm³ viercilinder
Versnellingsbak 4 versnellingen, manueel
5 versnellingen, manueel
Afmetingen (L×B×H) 3,73 x 1,43 x 1,53 m
Wielbasis 1915 mm
Massa 835-875 kg
Portaal  Portaalicoon   Auto

Oltcit was een Roemeens automerk, ontstaan uit een samenwerkingsverband met het Franse merk Citroën. De Oltcit werd geproduceerd tussen 1982 en 1996 en werd buiten het Oostblok van 1984 tot 1988 geëxporteerd als Citroën Axel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Oltcit is een samentrekking van de regio Oltenië (waar de fabriek gevestigd werd) en de merknaam Citroën. De samenwerkingsovereenkomst werd in 1976 getekend en de sleutels van de fabriek in de Zuidwest-Roemeense stad Craiova werden in 1980 aan de Roemeense overheid overhandigd. Door de enorme bureaucratie en corruptie in het Roemenië van Nicolae Ceaușescu kwam de productie echter pas in oktober 1982 op gang, en pas in 1983 was er pas sprake van volledige productie van de Oltcit.

De uiteindelijk geproduceerde auto was een compacte driedeurs hatchback, gebaseerd op de Citroën Projet Y met luchtgekoelde boxermotoren uit de Citroën GS. Deze auto moest voor Citroën de Citroën Ami vervangen, voordat PSA met de beslissing kwam om de Citroën Visa te gaan produceren (op basis van de Peugeot 104).

In 1989 verscheen een vijfdeurs hatchback-prototype, de Oltina, en tevens een pick-up. De pick-up had slechts een zeer korte laadruimte en kon moeilijk concurreren tegen de bedrijfswagens van ARO en Dacia. De productie van de pick-ups werd beëindigd in de zomer van 1995.

In 1991 werd de joint venture met Citroën beëindigd. Het nieuwe staatsbedrijf ACSA (Automobile Craiova SA) bouwde de wagen als Oltena tot 1993. Eind 1993 werd 51% van de aandelen van de fabriek verkocht aan het Koreaanse Daewoo. De auto kreeg een facelift, de naam werd in Rodae Oltena veranderd en ook werd het logo gewijzigd.

Er zijn in totaal ongeveer 157.000 Oltcit's gebouwd.[1] Van de Citroën Axel zijn echter slechts ongeveer 60.000 stuk gebouwd. In 1996 werd de productie van dit model beëindigd waarna op deze locatie de Daewoo Tico en Nexia werden gebouwd. Een geplande opvolger op basis van het conceptmodel Citroën Activa ging nooit in productie; er werden alleen een paar studieobjecten gemaakt voor tentoonstellingen.

Vanwege het faillissement van Daewoo werd de fabriek in Craiova, die uiteindelijk alleen nog actief was in de onderdelenproductie, in 2006 overgenomen door de Roemeense staat. Die slaagde er in 2007 in om, na afschrijving van de schulden, het meerderheidsbelang aan Ford te verkopen. In september 2009 werd de autoproductie opnieuw gestart, vanaf dat moment lopen er Ford-modellen van de band.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Spécial - tweecilinder 652 cc (uit Citroën Visa/LNA), vierversnellingsbak, metalen bumpers, geen toerenteller en ruitenwisser achter. Wel elektronische ontsteking
  • Club 11 - viercilinder 1129 cc, eenvoudig interieur (export: Citroën Axel 11)
  • Club 11 R - viercilinder 1129 cc, rijker uitgerust interieur (o.a. ruitenwissers met interval, achterruitverwarming, antenne en luidsprekers, kaartleesverlichting), ruitenwisser achter
  • Club 11 RL - viercilinder 1129 cc, interieur rijker uitgerust dan 11 R, kunststof bumpers en decoratieve stootlijsten, van binnenuit verstelbare buitenspiegels
  • Club 12 TRS - viercilinder 1299 cc, vijfversnellingsbak, interieur hetzelfde als 11 RL, en bovendien met uitzetbare achterste zijruiten, rolgordels op de achterbank. Meestal aangeboden met lichtmetalen velgen en Michelin TRX-banden (export: Citroën Axel 12 TRS)
  • Entreprise - viercilinder 1129 of 1299 cc, geen achterbank

De auto's met de merknaam Citroën werden geëxporteerd naar landen in West-Europa (waaronder Nederland en België), Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren negentig reden nog veel Oltcits in onder andere Hongarije. Opvallend was dat bij nagenoeg alle Oltcits het logo, bestaande uit een enkele chevron en een ellips, uit de grille verwijderd was. Hierdoor werd duidelijk zichtbaar dat er ruimte was uitgespaard voor het Citroën logo, dat uit een dubbele chevron bestaat.

Zie de categorie Oltcit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.