Oosthoek (Waadhoeke)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosthoek
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oosthoek (Friesland)
Oosthoek
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 18′ NB, 5° 38′ OL
Woonplaats (BAG) Sint Jacobiparochie / Sint Annaparochie
Foto's
Oudebildtdijk 770.JPG
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oosthoek (Bildts en Fries: De Oasthoek) is een buurtschap in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt dicht bij de Waddenzee, ten noorden van Sint Jacobiparochie en Sint Annaparochie, ten westen van Nij Altoenae en ten oosten van Westhoek waarmee het samen een streek vormt. De bewoning van de buurtschap ligt voornamelijk in een lang lint aan de Oudebildtdijk. Het valt grotendeels onder Sint Jacobiparochie en een klein deel valt onder Sint Annaparochie.

Door de buurtschap stromen onder andere de Koude Vaart en de Oude Bildtdijkstervaart. De buurtschap Oosthoek vormt een eenheid met Westhoek maar anders dan die plaats heeft het geen eigen dorpsstatus gekregen. Ze hebben wel een gezamenlijke dorps-/streekbelangenvereniging.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Boerderij en huis in Oosthoek
Boerderij De Plaets

De buurtschap is ontstaan langs de Oudebildtdijk die 1505 werd aangelegd. Aan de westelijke kant kwam er maar mondjesmaat bewoning. Zo ontstonden er pas vrij laat echte plaatsen, in de 18e eeuw. In de 19e eeuw spreekt men van twee buurtschappen, Oosthoek en Westhoek.

Zowel Oosthoek als Westhoek dreigden rond 1960 te verdwijnen als gevolg van een plan om de Oudebildtdijk grotendeels weg te halen. Dat werd mede ingegeven door het feit dat de huisjes van de buurtschappen in slechte staat waren. Dit was de reden voor het oprichten van streekbelangenvereniging en het maken van reclame voor goedkope huizen. Zo wist men de weg en buurtschappen te redden.

Spitsroeden[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de buurtschap valt ook de buurt Spitsroeden, dat ook weleens als een eigen buurtschap werd/wordt gezien. Het is ontstaan rond een gelijknamige herberg in de tweede helft van de 19e eeuw, en zou verwijzen naar de vorm waarop de huizen, hoog en dicht op elkaar waren gebouwd.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats kende een tijdlang een eigen basisschool. Eind jaren 80 van de twintigste eeuw moest de school dicht, die van Westhoek wist men wel net aan te behouden door Westhoek per 1991 de dorpsstatus te geven.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In de buurtschap wordt nog de sport kooitjetipelen gespeeld. Daarvoor kent het de Kooitjetipelvereniging De Oosthoek. Uit die vereniging is ook de Kaatsclub Oost- en Westhoek ontstaan.

Voorzieningen en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap heeft een snackbar, een camping en een buurthuis bedoeld voor alle bewoners van de Oudebildtdijk en de Nieuwebildtdijk. Het heeft verder een café dat sinds 1889 bestaat en tot maart 2018 ook bekendstond als theatercafé De Oosthoek. Het theater moest echter de deuren sluiten wegens te weinig animo.