Overleg:Noord-Korea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

POV[bewerken]

Het is niet bedoeling hier de retoriek van Bush te herhalen. Otto 16 okt 2006 17:42 (CEST)

Ik zie het verband met Bush niet. Het lijkt me feitelijke info. Wat betekent POV trouwens? Handige Harry 16 okt 2006 17:57 (CEST)
Ik had een toevoeging van EdBever teruggedraaid die de point of view (POV) van Bush samenvatte. Nu is de tekst weer feitelijk. Otto 16 okt 2006 19:23 (CEST)
Daar ben ik het niet mee eens, hoewel niet alles feitelijk weer te geven is, is de Refugee-strategy van Noord Korea algemeen bekend en geen POV, Noord Korea heeft al vaker mee gedreigd tijdens onderhandelingen om de grenzen open te stellen. Ook de armoede, voedseltekorten en corruptie zijn algemeen bekend. Het is dus in mijn ogen geen POV van wie dan ook. Daarnaast heb ik een aantal feitelijke zaken toegevoegd over de kernproef. Ik zou het in ieder geval rdelijk vinden om deze laatste zaken terug te zetten. EdBever 17 okt 2006 08:44 (CEST)
Ik heb er nog eens naar gekeken:
  • "Hoewel de beide landen formeel wel de intentie hebben om beide landen te herenigen zijn Zuid-Korea en China zeer huiverig voor de val van het Noord-Koreaanse regime. Door de armoede en voedseltekorten zullen miljoenen Noord-Koreanen naar het zuiden of naar China vluchten met alle gevolgen van dien. Bij een echte hereniging, zoals in Duitsland plaatsvond, zal Zuid-Korea heel veel geld moeten bijleggen om de situatie in het noorden op een acceptabel niveau te brengen. Door het opheffen van het noordelijke leger zullen meer dan een miljoen mensen werkeloos worden." --- Dit zijn geen feiten, maar hypothesen over mogelijke gevolgen van wat er zou kunnen gebeuren als "het Noord-Koreaanse regime valt". Speculatie dus en geen feiten.
  • "Noord-Korea vindt dat kernwapens nodig zijn om zich te beschermen tegen de verenigde staten en andere landen. Noord-Korea schendt regelmatig internationale verdragen en lapt de mening van de internationale gemeenschap aan de laars. Na de golfoorlog in 1991 zag het land in dat zij net als Irak aangevallen kunnen worden als ze te ver gaan. Door de armoede, voedseltekorten, toenemende corruptie en verouderde wapens neemt de slagkracht van het leger af en het landsbestuur zoekt dus continu naar betrouwbaardere middelen om het land te verdedigen" ---- "Aan de laars lappen" en "te ver gaan" is niet feitelijk maar spreekt een waardeoordeel uit en is daarom POV. Otto 22 okt 2006 18:33 (CEST)
Feiten?:

Noord-Korea vind niet dat zij kernwapens nodig hebben om zichzelf te beschermen. Kim jung Il kan misschien wel wreed gestoord en ziekelijk zijn maar dat hoeft niet te betekenen dat hij erg dom is. (beetje antithese sorry) Noord-Korea gebruikt de wapens om te dreingen om zo meer financiele hulp te krijgen elke vredesonderhandeling die wordt ondernomen is alleen maar tijd rekken, iedereen weer even hoop geven en dan weer verder gaan zoals het was. En tegen wie beschermt Noord-Korea zich dan? Japan? Zuid-Korea? USA? en misschien Rusland? De kans dat zij hun wapens zullen gebruiken is zo verschrikkelijk klein omdat het hele land dan alle hoeken van eigen land krijgt te zien van respectievelijk China, USA, Rusland, Zuid-Korea en dus eigelijk zo'n beetje de hele internationale gemeenschap. Kim Jung Il wil het idee van de Juche in stand houden zijn prachtige land het communisme daar. Stel de USA zal een prevetieve aanval uitvoeren en Noord-Korea kan, dan zullen ze Japan maar waarschijnlijk Zuid-Korea onder handen nemen. Bekijk nog een keer de feiten en motieven over het kernwapenprogramma Noord-Korea zal zijn vijand neit direct aanvallen alleen door bijvoorbeeld het inzetten van burgers (denk aan de vliegtuig bom). Een aanrader: het boek 'DE Schurkenstaat' en als je het gelezen hebt.... lees het beter en meer boeken.

