Opper-Katanga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Opper-Katanga
Haut-Katanga
Provincie in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Kaart van Opper-Katanga Haut-Katanga
Coördinaten 11°40'11"ZB, 27°29'0"OL
Algemeen
Oppervlakte 132.425 km²
Inwoners
(dec 2005)
3.960.945[1]
(29,9 inw./km²)
Hoofdstad Lubumbashi
Overig
Tijdzone +2[2]
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Opper-Katanga (Frans: Haut-Katanga) is een provincie van de Democratische Republiek Congo, gelegen in het zuidoosten van het land. Het gebied meet ruim 132.000 vierkante kilometer en had anno 2005 naar schatting een kleine vier miljoen inwoners.[1] De provinciehoofdstad van Opper-Katanga is Lubumbashi, de op een na grootste stad van Congo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het uiterste zuidoosten van Congo maakte in de koloniale periode nog geen deel uit van de Kongo Vrijstaat maar maakte deel uit van het koninkrijk Yeke. Toen bekend werd dat het gebied, Katanga, rijk aan delfstoffen was werd het aangehecht, maar met een aparte administratie. Toen de Belgische staat Congo op 1 september 1910 overnam werd Katanga geïntegreerd met de rest van Belgisch-Congo. Toch behield Katanga tot 1933 een grote autonomie. In dat jaar werd het grondgebied heringedeeld van vier in zes provincies. Daarbij kreeg Katanga de naam Elisabethstad en verkleinde het grondgebied. Na de onafhankelijkheid in 1960 werd Katanga een autonome provincie. Een maand later verklaarde die zich, met de steun van België, onafhankelijk van Congo. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg de terugtrekking van België uit Katanga en in 1963 veroverden VN-troepen het gebied waarna Katanga terug bij Congo werd aangehecht. Van 1971 tot 1997 had de provincie de naam Shaba.

In de grondwet van 2005 was een bestuurlijke herindeling voorzien, waarbij Congo zou worden ingedeeld in 26 provincies. Alsdan zou het district Opper-Katanga een afzonderlijke provincie worden. De geplande datum was februari 2009, een datum die ruim werd overschreden. De provinciale herindeling ging uiteindelijk pas in juni 2015 in.

Grenzen[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie grenst aan vijf provincies van buurland Zambia:

Verder grenst Opper-Katanga aan drie binnenlandse provincies: