Overleg:Amfetamine

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


"het zorgt ervoor dat er extra veel vrijkomt en dat dat extra lang door werkt. "

Is dat wel zo? Of stimuleert het de receptors direct? Bart (Evanherk) 31 okt 2006 06:56 (CET)[reageer]

We zijn momenteel druk bezig met het omhoog krijgen van het niveau van de artikelen die te maken hebben met neurowetenschap. Helaas kunnen we niet alles tegelijk, maar we zullen dit zo snel mogelijk nakijken. Of wellicht kun je het zelf doen. MethoxyRoxy 31 okt 2006 09:59 (CET)[reageer]

Ik denk dat het, bezien vanuit de normaal gesproken kortstondige werkingsduur van (nor)adrenaline, immers bedoeld voor (korte) intensieve fysieke arbeid tijdens stress- of noodsituaties, enkel een stimulator is van de vessikels (blaasjes die neurotransmitters zoals adrenaline opslaan). Speed zorgt er dus voor dat de 'zenuwstelselblaasjes' ofwel vessikels (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Neurotransmitter) in de tegengestelde neuronen de (nor)adrenalinetransmitter losmaakt en activeert de synaps te overbruggen naar de andere neuron en zodoende de bestaande voorraad die het zenuwstelsel heeft aangemaakt aanbreekt. Het effect is dus afhankelijk van de hoeveelheid amfetamine in het bloed gecombineerd met de bestaande reserves aan transmitters én producerende zenuwcellen voor nieuwe (nor)adrenaline, evenredig aan de conditie van de gebruiker. De receptoren zijn dus het eindstation, en niet de te stimuleren factor. Desalniettemin is het nu vrij abstract omschreven, sowieso is 2 keer extra in één zin niet taalkundig sterk, om niet te spreken van een pleonasme. Een wat concretere uitleg is zeer zeker gewenst. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.81.125.204 (overleg · bijdragen)

Verschil tussen amfetamine (verbinding) en amfetaminen (groep verbindingen)[brontekst bewerken]

Even voor de duidelijkheid, wordt met de aanduiding "Amfetaminen (meervoud/algemeenheid, geen Nederlands artikel)" in deze bewerkingssamenvatting (in het lemma Bruxisme) gedoeld op de groep amfetaminen omschreven in en:Substituted amphetamine, met andere woorden derivaten van fenylethylamine? Amfetamine is dan namelijk slechts één vertegenwoordiger van deze groep (gesubstitueerde) fenylethylamines. Als dat zo is, wordt in de huidige versie van het artikel "fenylethylamine" absoluut niet duidelijk dat de term (ook) staat voor een groep verbindingen uit de klasse psychostimulantia. Het lemma Speed (drug) begint nu met de constatering "Speed is een straatnaam voor amfetaminen.", waarbij "amfetamine" linkt naar amfetamine (dus één vertegenwoordiger uit de groep van amfetamines), terwijl waarschijnlijk de hele groep (dus het Nederlands equivalent van en:Substituted amphetamine) bedoeld wordt? Met andere woorden, ik begin te vermoeden dat mijn nominatie die ik vanavond heb ingediend om "Speed (drug)" in te voegen bij "Amfetamine" niet juist is, aangezien de term 'speed' naar de hele groep fenylethylamines verwijst en niet alleen naar die ene vertegenwoordiger uit deze groep die "amfetamine" genoemd wordt. "Amfetaminen" en "Amfetamines" verwijzen nu door naar "Amfetamine", wat dan ook niet zou kloppen. Graag zou ik de visie van een meer deskundig iemand hierop vernemen. Ik zal overigens ook gebruiker Sevenforall (aan wie de vraag in de eerste zin van deze overlegbijdrage gericht is) vragen om aan het overleg op deze pagina deel te nemen. Itsme (overleg) 6 jul 2014 23:06 (CEST)[reageer]

