Overleg gebruiker:Egbertina Torenbos

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 maanden geleden door Egbertina Torenbos in het onderwerp Persoonlijke informatie toevoegen
Hallo Egbertina Torenbos, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.561 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Laurier (xij/die) (overleg) 11 aug 2023 21:49 (CEST)Reageren

Persoonlijke informatie toevoegen[brontekst bewerken]

Hoi Egbertina, Welkom bij Wikipedia! Leuk dat je wil bijdragen. Het spijt me, maar ik heb je bijdragen tot nog toe voor nu teruggedraaid. In principe voegen we persoonlijke informatie (zoals de naam van de partner of kinderen enzovoort) alleen toe als we daar een openbaar beschikbare bron bij hebben waaruit duidelijk blijkt dat de informatie klopt èn dat de personen in kwestie geen bezwaar hebben tegen openbaarheid van deze persoonlijke informatie. Bij Johan Doesburg en Louis Andriessen heb je zulke informatie toegevoegd, maar zonder bron. Heb je zo'n bron? Je hoeft het niet zelf op de pagina te zetten als je niet weet hoe dat werk, je kunt het ook hieronder toevoegen, dat zet ik het wel op de pagina. Ik krijg een notificatie als je iets wijzigt op deze overlegpagina, dus ik zie het uiterlijk binnen een paar dagen! :-) Zie ook WP:BIO. Succes! Groet, Laurier (xij/die) (overleg) 11 aug 2023 21:54 (CEST)Reageren

Dag Laurier, dank voor je snelle reactie. Een openbare beschikbare bron is een krantenartikel? Louis is helaas overleden zoals je waarschijnlijk weet, maar ik heb een artikel uit de Groene Amsterdammer waar hij over zijn zoon spreekt. En ik heb natuurlijk zijn testament en dat hij Lodewijk erkent heeft als kind.
  • Bron: De Groene Amsterdammer - 18 mei 2016.
Hij spreekt over zijn zoon op het eind van het artikel. Dan mijn man Johan Doesburg...hoe kan hij persoonlijk toestemming geven? We wonen samen op het Groenewegje 99 in Den Haag en we willen nog een aantal andere zaken wijzigen die niet compleet zijn en fout zijn op zijn pagina. Hij heeft in een interview ook ooit over mijn gesproken. Ik vraag het hem morgen even en dan direct ook de andere dingen die hij wil wijzigen. Goed?
Gr, BetsyTorenbos (Egbertina) Egbertina Torenbos (overleg) 15 aug 2023 21:55 (CEST)Reageren
Dag Laurier, ik heb nog een tweede open bron gevonden mbt Louis, Lodewijk en mezelf...
Egbertina Torenbos (overleg) 16 aug 2023 13:58 (CEST)Reageren
Hartstikke goed! Ik heb de informatie met beide bronnen toegevoegd aan de pagina Louis Andriessen. Interessant allemaal. Misschien kan er ook een pagina over jou worden geschreven, ik heb je naam er in elk geval bij gezet. Over Johan Doesburg: helaas, persoonlijk toestemming geven is niet voldoende; het gaat echt om openbaar beschikbare bronnen, inderdaad zoals kranten (of boeken, tijdschriften, radio- of tv-uitzendingen, etc.) Als ik weer kan helpen hoor ik het wel! :-) Laurier (xij/die) (overleg) 16 aug 2023 15:35 (CEST)Reageren
Dag Laurier,
Is dit voldoende voor een eigen pagina?
Biografie / werk
Betsy Torenbos (Annen, 1969) studeerde uitvoerende dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en haalde haar MA bij DasArts bij Ritsaert ten Cate.
Torenbos werkt sinds 2002 voor haar eigen Stichting Be-wonder als producent, danser, theatermaker, filmmaker. Ze werkte in Japan, Macedonïe, Oostenrijk, Turkije, Griekenland, Cyprus, Frankrijk en Italië met haar community art producties gebaseerd op oral history.
Met regisseur Johan Doesburg werkte ze als choreograaf aan uiteenlopende producties bij het Nationale toneel tussen 1996 en 2002. Bijvoorbeeld Het Huis van Bernarda Alba (Lorca), Het Vuil, de Stad en de Dood (Fassbinder) en Orestaiea (Aeschylus).
