Kerkom-bij-Sint-Truiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerkom-bij-Sint-Truiden
Deelgemeente in België Vlag van België
Kerkom-bij-Sint-Truiden
Kerkom-bij-Sint-Truiden
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Sint-Truiden Sint-Truiden
Coördinaten 50° 46′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,04 km²
Inwoners (2001) 590 (117 inw/km²)
Overig
Postcode 3800
Netnummer 011
Detailkaart
Kerkom-bij-Sint-Truiden
Kerkom-bij-Sint-Truiden
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Kerkom-bij-Sint-Truiden (ook wel kortweg Kerkom) is een deelgemeente van Sint-Truiden, in het zuiden van de Belgische provincie Limburg.

Kerkom-bij-Sint-Truiden was een zelfstandige gemeente tot 1971 toen ze bij de gemeente Borlo werd gevoegd. In 1977 deed Borlo terug afstand van Kerkom-bij-Sint-Truiden en werd het dorp een deelgemeente van Sint-Truiden. Kerkom heeft een oppervlakte van 5,04 km².

De Cicindria, een beek uit de vallei van de Gete stroomt door Kerkom. Ze voorziet de Bavingenmolen van water. Plaatselijk noemt men de beek de Molenbeek. Het ooit dichtbewoonde Heusden, Keelbergh en Op den Berg zijn gehuchten van Kerkom.

Veldpaden uit een ver verleden werden overbodig toen in 1853 de weg tussen Hannuit en Sint-Truiden, met kassei bestraat, werd aangelegd.

In dit deel van Haspengouw met zijn boomgaarden en fruitplantages worden in het voorjaar bloesemwandelingen georganiseerd. Het kasteel Alstergoed en het Wit Kasteel (17e-eeuws herenhuis in de 18e eeuw verbouwd) zijn herkenningspunten voor de wandelaars.

Voor de 19de-eeuwse brouwerij Kerkom wordt het bier Bink gebrouwen, en daarnaast het abdijbier Adelardus en de twee seizoensbieren Winterkoninkske en Bloesembink. Een bink is voor een inwoner van Kerkom de spotnaam voor een Truienaar.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De (nieuwe) Sint-Martinuskerk
  • De neoclassicistische Sint-Martinuskerk uit 1885 met ommuurd kerkhof. De kerk brandde af in 1975 waarbij enkel de buitenmuren overeind bleven staan. Er werd een nieuwe kerk gebouwd op dezelfde plaats als de oude.
  • De "kapel van de Bruine Lievevrouw" uit ca. 1705 is een lokaal bedevaartsoord. Aan het Mariabeeldje in de kapel worden mirakuleuze eigenschappen toegeschreven.[1]

Demografische evolutie[bewerken]

  • Bronnen:NIS, www.limburg.be - Opm:1806 t/m 2001=volkstellingen
  • 1977:aanhechting van een gebiedsdeel van Borlo