Ordingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ordingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Ordingen (België)
Ordingen
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Sint-Truiden Sint-Truiden
Fusie 1971 (Brustem) - 1977 (Sint-Truiden)
Coördinaten 50° 49′ NB, 5° 14′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,73 km²
Inwoners
(1/1/2020)
922
(532 inw./km²)
Overig
Postcode 3800
Netnummer 011
NIS-code 71053(H)
Detailkaart
Ordingen (Limburg)
Ordingen
Portaal  Portaalicoon   België
Kasteel van Ordingen
De Sint-Harlindis en Relindiskerk

Ordingen is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Sint-Truiden, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971.

Het Haspengouws dorp ligt op 4 kilometer ten oosten van Sint-Truiden en aan de weg tussen Brustem en Zepperen. Sinds de jaren 1950 heeft het zich ontwikkeld van een landbouwdorp naar een woondorp.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Ordingen wordt voor het eerst vermeld in 1192 als Ardinghen. Dit is een samenstelling van een persoonsnaam, en een -heem uitgang: Woonplaats van de lieden van Ardo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ordingen was eerst eigendom van het hof van Luik. In 1467 was Ordingen het toneel van de Slag bij Brustem. Het kasteel van de heer van Ordingen gaat volledig in vlammen op maar het wordt nadien terug opgebouwd.

In 1551 werd Ordingen een leen van het kapittel van Maaseik, alvorens in 1611 verkocht te worden aan de Duitse Orde, die reeds Alden Biesen bezat. Enige tijd later werd vanuit Alden Biesen de Commanderij van Ordingen gesticht. In 1633 nam de commandeur zijn intrek in het kasteel van Ordingen en werd dit omgebouwd tot een waterburcht.

Te Ordingen was er reeds vroeg een parochie met een kerk die afhing van de Sint-Genovevaparochie van Zepperen. De kerk van Ordingen werd al vermeld in 1322.

Bij het ontstaan van de gemeenten in 1795 werd Ordingen een zelfstandige gemeente. Het was aanvankelijk een landbouwdorp dat zich ontwikkelde langs de weg van Zepperen naar Brustem. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde het dorp zich verder langs de steenweg tussen Sint-Truiden en Tongeren in het zuiden. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er lintbebouwing aan de steenweg, maar ook het park van de voormalige Commanderij werd volledig verkaveld voor woningbouw.

In 1971 werd de gemeente Ordingen opgeheven en bij Brustem gevoegd. In 1977 werd ook Brustem opgeheven en werden beiden deelgemeenten van Sint-Truiden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ordingen is gelegen in de vallei van de Melsterbeek, op de overgang van Droog- naar Vochtig-Haspengouw. De hoogte bedraagt ongeveer 50 meter. De fruitteelt is een belangrijke bedrijfstak.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen: NIS - Opm:1831 t/m 1970=volkstellingen

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Brustem, Sint-Truiden, Schurhoven, Zepperen, Rijkel