Overleg:Riffijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neutraal en kloppend[bewerken]

Ik vraag me af of deze alinea uit het artikel neutraal en kloppend is:

Nederland en België tonen geen interesse in de taal en cultuur van de Berbers hoewel dat wellicht een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de ontwikkeling van de Riffijnen. Ook erkennen Nederland en België het Tamazight niet.
  • (1) Ik ken veel Nederlanders die wel interesse tonen in de taal en cultuur van de Berbers. Universiteit Leiden heeft zelfs een leerstoel voor de niet-Arabische talen van Noord Afrika (bekleed door Harry Stroomer, Berber-specialist). Er was niet lang geleden nog een brede tentoonstelling in Amsterdam die draaide om Marokko en om Berbercultuur. Misschien is het ook goed om te namen dat een substantiele groep Berbers zelf geen interesse toont in de eigen cultuur en taal (als één van de bedroevende resultaten van het Arabiseringsbeleid van Marokko).
  • (2) Het is me niet duidelijk hoe Nederland of België het Tamazight (=Berbertalen, of meer specifiek Tarifit) zouden moeten erkennen. Wordt hier gesuggereerd dat het een officiele, erkende taal van de lage landen zou moeten worden, op één lijn met bijvoorbeeld het Fries? Dat zou wel een unicum voor immigrantengroepen zijn, lijkt me. Maar het lijkt me niet het doel van een encyclopedisch artikel om dit soort voorstellen aan te dragen. — mark 15 mei 2006 12:58 (CEST)

Beste, u kunt beter # gebruiken dan (1) en (2) waar ik voor de lay-out * voor heb gezet. De NL en B overheden vertalen overheidsmateriaal in het Turks en Arabisch maar niet in het Tamazigh laat staan Tarifit en leggen zich daardoor impliciet neer bij die Arabiseringspolitiek. Ik heb contacten met de IRCAM en de Culturele Vereniging voor Imazighen en met Maarten Kossman, verder met de Europese Vrije Alliantie. In NL is in de Eerste Kamer door de OSF bij de behandeling van het Europees Verdrag ter Bescherming van de Nationale Minderheden aandacht geschonken aan de positie van de talen van minderheden. Nederland kennende viel te verwachten dat culturele bescherming weggestreept werd tegen het principe van efficiënt bestuur. Triest maar waar. Gaan we weer met de te politiek gestelde tekst te hervormen. Verrekijker'praatjes? 15 mei 2006 16:09 (CEST)

Dank voor je antwoord. De gegevens die je nu op een rijtje zet zijn een prima ondersteuning voor de tekst en de alinea zoals je 'm hebt herschreven is veel helderder zo - dankjewel! Laat ik heel duidelijk zijn, dit soort zaken gaan me aan het hart en juist daarom vind ik het belangrijk dat dit soort beweringen gestaafd worden door feiten. Het punt wordt zo veel sterker gemaakt en kan niet terzijde geschoven worden als alleen maar 'suggestief'. — mark 16 mei 2006 21:43 (CEST)

U weet dat u links van een gebruikerspagina een e-mailformulier vindt? (hint hint) Verrekijker'praatjes? 16 mei 2006 21:55 (CEST)

Ja? — mark 19 mei 2006 11:06 (CEST)

Excuses ervoor dat ik geen openlijke hint geef maar ik heb rekening te houden met de gezamenlijk opgestelde regeltjes hier. Ik bedoelde dat u, indien u meer wilt weten, mij best kunt e-mailen. Verrekijker'praatjes? 19 mei 2006 13:37 (CEST)

Ik wil nog naar een paar puntjes verwijzen;
  • De Rif: Dit heeft twee betekenissen: een geografische betekenis, en een languistieke betekenis. Want de rif is genoemd naar het rifgebergte. en het rifgebergte is veel groter dan het riftalige gebied.
  • De geschiedenis van de Riffijnen en hun oude tradities: Het koninkrijk van Nkour.
  • De oude en huidige religie van de Riffijnen.
  • De tarifittaal in Frankrijk en Catalonya.
  • Een vermoedelijke erkenning van het Tarifit in de bezette stad: Melilla [Nog een verwijzing dat de riffijnen niet alleen in Marokko wonen, want ze zijn indegenous in Melilla dat bezet is door Spanje]. [Ik heb ook vraagje: Wordt Tarifit een Europese taal, indien het erkend wordt in Melilla(Spanje)?].
Ik neem aan dat het koninkrijk Nekor bedoeld wordt? En Catalonië? Simon De Danser 11 sep 2007 11:28 (CEST)
Nu ik zie dat hier het een en ander is opgeklaard kan het NPOV-sjabloon wel verwijderd worden. Norbert zeescouts 12 dec 2007 01:36 (CET)
Die NPOV kan nog wel even blijven staan. "... Riffijnen bekend als eerlijke nette mensen die handel wilden drijven. Hun schepen voeren tot aan IJsland en het Caraïbisch gebied.". De Riffijnen waren in West-Europa meer bekend als "Barbarijse zeerovers". Hanhil 13 sep 2008 07:04 (CEST)
Niet enkel het zeevarende deel van de Riffijnen kan je ervan beschuldigen deel te hebben uitgemaakt van de "Barbarijse zeerovers". Overigens ook de andere zijde o.a. de Portugezen maakte zich aan piraterij ed. schuldig. Norbert zeescouts 13 sep 2008 08:03 (CEST)
Het ging mij er niet om om de zeeroverij volledig in de schoenen van de Riffijnen te schuiven; wat mij opviel was dat die roemruchte historie volledig onder het tapijt was geschoven. De tekst van het artikel heb ik zoals je hebt gezien inmiddels aangepast op het punt van de handel en scheepvaart. De rest van het artikel is echter nog geschreven vanuit een sterke betrokkenheid met de Riffijnen en is qua toonzetting nog niet neutraal. M.b.t. de feiten zouden neutrale bronnen (en bronvermeldingen) niet misstaan. Hanhil 13 sep 2008 08:41 (CEST)