Update[bewerken]

Ik wilde er een {actueel}-sjabloon opzetten, maar ik zie dat de sectie geschiedenis bij lange na niet up-to-date is. Wie voelt zich geroepen!? --.....jeroen..... 29 mei 2009 00:10 (CEST)

Oh ik zie dat er in de sectie Politiek eigenlijk zaken staan die onder Geschiedenis horen. Dat los ik even op. --.....jeroen..... 29 mei 2009 00:13 (CEST)

Incident met Zuid Koreaans fregat: eenzijdig belicht[bewerken]

Het hele verhaal over het Zuid koreaanse fregat dat gezonken is met 46 opvarenden die daarbij om het leven zijn gekomen, daarover is nog wel het een en ander te doen. Het is in ieder geval bekend dat dat fregat, waarbij andere schepen in de buurt waren, waaronder amerikaanse marine vaartuigen, zeemijnen legde (het had dus ook een aanvaring met een mijn kunnen zijn!), en goede sonar apparatuur had. Een duikboot van Noord korea had dus in principe gedetecteerd moeten worden. Maar in eerste instantie waren daar geen berichten van, en pas later werd de schuld aan Noord korea gegeven. Ook betrof het nogal ondiep water, waarin onderzeeboten niet of moeilijk kunnen opereren. Dat een onderzoeksteam van een aantal landen (waaronder de VS en Zuid korea) dan een aantal weken na het incident komen met de conclusie dat het een Noord koreaanse torpedo moet zijn geweest, waarvan restanten gevonden zouden zijn, laat nog alle ruimte voor andere mogelijkheden. In de eerste plaats blijkt uit de hoeveelheid roest al dat die torpedo veel langer dan een paar weken in het water moet hebben gelegen, en komt de vorm niet exact overeen met noord koreaanse torpedo's. Het Noord koreaanse merktekentje "nummer 1" (wat zelf kennelijk niet was aangetast door de roest?) kan er uiteraard later opgekrast zijn, bovendien lijkt het gebruikte schrift juist niet overeen te komen met wat in Noord korea gebruikelijk is. Ook schijnt er sprake te zijn van duitse explosieven, wat dan weer niet zou kloppen met dat het Noord koreaanse makelij zou zijn. Wat in ieder geval vermeld dient te worden is dat Noord korea ontkent het fregat tot zinken te hebben gebracht, en dat de oorzaak van het zinken van het zuid koreaanse fregat een conclusie is van een handvol onderzoekers van een aantal vooringenomen landen. Er kan niet zondermeer worden aangenomen dat deze onderzoekers de waarheid in pacht hebben. Toeval of niet, de Japanse toezegging om de Amerikaanse militaire basis op Okinawa is door dit incident nu opeens van de baan, er was dus wel degelijk een motief om dit incident tegen Noord korea uit te spelen. Voorts zou men eens in de geschiedenis moeten zoeken naar 'false flag' incidenten, want dit incident lijkt als twee druppels water op dat soort incidenten (zie bijv. het incident in de golf van Tonkin, wat de aanleiding was voor verder militair machtsvertoon van de VS in Vietnam).

Vanuit het Wikipedia oogpunt dient de informatie niet bevooroordeeld te zijn, en dus geen bevindingen over te nemen van een groep onderzoekers van landen die niet bevriend zijn met noord korea als een vaststaande waarheid. Noord en zuidkorea zijn nu eenmaal formeel gezien nog met elkaar in oorlog (er is geen formeel vredesverdrag, slechts een wapenstilstand) en in dit soort machtsconflicten wordt de waarheid niet zelden geweld aan gedaan, ze sneuvelt vaak als eerste.

82.95.176.15 1 aug 2010 01:29 (CEST)

En u bent:
A) Noord-Koreaan
B) In Noord-Korea opgeleid/gehersenspoeld
C) Draagt een bril met roze glazen.
Wae®thtm©2010 | overleg 1 aug 2010 01:49 (CEST)

dictatuur?[bewerken]

Waarom staat er bij regeringsvorm vermeld dat de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK of DPRK) een dictatuur zou zijn? Wie vindt dat dan, en wie bepaald wat "democratie" is en wat "dictatuur". Is een wereldsysteem van geldheerschappij, met bankiers in de hoofdrol, geen dictatuur?

