Speed (drug)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Amfetamine, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Speed is een straatnaam voor amfetamine. Amfetamine is een chemische stof die stimulerend werkt op het centrale zenuwstelsel. Speed wordt tot de harddrugs gerekend. Het bezit ervan is illegaal in Nederland, maar het bezit van kleine hoeveelheden wordt in de praktijk niet serieus opgespoord en vervolgd.

Effecten[bewerken]

Het gaat de gebruikers van speed om het oppeppend effect dat zowel werkt op het lichaam als op de geest. De kracht van het effect hangt af van de dosis, de kwaliteit en de manier waarop speed wordt gebruikt. Twee van de effecten zijn dat vermoeidheid niet meer wordt gevoeld en de eetlust verdwijnt.

De fysiologische effecten zijn een verhoogde bloeddruk en een verhoogde hartfrequentie. De pupillen worden groter en de spieren spannen zich. Bijeffecten zijn hoofdpijn en duizeligheid, ook kunnen er hartkloppingen optreden. Bij het afnemen van het effect kan soms ook een pijn in de borst optreden, door de borstspieren die van een gespannen staat terugkeren naar hun oorspronkelijke staat.

Speed maakt de gebruiker tijdelijk energievol, vrolijk en zelfverzekerd. De zelfkritiek verdwijnt en het praten gaat gemakkelijker en vlotter. Soms pakt het gebruik van speed anders uit: de gebruiker kan er prikkelbaar, onrustig en angstig door worden. Ook kan de gebruiker paranoïde en/of opgefokt worden.

Het komt ook voor dat iemand die speed gebruikt rustig wordt. Men kan zich beter concentreren en is minder impulsief. Dit wordt vaak opgevat als indicatie dat er sprake is van ADHD of ADD. Dit effect is echter ook van toepassing op mensen zonder ADHD of ADD. Dat ligt aan de werking van de werkzame stof in de hersenen en niet aan de stoornis ADHD of ADD.

Klachten van regelmatige gebruikers zijn chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid. Het seksuele vermogen mindert drastisch.

Gebruik[bewerken]

Speed kan als pil of in poedervorm ingenomen worden. Meestal wordt het gesnoven, maar het kan ook geslikt of gespoten worden. Wordt speed geslikt, dan begint de werking na zo'n 20 minuten. Als het echter in een 'bommetje' (een vloeitje dat tot een soort containertje is gevouwen) wordt geslikt dan duurt het wat langer voor het effect gevoeld wordt vanwege de vloei, zo'n 30 minuten tot een uur. Bij het snuiven komt de speed via het neusslijmvlies in het bloed terecht en komt het effect na een paar minuten. Bij het spuiten in een ader werkt de speed vrijwel onmiddellijk. De duur van het effect van speed varieert, de duur van de werking ligt zo tussen de 4 en 8 uur afhankelijk van de hoeveelheid en sterkte van de speed. Speed wordt, in tegenstelling tot wat redelijk vaak wordt beweerd, bijna nooit verwerkt in XTC-pillen. In Nederland wordt maar in ongeveer 2% van de pillen speed gevonden. Speed wordt, vooral in het buitenland en met name in de VS, ook wel gerookt. Het wordt dan in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Het effect is al voelbaar na enige malen inhaleren. Het roken is wel enkel van toepassing bij de stof methamfetamine, die in het illegale circuit de naam 'crystal meth' of kortweg 'meth' krijgt, voornamelijk in de Verenigde Staten. Amfetamine die onder de naam 'speed' wordt verkocht, voornamelijk in Europese landen, kan niet gerookt worden. Methamfetamine is echter krachtiger en kan gerookt worden. Methamfetamine heeft meer de vorm van kristallen en is dus harder, dit in tegenstelling tot speed, dat vaak poederachtig van vorm is. Als de laatstgenoemde nog nat is ('vers'), dan lijkt het een soort pasta en kan dan niet (of moeilijk) worden gesnoven. Zowel de positieve als de negatieve effecten van methamfetamine worden als sterker ervaren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)