Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Carinpeletier

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door B222 in het onderwerp Oudduitse herder

Oudduitse herder[brontekst bewerken]

Hallo Carin,

Twee Wikipedia-vrijwilligers, JurgenNL en ik, hebben gereageerd op je vraag over dit onderwerp, zie Overleg gebruiker:JurgenNL#Oudduitse herder.

Verder: Welkom op Wikipedia! Ik plaats hieronder een kleurig sjabloon met links naar handige pagina's. Als je vragen hebt, dan kun je ze bij hier plaatsen, want jouw overlegpagina (de pagina die je nu leest) staat op mijn Volglijst. Maar ook op Jurgens pagina en op de Helpdesk ben je natuurlijk welkom.

Blijkens Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20120215#Toegevoegd 15/02: Deel 2 deze beoordelingspagina is de tekst die je collega wilde plaatsen afkomstig van de site Hondencentrum.com. De tekst die ik daar lees is redelijk geschikt als een begin voor een encyclopedische tekst, maar zal nog wel aanpassing nodig hebben. Een Wikipedia-artikel begint met een afbakening of defintie, bijvoorbeeld zo:

De Oudduitse herder is een herdershondenras dat ontstaan is uit de Duitse herder.

Daarna komt de rest van de tekst. Let trouwens op de kleine letter h, ik zie dat de website daar niet consequent in is. De juiste manier van opmaken kom je het makkelijkst te weten door bij een willekeurig artikel op bewerken te klikken, dan zie je hoe het gedaan is. Maak ruim gebruik van [[interne links]] tussen rechte haken, bijvoorbeeld om de term [[kynologie]] of het belangrijke jaartal [[1899]] te linken: Zo dus: 1899 en kynologie.

Je mag de tekst trouwens nog wel even nalopen, want ik zie dat de Duitse vereniging de naam Verein für Deutsche Schäferhunde e.V. draagt en niet Deutschen Schäferhunde-Verein. P.S.: Als je de tekst van je collega Johan wilt laten terugplaatsen, dan moet je erop letten dat hij het artikel had geplaatst onder de titel Oud Duitse Herdershond. Ik denk dat dit niet de handigste titel is en dat je beter de tekst kunt opvragen bij Ria Hoekstra. Die kun je dan plaatsen onder de titel Oudduitse herder of Oud-Duitse herder, dat lijkt me prima.

Succes ermee! — bertux 11 apr 2013 11:29 (CEST)Reageren


Goedemiddag,

Bedankt voor je bericht. Ik wil weer verder gaan met het stukje over de Oudduitse herder. Nu zie ik dat jij ivm het stuk dat door Johan was geschreven verwijst naar een andere site als waar Johan het vanaf had gehaald. Ria Hoekstra is de auteur van het stuk dat staat op www.hondenrassen.nl/rassen/oudduitse-herder Nu zal vrijwel ieder stuk op internet over de oudduitse herder wel een beetje dezelfde teksten hebben. Maakt dat dan nog uit? Kan ik stukken uit de tekst van Ria Hoekstra die dus op hondenrassen.nl staan overnemen? Of kun jij de tekst van Johan weer terugplaatsen en dat ik die ga aanpasen en toestemming aan Ria Hoekstra ga vragen?

Groeten Carin Carinpeletier (overleg) 11 apr 2013 16:46 (CEST)Reageren

Ik neem aan dat dit de tekst van Ria Hoekstra is. Deze bevalt me nog iets beter dan de tekst die ik hiervoor noemde, hij is redelijk zakelijk en concreet.
Wil je deze overnemen, dan moet daar eerst formeel toestemming voor zijn, hetzij via het OTRS-systeem waar JurgenNL je op wees, hetzij door vermelding van een vrije licentie op de website. Tot die tijd kan niemand bij iets voor je doen. We zijn nu eenmaal heel strikt wat betreft auteursrechten: Voor overname van elke tekst van meer dan twee, drie zinnen moet toestemming zijn van de rechthebbende en evenzo voor elke foto. Of je ook werkelijk de rechthebbende bent, interesseert ons niet, zolang je maar rechtsgeldig verklaart dat je dat bent. Dat is onder andere omdat Wikipedia een armlastige organisatie is: we kunnen ons financieel niet veroorloven om processen te voeren.