In ieder geval zij duidelijk dat de aanduiding "dicatuur" geen onbevangen opvatting is, maar een vooringenomen opvatting, het is dus ook geen feitelijkheid.

Wat er voorts niet in staat is dat de DVRK streeft naar de hereniging van de beide Korea's (als democratische federale republiek, dit staat ook op de officiële website van de DVRK - www.korea-dpr.com - en dat ze sterk gekant is tegen de imperialistische inmenging van de VS die de beide Korea's nu al langer dan 50 jaar gescheiden houdt. En die opvatting wordt door veel inwoners van Zuid korea gedeeld. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.95.176.15 (overleg · bijdragen)

Omdat het een dictatuur is? D.w.z. geen vrije verkiezingen, geen vrije pers, geen vrijheid van meningsuiting, etc. Kleuske 1 aug 2010 09:29 (CEST)

iets meer over mensenrechten?[bewerken]

http://www.flurl.com/item/Korean_Police_Beat_The_Hell_Out_Of_A_Woman_u_89221/

Ja, en wat is de bron dan van dat soort berichten? De meeste berichten over Noord korea zijn onbetrouwbaar, want ze komen van een handvol overlopers die het regime zwart proberen te maken, maar verschaffen geen betrouwbare informatie, eerder desinformatie. Helaas worden dat soort spookverhalen hier gewoon geloofd.

Laatst nog deed er een bericht de ronde dat de Noord koreaanse gezondheidszorg zwaar onder de maat zou zijn. Er zou geopereerd worden zonder verdoving. Ook dat verhaal kwam naar buiten door overlopers. Maar het bleek niet te kloppen. De wereld gezondheidsorganisatie deed zelfs de uitspraak dat gezien het geringe BNP van het land (waardoor het als derde wereld land kan worden gekenmerkt), de gezondheidszorg juist boven gemiddeld zou zijn.

Enne, in naam van die mensenrechten en democratie, hoeveel burgerslachtofders zijn er nu gevallen in Irak en Afghanisaten? Dat zijn diezelfde mensenrechten waar jij het over hebt?

82.95.176.15 1 aug 2010 01:29 (CEST)

Yup. En je kunt erover schrijven zonder bang te hoeven zijn voor die beruchte "klop op de deur". Kijk dat zijn nou mensenrechten in actie. Kleuske 1 aug 2010 09:30 (CEST)
Beste Kleuske niet op deze persoon reageren. Deze komt uit de Democratische Volksrepubliek Noord-Trollistan. Wae®thtm©2010 | overleg 1 aug 2010 14:19 (CEST)
Noord-Trollea klinkt misschien wat beter ;) Polaroyd7 Polaroydlogotje.PNG Staying focused! 2 aug 2010 17:41 (CEST)
Ja inderdaad. Nu woon ik toevallig vlakbij een gebied waar veel Koreanen wonen. En er zijn daar veel gevluchte Noord-Koreanen die na een reis door China en Laos hier in bangkok eindigen. Als ze onderweg opgepakt worden worden ze teruggezonden door China en Laos en vrijwel zeker ge-executeeerd. Nu zou jij je leven riskeren als het allemaal zo goed is in dat land? Wae®thtm©2010 | overleg 3 aug 2010 04:26 (CEST)
Zoiets gelijks had ik nog een paar dagen geleden in Netwerk (zie hier voor die uitzending) gezien, dat ze eerst van via mensensmokkelaars een rivier moesten oversteken, om dan door China en door Laos naar Thailand moesten omdat ze alleen van daaruit naar Zuid-Korea konden. Moest allemaal stiekem gebeuren, want accent zou ook vanalles kunnen verraden. Nee, het leven daar moet echt een hel zijn. Verboden om het land uit te gaan, geen eten, wel werk, maar geen geld (zegt een vluchtende Noord-Koreaan in die uitzending ook) en nog meer dingen. Ik zou daar in ieder geval nooit willen wonen. Wie wel überhaupt? Polaroyd7 Polaroydlogotje.PNG Staying focused! 3 aug 2010 14:44 (CEST)
Ah toevallig! Er wonen hier inderdaad een aantal Noord-Koreanen in de buurt die asiel naar Zuid-Korea afwachten. Ik ga wel eens in 1 van de Koreaanse restaurantjes eten en ik ken een aantal in Bangkok woonachtige Koreanen en van hun hoor je wel eens, die aan die tafel daar zijn een week geleden aangekomen enz. Maarreh 82.95.176.15 wil volgens mij wel in Noord-Korea gaan wonen. Is het paradijs volgens hem. Wae®thtm©2010 | overleg 4 aug 2010 01:18 (CEST)
Wat betreft nog wat de persoon zei van dat ze geen raketten en bommen zullen gebruiken... oeh, deze afbeelding hier bewijst toch net even wat anders... Polaroyd7 Polaroydlogotje.PNG Staying focused! 10 aug 2010 21:28 (CEST)