Met Louis Andriessen werkte ze aan De Materie (IV) voor Warschauer Herfst, Polen (2000) en in Boston Ozawa Hall, USA (2000). Samen maakten ze de filmclip Y Después (2001). Op zijn compositie De Tijd (1981) maakte in 2005 (Grand Theatre) en 2006 (Den Haag, Dag in de Branding) een performance met film. Andriessen componeerde o.a. Memento voor haar in 2009. Voor de film Gisèle, een hommage componeerde hij 5 composities in 2015.
www.be-wonder.com
Privé
Betsy Torenbos heeft met Louis Andriessen een zoon, Lodewijk (Amsterdam, 2007). Ze is getrouwd met regisseur Johan Doesburg (1998-2005 / 2015-nu). Egbertina Torenbos (overleg) 17 aug 2023 14:38 (CEST)Reageren
Hoi! Dat zou misschien voldoende kunnen zijn, als er allemaal openbaar beschikbare bronnen bij stonden. Dus. Ook dan is er nog geen garantie, overigens, maar zonder bronnen wordt een nieuwe pagina met deze informatie gegarandeerd snel weer verwijderd. Laurier (xij/die) (overleg) 17 aug 2023 16:37 (CEST)Reageren
Dat is even een klusje, ik ga de recensies en artikelen erbij zoeken. Egbertina Torenbos (overleg) 18 aug 2023 16:08 (CEST)Reageren
Dag Laurier, hierbij. Laat me weten als ik nog kan helpen. Groetjes Betsy
Biografie / werk
Betsy Torenbos (1969) studeerde uitvoerende dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (1991) en haalde haar Master of Arts bij DasArts (1999) onder Ritsaert ten Cate.
Torenbos werkt sinds 2002 vanuit eigen Stichting Be-wonder als producent, danser, theater-filmmaker. Ze maakt in binnen-en buitenland theaterproducties gebaseerd op oral history. Hieronder een greep uit haar community-art producties.
In Oostenrijk in Salzburg (2000) haalde ze het landelijke journaal met de community-art voorstelling Anno MM. Bron:  https://www.youtube.com/watch?v=E5SoOXU8FAI
Met Louis Andriessen werkte ze aan De Materie (IV) voor Warschauer Herfst (Polen, 2000) en voor het Tanglewood festival (2000, Ozawa Hall, Boston, USA). Bron:
https://archive.org/stream/tanglewoodmusicc2001bost/tanglewoodmusicc2001bost_djvu.txt
Andriessen en Torenbos maakten samen de filmclip Y Después (2001) op Andriessen lied Y Después. Bron: TV - Andere Geluiden 28 04 2013  https://youtu.be/nn20zioOOnY
In 2002 maakte ze Anno Drenthe in haar geboorteprovincie: https://www.groene.nl/artikel/verhalen-uit-de-geleende-tijd 19 oktober 2002 / Loek Zonneveld.
In mei 2005 maakte ze in het Grand Theatre in Groningen haar multimediale performance De Tijd op Louis Andriessen zijn compositie De Tijd.
Ze werkte in Dance-box AIR in Osaka en daar maakte ze in 2005 de community-art voorstelling en video-installatie Garden of Eros op basis van 11 interviews met Japanners. Bron: https://db-dancebox.org https://air-j.info/en/residence/rd-37/
In 2006 presenteerde ze in Theater De Regentes in Den Haag voor festival Dag in de Branding haar performance De Tijd op Louis Andriessen zijn compositie De Tijd. Met live-orkest conservatorium Den Haag o.l.v Clark Rundell. Bron: https://www.dagindebranding.nl/programma-item/2-12-2006-clark-rundell-dirigent-4851/
Community-art voorstelling Anno Turkije. Bron:
10-02-2007 Verwaarlozing van de oudere generatie doet me pijn Dagblad van het Noorden.
Community-art voorstelling Hidden Trees met muziek van Louis Andriessen.
26 09 2008 Broosheid en kracht in balans Dagblad van het Noorden.
19-09-2008 Betsy Torenbos met oude Europeanen Dagblad van het Noorden.
Verder componeerde Andriessen voor de voorstelling Memento (2009) met actrice Nora Kretz zeven korte composities onder de gelijknamige naam Memento. Bronnen:
22-06-2009 Liefde knaagt, de tijd raakt op Dagblad van het Noorden.
