Overleg:Posttraumatische stressstoornis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

aanvulling[brontekst bewerken]

Volgens mercks manual medisch handboek krijgen mindstens 8% van alle mensen ooit op enig moment te maken met een post traumatische stress stoornis.

In Nederland is onderzoek gedaan door het AMC naar de prevalentie van PTSS. Hieruit komt dat alhowel ca. 80% van de Nederlanders ooit in een hun leven een potentieel traumatische gebeurtenis meemaken, de kans op PTSS tussen de 7 en 8% ligt.

Op het AMC worden met patienten met PTSS volgens de laatste inzichten behandeld en wordt onderzocht wat voor wie de beste behandeling is. Zie voor meer informatie AMC Angststoornissen [1].

onderbouwing EMDR[brontekst bewerken]

Posttraumatische stressstoornis Bij de behandeling van de posttraumatische stressstoornis (PTSS) adviseert de werkgroep bij PTSS en een ernstig comorbide depressie om primair met medicatie te behandelen. In andere gevallen wordt in overleg met de patiënt een keuze gemaakt tussen farmacologische en psychologische behandeling, waarbij enige voorkeur bestaat voor psychologische behandeling. Met betrekking tot de psychologische behandeling kan in overleg met de patiënt een keuze gemaakt worden voor imaginaire exposure zonodig in combinatie met cognitieve therapie versus Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Bij onvoldoende resultaat kan na EMDR worden overgestapt op imaginaire exposure al of niet gecombineerd met cognitieve therapie en vice versa. Bij de farmacotherapie van PTSS .... http://www.ggzrichtlijnen.nl/ of http://www.nvvp.net/upload/27567/rl_angststoornissen_def.pdf

Amerikaanse richtlijnen zijn nog sterker pro EMDR.

http://www.hulpgids.nl/ziektebeelden/ptsd-behandeling.htm

gr Ben Meijer 12 jan 2008 19:31 (CET)[reageer]


Hallo. Ik heb dit artikel tijdelijk beveiligd omdat er klaarblijkelijk onenigheid is over het toevoegen van je tekst

Is het mogelijk de exacte bron aan te geven van deze tekst a.u.b. ?

Groet, Dolledre Overleg 6 mrt 2009 14:43 (CET)[reageer]

Externe links[brontekst bewerken]

Voor diagnostiek en behandeling van PTSS: Zorglijn angststoornissen AMC [2]

De term Posttraumatische Stress"Stoornis".[brontekst bewerken]

Hallo. Ik zag omwille van de volledigheid, naast de term Posttraumatische StressStoornis de term Posttraumatisch Stress Syndroom geplaatst.

Immers, een stoornis is "een aandoening of een afwijking van de gezonde toestand van lichaam of geest." (a) en een syndroom " is een ziektebeeld met een verzameling van steeds tezamen voorkomende klinische verschijnselen " (a) (a)bron,Wikipedia

En men kan tegenwoordig steeds vaker de syndroom variant gebruiken, omdat deze verwijst naar de behandelbaarheid. Bij een afwijking zal men zich moeten buigen op de manier waarop men zal moeten omgaan met de afwijking.

Droge kost, maar voor diegene die PTSS heeft van groot belang. Het verschil valt te vergelijken met blindheid ten gevolge van een afwijking, dus onbehandelbaar en blindheid ten gevolge van een ziekte, met medicatie en/of operatief behandelbaar.

De nuance ligt onmiskenbaar in de hoop die uit de term wordt gegeven. Wie enige kennis heeft op het gebied van PTSS en andere trauma´s weet van het belang van nuances.
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door PantahTL600 (overleg · bijdragen) 17 jun 2010 14:30

Bronvermelding[brontekst bewerken]

Hallo. het lijkt mij en mijn vriendin heel onlogisch en onwaarschijnlijk dat een post traumatische stress stoornis uit zichzelf zal verdwijnen of verbeteren zoals in dit artikel beweerd wordt. Graag zouden wij dan ook hiervoor een bronvermelding zien of wellicht zou deze zin kunnen worden verwijderd uit het artikel. Met vriendelijke groet, Sarah (met PTSS) en Jeroen – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jkeereweer (overleg · bijdragen) 17 augustus 2016 22:15 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

U kunt daarvoor het het Sjabloon:Bron? gebruiken. Dat doet u door de tekst {{bron?}} direct na de bewering te zetten waarvoor u graag een bronvermelding ziet. Itsme (overleg) 19 aug 2016 05:40 (CEST)[reageer]

Bewerkingsoorlog[brontekst bewerken]

In verband met een doorgaande bewerkingsoorlog is dit artikel in de aangetroffen stand voor een week beveiligd. Inhoudelijk bijdragers kunnen hieronder via overleg tot consensus komen. MoiraMoira overleg 28 mrt 2017 14:59 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Posttraumatische stressstoornis. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 okt 2017 16:23 (CEST)[reageer]

Behoort dit ook tot de categorie posttraumatische stressstoornis? Een verleden met zich moeten meedragen dat bol staat van dagelijkse pesterijen op school, een reeks nare gebeurtenissen waarbij ogenschijnlijk voorbeeldige leerlingen (verborgen pestkoppen) een bepaalde introverte leerling zodanig hadden aangepord om hem uit zijn schulp te lokken en hem te doen vechten, waarbij de pestkoppen (wolven in schapevacht), met behulp van hun opgelopen verwondingen, aan de leerkracht en de direkteur konden aantonen dat deze bepaalde leerling niet geschikt was voor het hoger onderwijs omdat hij agressief gedrag vertoonde (een "ongemanierde vechtersbaas" op school). DannyCaes (overleg) 8 jun 2021 19:55 (CEST)[reageer]

Dit soort introverte leerlingen willen zulke situaties niet op een verbale (beschaafde) manier oplossen omdat ze weten dat zoiets toch niet helpt (je moet erover kunnen praten met je pestkoppen), en blijven dan maar in zichzelf gekeerd, ook wetende dat een regelrechte vechtpartij de boel alleen maar erger maakt omdat het de kans op het verder studeren in het hoger onderwijs of de universiteit gewoon van tafel veegt. Als het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (C.L.B., het vroegere P.M.S.) er zich mee bemoeit dan is de boel helemaal om zeep want dan zullen ze zo'n introverte leerling voor een bepaalde tijd naar één of ander scouts-gerelateerd (of paracommando-achtig) jongereninstituut sturen waar hij "harder" zal worden, met het gevolg dat hij, te wijten aan zijn "brutale hardheid", in zijn vroegere school terug voor "ongemanierde vechtersbaas" aanzien zal worden.
De angst om uiteindelijk als onderontwikkelde arbeider "toch maar op fabriek" terecht te komen (bandwerk) was dan ook de onderliggende reden van dat soort pestgedrag. De ogenschijnlijk voorbeeldige leerlingen (de wolven in schapevacht) probeerden de introverte leerlingen zover te krijgen dat ze als Neanderthalers werden aanzien ("tuig van de straat").