Beveiliging[bewerken]

Ik heb het artikel vanwege een bewerkingsoorlog voor de periode van één week beveiligd. Graag op deze pagina overleg voeren. Succes gewenst, Mathonius 17 feb 2011 23:14 (CET)

  • Nog steeds geen overleg, wel steeds onderlinge reverts :-(. --Legenda kopalnia.svg Davv69 overleg 1 mrt 2011 19:30 (CET)

Chemische wapens op gevangen[bewerken]

Dat blijkt niet waar te zijn en verzonnen door een Noord-Koreaanse overloper: http://www.archivesolidaire.org/international/article.phtml?section=A2AAABBO&object_id=23770 --DearLeaderDPRK (overleg) 24 mrt 2011 17:23 (CET)

De bron is een respectabele krant, lijkt me geen hoax of nepverhaal toe. De link hierboven is van een chatsite voor communistische geörienteerde mensen, geen bron dus. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 24 mrt 2011 17:29 (CET)
Ja maar waar heeft de krant het van? Van die neppe documenten --DearLeaderDPRK (overleg) 24 mrt 2011 17:34 (CET)
Waaruit blijkt dat die documenten nep waren? Mathonius 24 mrt 2011 17:35 (CET)
Uit een persconferentie in Pyongyang die bij gewoond is door een orginatie genaamd Korea Is One die niet aan de kant van het Zuiden of Noorden staat en dus neutraal bericht. --DearLeaderDPRK (overleg) 24 mrt 2011 17:41 (CET)
Zie link: http://www.korea-is-one.org/article.php3?id_article=237 --DearLeaderDPRK (overleg) 24 mrt 2011 17:41 (CET)
Dat is een in meer talen (soms kreupel vertaalde) propaganda site van een door Noord Korea gesteunde/opgezette organisatie. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 24 mrt 2011 17:46 (CET)
Zie ook Google: "Belgian, French and Dutch group formed to promote understanding of North Korea. Offers a pro-North Korean viewpoint, including trip reports and news." Hanhil (overleg) 24 mrt 2011 17:49 (CET)
Maar er is geen enkel bewijs dat de documenten echt zijn. Ik kan ook documenten maken dat de VS nucleaire wapens test op gevangen. --DearLeaderDPRK (overleg) 24 mrt 2011 17:53 (CET)
The Guardian zal de door jou vervaardigde bronnen niet gebruiken voor een nieuwsbericht, zoals deze krant dat wel met andere bronnen deed ([1]). Mvg, Mathonius 24 mrt 2011 17:58 (CET)
Die bronnen zijn ook niet altijd waar, zelfs een Zuid-Koreaanse minister zegt dat sommige overlopers verhalen verzinnen. Ook dit: Zelfs de Amerikaanse pers was voorzichtiger dan de BBC en Panorama met deze informatie. Natuurlijk verspreidde ze die, maar verwittigde: "In Seoel verklaren de experten en vluchtelingen dat ze de authenticiteit van de documenten niet kunnen garanderen omdat vluchtelingen soms geneigd zijn te overdrijven of zelf valse documenten te maken om geld te verdienen of asiel te bekomen voor hun familie". (The Seattle Times, 10 februari 2004) --DearLeaderDPRK (overleg) 24 mrt 2011 18:01 (CET)
Het is hier geen chatsite of forum over Noord Korea. Dit is een serieuze encyclopedie. Of wel u respecteert dit en stopt met "point of view" bewerkingen die de opbouw van de encyclopedie verstoren en beperkt u tot constructief bijdragen ofwel u stopt hier met bewerken. Zo simpel is het. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 24 mrt 2011 18:11 (CET)
Ik heb een "wel betrouwbare bron" (BBC) toegevoegd.--DearLeaderDPRK (overleg) 16 apr 2011 11:37 (CEST)
In die bron wordt alleen maar vermeld dat de vader van de man die de verklaring had afgelegd dat heeft beweerd. Ook heb je in één moeite door een andere bron verwijderd. De bewerkingen heb ik teruggedraaid. Hanhil (overleg) 16 apr 2011 11:50 (CEST)