Maar er is een alternatief: Je kunt wel de tekst in je eigen woorden herschrijven, dus met andere woordkeus en andere zinsbouw. Zo mogelijk moeten er ook kleine verschillen zitten in de volgorde van de onderwerpen en in de nadruk die elk onderwerp krijgt. Vaak geeft dat toch minder gedoe dan overname van een bestaande tekst.
Met vriendelijke groet, — bertux 11 apr 2013 17:24 (CEST)Reageren


Goedemorgen, Ik heb geprobeerd een stukje over de Oudduitse herder neer te zetten. Nu wordt er weer verwezen naar een site van een fokker. Ja, zo ken ik er nog wel meer. Zoals ik hierboven al eerder heb aangegeven zullen er wel meer dezelfde teksten op internet naar voren komen. Vrijwel iedere fokker gebruikt dezelfde teksten omdat er nu eenmaal een rasbeschrijving is. Helaas komt dit overleg weer niet bij het overleg van de Oudduitse herder te staan. Ik weet het niet meer! Als het wordt weggehaald, wordt het maar weggehaald. Dan ben ik de tweede die er mee stopt. Vriendelijke groet Carinpeletier (overleg) 12 apr 2013 10:59 (CEST)Reageren

Hallo Carin,
Laat je vooral niet ontmoedigen door al die procedures en regels hier. Wikipedia is een vrije encyclopedie, maar helaas betekent dat niet dat alles mag.
Ik heb vanmorgen aangetekend dat de tekst te veel overeenkomt met die op een andere website. Zo lang de auteur van een tekst die niet expliciet onder een goede licentie vrij geeft is de tekst beschermd, en mag dan niet gekopieerd worden naar Wikipedia.
Ik zou je willen adviseren om op basis van beschikbare informatie een eigen verhaal over de oostduitse herder te schrijven. Gewoon in je eigen woorden, en met links naar bestaande websites als bron. Richt het verhaal (zeker de inleiding) dan ook vooral op de leek. Als je daar zin in hebt wil ik eventueel wel helpen, alhoewel ik zelf niets weet van honden.
Niet de moed laten zakken, als je eenmaal gewend bent aan al het 'gedoe' hier dan is het best leuk om bij te dragen.
Vriendelijk groet, ⁂ Willem Haze ⁂ (Overleg) 12 apr 2013 13:12 (CEST)Reageren


Hallo Willem, Ik vind het ook wel leuk om bij te dragen en zeker omdat wij, als rasvereniging LSOHV, de oudduitse herder op wikipedia missen. En onze honden horen daar gewoon ook tussen. Je hebt alleen te maken met een rasstandaard die bij iedere fokker en vereniging van de oudduitse herder hetzelfde is. Daar kun je naar mijn idee niet een eigen verhaal van maken. Bij de andere hondenrassen zie ik toch ook stukken uit de rasstandaard naar voren komen? Ik ga er nog maar eens naar kijken! Groet Carinpeletier (overleg) 12 apr 2013 13:49 (CEST)Reageren

Kijk bijvoorbeeld eens naar het artikel Belgische herder, dat is informatief en ook voor de leek prettig leesbaar. Zou een goed handvat kunnen vormen voor jouw artikel! Succes! ⁂ Willem Haze ⁂ (Overleg) 12 apr 2013 14:29 (CEST)Reageren


Hallo Willem, Ik geef het op. De rasstandaard van de Oudduitse herder is normaal gesproken iets wat ik op wikipedia zou zettten. Daar gaat het naar mijn idee om voor iemand die op wikipedia zoekt. Aangezien de rasstandaard bij iedere fokker en rasvereniging op zijn website staat, krijg ik altijd weer het probleem met auteur. Om het om te bouwen in je eigen woorden is voor mij in ieder geval niet te doen. Carinpeletier (overleg) 16 apr 2013 22:05 (CEST)Reageren

Een rasstandaard is een dataverzameling en daarop rust geen auteursrecht. Omadat het een beperkte verzameling betreft, rust er ook geen databaserecht op. Om volkomen duidelijk te maken dat het een dataverzameling betreft kun je er
  • een
  • puntsgewijze
  • opsomming
  • van
  • maken.
Het gesignaleerde auteursrechtenprobleem betreft de omringende tekst, zoals over de geschiedenis van het ras. Het lijkt me dat die prima in eigen woorden weer te geven is. Een rasstandaard alleen zal hier geen bijval vinden, daarvoor zijn inderdaad de fokkersverenigingen, maar een algemene tekst, aangevuld met de belangrijkste kenmerken uit de rasstandaard zou zeker een verrijking zijn van Wikipedia.
Met vriendelijke groet, — bertux 17 apr 2013 08:07 (CEST)Reageren
Hallo Carinpeletier, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.161.291 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".