Deze onduidelijkheid lijkt vooral te bestaan door een gebrek aan de Nederlandse variant van de Engelse en:Substituted phenethylamines en en:Substituted amphetamine. Op basis van deze pagina's valt een simpele conclusie te trekken; Fenylethylamine is de naam voor een stof die op zichzelf bestaat, en als onderliggende structuur voor een hele reeks derivaten, waaronder amfetamine, én waaronder amfetamine derivaten. Álle amfetamine derivaten evenals amfetamine zelf, zijn derivaten van fenylethylamine, maar fenylethylamine of fenylethylamine derivaten zijn lang niet altijd amfetamine derivaten! Fenylethylamine is ook de basis voor andere stoffen totaal ongerelateerd aan amfetamine; Voorbeelden hiervan zijn mescaline uit de peyote-cactus of de San Pedro-cactus, en de 2C-reeks waaronder 2C-B. Het valt dus inderdaad te concluderen dat de Nederlandse pagina's over zowel fenylethylamine als amfetamine tekort schieten. Het bestaan van tientallen tot honderden derivaten wordt namelijk niet eens aangekaart. Op basis hiervan heb ik in het artikel over bruxisme het woord 'amfetaminen' ook niet gelinkt naar het artikel Amfetamine. Er zou gelinkt moeten worden over de op dit moment niet-bestaande pagina Amfetamine derivaten. Tot de fenylethylamine derivaten, inclusief de amfetamine derivaten (die dus de fenylethylamine structuur bevatten), vallen tevens ook een hoop belangrijke stoffen uit bijvoorbeeld de medische industrie die amper tot geen recreatieve waarde hebben.
Semantiek is altijd lastig. Ik vind dat op Wikipedia ook over drugs professioneel gesproken moet worden. Dat houdt in dat als er drugs genoemd worden in welk artikel dan ook, de triviale scheikundige naam moet worden gebruikt, niet de straatnaam. Straatnamen zijn namelijk vaak regionaal en vaag, wat kan leiden tot verwarringen die in sommige gevallen dodelijk kunnen aflopen. Daarmee wil ik terug komen op het artikel over bruxisme, waarin in oudere versies zowel de drugs 'speed' als 'xtc' worden genoemd. Dit zijn straatnamen die totaal geen implicatie geven van wat de stof is of bevat. 'Speed' is in Nederland vaak amfetamine, maar lang niet altijd en overal. 'XTC' is nog onduidelijker; het is een afkorting voor 'ecstasy', dat ooit sloeg op de stof MDMA, maar inmiddels wordt gebruikt voor ieder willekeurig (meestal) pilletje dat één of meerdere stimulerende euforische stoffen bevat, waaronder vaak methylone of PMA. Als men 'amfetamine' of 'MDMA' gebruikt, dan is er geen twijfel over mogelijk waar er over gesproken wordt.
Betreffende de nomatie om Speed (drug) in te voegen bij Amfetamine; dit moet dan zorgvuldig gedaan worden. Ik raad aan om te kijken of het artikel over 'speed' informatie bevat die specifiek tot amfetamine zelf behoort en niet een variatie aan derivaten, en deze informatie in het artikel over amfetamine in te voegen indien deze hierin mist. Wat mij betreft kan het artikel over 'speed' vervolgens verwijderd worden; een heel artikel wijden aan een straatnaam lijkt mij overbodig en vooral verwarrend. Als men betreffende 'speed' op Wikipedia terecht komt, dan zou men het beste direct doorgestuurd moeten worden naar een artikel over amfetamine derivaten; een artikel dat op dit moment dus nog niet bestaat.
Ik hoop hiermee duidelijkheid te hebben verschaft. Verdere vragen zijn uiteraard van harte welkom! Sevenforall (overleg) 9 jul 2014 0:27 (CEST)

Straatnamen afmetamine[brontekst bewerken]

"spit of slurf" Dit is zijn absoluut geen gangbare straatnamen voor amfetamine. Worden ook niet genoemd op bekende websites met drugsinfo, zoals Trimbos/Jellinek/Unity. Onzinnig dus om ze te laten staan. 'Pep' is daarentegen wel een veel gebruikte benaming. Die heb ik daarom toegevoegd. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.210.116.91 (overleg · bijdragen) 13 nov 2015 23:24‎

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Amfetamine. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 07:51 (CEST)[reageer]

ChristiaanPR (overleg) 7 dec 2021 06:54 (CET)[reageer]

Methamfetamine[brontekst bewerken]

Kan de info over methamfetamine naar die pagina?

De eerst alinea wordt dan zo:

Amfetamine, in straattaal ook wel speed, pep, snelle of belly genoemd, is een synthetisch psychofarmacon en drug. Amfetamine werkt stimulerend en kan de lust tot eten of drinken verminderen. Het racemaat van amfetamine kent momenteel geen medicinale toepassingen in Nederland en wordt slechts recreatief gebruikt, vooral door het te snuiven of te slikken. Het gebruik is geestelijk verslavend.

Verwante stoffen die een sterkere werking hebben zijn methamfetamine en het vooral in enkele Aziatische landen populaire yabaa. De dextro-isomeer van amfetamine dextro-amfetamine wordt voorgeschreven als therapie voor ADHD en narcolepsie.


Geschiedenis

Toevoegen: Amfetamine werd vroeger dan ook wel toegepast als vermageringsmiddel. Het werd ook als doping in de sport toegepast.

Verwijderen: Methamfetamine beter bekend als crystal meth of Yabaa is een verwante stof met een nog sterkere werking dan amfetamine. Deze is door Akira Ogata in 1919 gesynthetiseerd. (Staat aldaar al onder Geschiedenis)


Gebruik

Hele alinea verplaatsen naar pagina methamfetamine of verwijderen:

Amfetamine wordt, vooral in het buitenland en met name in de Verenigde Staten, ook wel gerookt. Het wordt dan in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Het effect is al voelbaar na enige malen inhaleren. Het roken is wel alleen van toepassing bij de stof methamfetamine, die in het illegale circuit de naam crystal meth of kortweg meth krijgt, voornamelijk in de Verenigde Staten. Amfetamine die onder de naam speed wordt verkocht, voornamelijk in Europese landen, kan niet worden gerookt. Methamfetamine is echter krachtiger en kan wel worden gerookt. Methamfetamine heeft meer de vorm van kristallen en is dus harder, dit in tegenstelling tot speed, dat vaak een soort poeder is. Als de laatstgenoemde nog nat is, 'vers', dan lijkt het een soort pasta en kan dan niet of moeilijk worden gesnoven. Zowel de positieve als de negatieve effecten van methamfetamine worden als sterker ervaren. Zinda (overleg) 3 jan 2023 17:38 (CET)[reageer]