Overleg:Beerdiertjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fairytale bookmark.png Kwaliteitsbeoordeling

Zomaar een opmerking?[bewerken]

Ik vind die beerdiertjes echt raar maar waar komen ze vandaan – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.211.236.148 (overleg · bijdragen) 8 augustus 2013 13:21 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Beerdiertjes. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 jul 2017 00:06 (CEST)

Artikel is in tegenspraak met zichzelf[bewerken]

"Beerdiertjes werden in 1773 voor het eerst beschreven en getekend door Johann August Ephraim Goeze (1731-1793), een Duitse pastoor. Hij noemde de diertjes 'kleine waterbeer' (Duits: kleiner Wasserbär) omdat hij het wat gekromde lichaam en de onhandige tred van het dier overeenkomsten vond hebben met een beer."

"In 1869 onderzocht de Britse bioloog Thomas Huxley kleine diertjes onder een lichtmicroscoop. De diertjes deden hem door het bolle, iets gekromde lichaam en de wat onhandige, slingerende manier van voortbewegen denken aan de tred van een beer. Huxley gaf ze de naam de naam 'water bears' (waterbeertjes), en hieraan is ook de Nederlandstalige naam beerdiertjes te danken."

Beide geciteerde teksten zijn referentieloos, bevatten identieke informatie, doch schrijven de naamgever toe aan een andere persoon met andere datering. Dit lijkt mij een tegenspraak. Wie heeft zin om dit uit te zoeken?

Ik heb er nu referenties bijgezet, beide stellingen zijn waar en zijn niet echt in tegenspraak mi. -B kimmel (overleg) 19 feb 2019 11:43 (CET)

Fossielen[bewerken]

Bovenaan in de infobox, amper zichtbaar, staat een noot achter 'Cambrium'. Ik vind dat die informatie wel in het artikel mag worden verwerkt, zodat die noot gewoon in de lopende tekst kan worden toegevoegd. Jürgen Eissink (overleg) 12 jun 2019 13:11 (CEST).

Afbeelding vergelijking beerdiertje / regenworm[bewerken]

De afbeelding met bijschrift "De anatomie van een beerdiertje (boven) heeft veel weg van een gelede worm zoals een regenworm (onder)." vind ik niet erg sterk. Ik persoonlijk vind de twee op die foto's helemaal niet veel van elkaar weg hebben, maar belangrijker: er is gebleken dat ze niet verwant zijn, dus de afbeeldingen scheppen wat mij betreft vooral verwarring. De foto's lijken ook nog eens vrij willekeurig gekozen en daar sluipt een stukje OO binnen, denk ik. Het lijkt mij beter om het geheel te verwijderen en ik hoor graag wat anderen ervan zeggen. Jürgen Eissink (overleg) 15 jun 2019 23:48 (CEST).

Ik zie in de gekozen afbeelding ook zeer weinig overeenkomst. Toch zijn er wel ringwormen die behoorlijk lijken op de beerdiertjes, bijvoorbeeld de zeemuis, of een andere borstelworm. Ik denk dat op deze pagina in Commons een betere, meer gelijkende gelede worm te vinden is. TheBartgry (overleg) 16 jun 2019 15:27 (CEST)
Ringwormen zijn meestal heel langwerpig dus een 1 op 1 gelijkende afbeelding zal moeilijk worden. Dit is een van de betere afbeeldingen die ik kon vinden maar voel je vrij om een andere afbeelding te plaatsen hoor. -B kimmel (overleg) 16 jun 2019 17:49 (CEST)

Beerdiertjes op de maan[bewerken]

Het verhaal over beerdiertjes op de maan maakt op mij nogal een hijgerige indruk, en dat geldt ook voor de twee gebruikte bronnen. Zie ook (korte) artikel over 'Wired'(.com) op nl wiki. Meer dan een hoax is het niet. Dat wilde ik gewoon even kwijt.

Daar ben ik het niet mee eens. Ruimtevaartorganisaties doen extreem veel moeite om hun landers te ontsmetten zodat ze andere manen of planeten niet infecteren met organismen die afkomstig zijn van de aarde. Dat er nu als gevolg van een crash honderden beerdiertjes op de maan terecht zijn gekomen is volledig in strijd met dat principe. -B kimmel (overleg) 12 aug 2019 21:55 (CEST)
Ik vind ook zeker dat het vermelding verdient, er zijn heel wat bronnen die dit incident hebben genoemd. Wel vind ik dat het met enige matigheid moet worden beschreven. De laatste zin van Piotrpavel (“tel daarbij ... in hun slaap overlijden”) is niet echt ergens op gebaseerd en wat speculatief van toon. Ik stel voor dat die zin wordt verwijderd. TheBartgry (overleg) 12 aug 2019 22:15 (CEST)
Ik heb de rtl-site nog even nagelezen, en moet toegeven dat het wel meeviel met de hijgerigheid. De vraag blijft echter of dit nieuwsfeit in dit wiki-artikel thuishoort. Het verblijf van de beerdiertjes op de maan gaat geen nieuwe wetenschappelijke inzichten opleveren. Op deze site wordt het verhaal uitgebreider uit de doeken gedaan: https://www.universetoday.com/143139/hardy-tardigrades-on-board-israels-beresheet-lander-probably-survived-the-crash/ . Ook de door B Kimmel genoemde problematiek van 'besmetting' met aards leven van andere hemellichamen wordt daarin aangestipt. Ik zet de versie van Patrick van 10 augustus 2019 terug. mvg Piotrpavel (overleg) 13 aug 2019 23:48 (CEST)