Barbarijse staten[bewerken]

Snap niet waarom er over de Barbarijse staten geschreven wordt in een artikel over de Riffijnen.. Dit stuk is duidelijk geschreven/opgesteld door iemand/mensen zonder enige kennis van geschiedenis. De Barbarijse staten hebben niets (of heel weinig) te maken met de Riffijnen. Aan de andere kant, Riffijnen zijn Berbers en Barbarije lijkt verdomd veel op het woord Berbers. Nogmaals, de Barbarijse staten hebben niets te maken met het Riffijnse volk. Het waren staten die in opkomst kwamen na de val van de laatste grote Berberrijken (en opkomst van de Arabieren) en ver van het Rif hun machtcentra hadden (Fez, Algiers, Tripoli). Die Staten waren dus (plaatselijk) geleid door Arabieren en werden alleen zo genoemd omdat die regio (Noord Afrika) bekend stond als Barbarije, als in land van de Berbers. Snap dus echt niet waarom het er staat. Ik vrees zelf het ergste en dat mensen dit er neer hebben gezet om de Riffijnen zwart te maken. Ik zeg dit alleen omdat, nogmaals, die Staten weinig tot niets te maken hadden met ons Riffijnen. Waarom wordt er bijvoorbeeld geen aandacht besteedt aan het koninkrijk Nekor, dat gelegen was in het Rif. Dat zou ik namelijk begrijpen.

Om die reden gooi ik dat stuk er dus uit. Voor mensen die het er niet mee eens zijn, lees aub eerst over de Barbarijse staten voordat je mijn veranderingen terug draait. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Rarevogel (overleg · bijdragen) 17 mei 2010 22:13

Leugens en Propaganda artikel Riffijnen[bewerken]

Beste mensen,

Ik ben zelf een berber en weet veel over ons geschiedenis als berbers en van mijn land Marokko. Dit artikel over Riffijnen is een opgezet propaganda dat leugens bevat en de feiten verdraaid. Kijk eens naar de onderwerp onafhankelijkheid Marokko daar zie je duidelijk dat de schrijver van dit artikel de ALN als een Rif partij word beschreven. Wat absoluut niet klopt de ALN bestaat vooral uit berbers van de Midden-Atlas die hun achtergrond als soldaat hadden en niet de Rif. Er waren enkele bestuurders en leden die uit de Rif afkomstig waren dat ontken ik niet.

Ik heb niks tegen Riffijnen we zijn allemaal berbers. Maar de schrijver van dit artikel laat duidelijk blijken met zijn onwetendheid dat Rif de berbers zijn en andersom. De aantal inwoners klopt ook niet ! Ik vind dat dit artikel verwijderd moet worden want wikipedia staat bekend om zijn goede artikels die feiten bevatten en niet verdraaien. Ik vind dat de juiste gegevens moeten worden aangegeven en gecontroleerd worden door wikipedia. Want als iemand onzin schrijft maakt die anderen daarmee onwetend en worden ze keihard uitgelachen als hun denken te weten wat hun hebben gelezen bij wikipedia ! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.195.228.235 (overleg · bijdragen) 3 feb 2011 11:29

Beste medewerker, dank voor je bericht. De essentie van Wikipedia houdt onder andere in dat teksten door iedereen kunnen worden toegevoegd of bewerkt én dat deze door iedereen op feitelijke juistheid gecontroleerd kunnen worden (zie WP:VER). Zou je willen aangeven wat de juiste gegevens dan wel zijn? Heb je daar bronnen voor? Met vriendelijke groet, Mathonius 3 feb 2011 11:35 (CET)