Wederopbouw[bewerken]

bij de wederopbouw staat dat Zuid-Korea zich snel herstelde, moet dat niet Noord-Korea zijn? Als dat niet zo is waarom staat het er dan bij, het stuk gaat over Noord-Korea. --Pizza! (overleg) 25 mei 2011 19:19 (CEST)

Neen, er staat dat het land industrialiseerde en na Japan de tweede van Azie werd, da's duidelijk niet Noord Korea. Of dat gegeven daar zo op zijn plaats is is wat anders. Een vergelijking tussen Noord en Zuid.... ala, maar alleen dit zou eigenlijk verwijderd moeten worden.--Kalsermar (overleg) 25 mei 2011 19:34 (CEST)
Noord-Korea heeft zich sneller hersteld dan Z-Korea, die pas in 1980 economisch beter werd en de democratie invoerde.--DearLeaderDPRK (overleg) 27 mei 2011 15:55 (CEST)
Het verhaal van DearLeaderDPRK klopt niet. De Zuid-Koreaanse economie kwam na het normalisatieverdrag met Japan in 1965 in een stroomversnelling. Vanaf 1979 zat Zuid-Korea juist in een recessie, die Park Chung Hee het leven kostte.[1]

Bronnen[bewerken]

  1. Koninklijk Instituut voor de Tropen (1983): Landendocumentatie 1983, nr 2, Zuid-Korea

Pleonasme bij "concentratiekampen"?[bewerken]

Er staat 'stilzitten zonder te bewegen' in hoeverre is dit juist? Want als je stilzit beweeg je toch sowieso al niet? --Larshei (overleg) 29 jul 2011 14:01 (CEST)

Nucleaire Crisis[bewerken]

Per abuis anoniem (onder ip 94.208.163.172) artikel bewerkt. Patu (overleg) 13 feb 2013 17:28 (CET)

Wat is het[bewerken]

Wat is het? (De mijnen van Noord-Korea bevatten 4 miljoen uraniumerts van hoge kwaliteit). Tonnen of kilo's? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.163.209.90 (overleg · bijdragen) 2 apr 2013 10:51‎

Vriendschappelijk basketbaltoernooi tussen NBA spelers en het Noord-Koreaanse nationale team[bewerken]

Zou het niet interessant zijn om dat te vermelden? ([2])

In verband met privacy heb ik geen account, daarom ook geen handtekening. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.80.119.216 (overleg · bijdragen) 10 jan 2016 21:53‎

Toch heb ik afzendergegevens achter je bijdrage plaatst. Het is wel de bedoeling dat het zichtbaar is wanneer en vanaf welk (ip-)adres een bijdrage is geplaatst. Ik verzoek dan ook om in het vervolg vier tildes (~~~~) achter je overlegbijdragen te plaatsen.
Wat je suggestie betreft zou ik zeggen: zou best interessant kunnen zijn. Er bestaat echter nog helemaal geen sectie 'Sport' in dit artikel. Misschien kan dat beter eerst worden aangemaakt. Groet, Apdency (overleg) 11 jan 2016 19:24 (CET)
Wat betreft je privacy is een gebruikersnaam wellicht handiger dan het vrijgeven van informatie via je IP-adres. RONN (overleg) 12 jan 2016 00:28 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Noord-Korea. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 feb 2019 06:20 (CET)