17-06-2009 Ik heb altijd de oudste generatie opgezocht Dagblad van het Noorden.
17 12 2011 Regie en producent van De Bouwvakkers en het meisje i.s.m. componist Harry de Wit en de BAM. Bronnen: https://www.youtube.com/watch?v=cHqRC0Pc5Ok
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/86/de-bouwvakkers-en-het-meisje-in-de-nieuwe-kolk
Producent en regisseur van het community-art project Vergeet mie Nait met interviews met dementerenden als basis in Ter Apel. Bron: 01-2013 In het Tuntlerhuis zie je waar ROODPALEIS voor staat. Dagblad van het Noorden.
Regie en multimedia van Onder één Dak als huisgezelschap ROODPALEIS in DNK. Bron: 23 05 2014 Een permanente ode aan de ouderdom. 26 05 2014 Wie verloot er nou zijn vader. Dagblad van het Noorden.
Met regisseur Johan Doesburg werkte ze als danser/choreograaf aan uiteenlopende producties bij het Nationale Toneel tussen 1996 en 2002: o.a. Celine II (Celine), Orestaiea (Aeschylus), Equus (Shaffer), Het Huis van Bernada Alba (Lorca), Het Vuil, de Stad en de Dood (Fassbinder).
Het Huis van Bernarda Alba (Lorca) met o.a. Anne-Wil Blankers. Bron: https://www.groene.nl/artikel/huiverend-ritueel 17 februari 2001 /
Choreografie voor Orestaiea (Aeschylus)
Bron: https://www.loekzonneveld.nl/recensies.htm
Choreograaf voor Het Vuil, de Stad en de Dood (Fassbinder)
Bronnen: https://www.loekzonneveld.nl/2004/fassb11a.htm
09 11 02 Fassbinders theaterstuk radicaal noch provocerend. Hana Bobkova. Financieel Dagblad
Cordélia in King Lear. Bron: Reis door de Tijd Hana Bobkova Financieel Dagblad
ROODPALEIS Memento Edu in 2012. Bron: 09-06-2012 Weer een mooi verhaal voor later en nu Dagblad van het Noorden.
Voor Torenbos haar film Gisèle, een hommage componeerde Louis Andriessen zijn vijf composities (2015). Bron: https://h401.org/event/betsy-torenbos-gisele-een-hommage/
Adres Onbekend van Kathrine Taylor in Herinneringscentrum Kamp Westerbork met o.a. Hans Croiset. Bron:2016 De brief als wapen Dagblad van het Noorden
Regie en multimedia van Machmes Wos van Louis Andriessen in StadStreek en Trouw. Bewerking door Bob Zimmerman voor VKSO. Bron: 2018 https://www.vkso.nl/volle-zaal-voor-premiere-streekgenoten-joden-in-de-veenkolonien
Regie en multimedia Mijn liefde is een koorts in 2021. Bronnen: 12-06-2021 Verboden liefdesverhaal opgebiecht in Beilerkerk Dagblad van het Noorden
https://www.theaterkrant.nl/recensie/mijn-liefde-is-een-koorts/roodpaleis/
Community-art voorstelling DNA Loosduinen met Stefan de Walle (2022). Bron: https://www.loosduinengaatlos.nl
Docu-theater en installatie Tabee Nieuw-Guinea. Bron: 26-09-2022 https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/03/het-lange-afscheid-van-nieuw-guinea-a4143916
Website Betsy Torenbos: http://www.be-wonder.com
Privé
Betsy Torenbos is geboren in Drenthe en had met Louis Andriessen een zoon, Lodewijk (Amsterdam, 2007). Ze is getrouwd met regisseur Johan Doesburg (1998-2005 / 2015-nu). Egbertina Torenbos (overleg) 1 sep 2023 18:00 (CEST)Reageren
Hoi Betsy, dat is een mooi begin! Ik heb je naam en een paar steekwoorden toegevoegd op deze lijst met gewenste artikelen bij het project 'Gendergap'. Hopelijk heeft iemand zin en tijd om je opzet om te zetten in een pagina! (Misschien ik wel, maar ik zeg op het moment niks toe...) Groet, Laurier (xij/die) (overleg) 1 sep 2023 18:19 (CEST)Reageren
Dank je Laurier! Egbertina Torenbos (overleg) 7 sep 2023 20:25 (CEST)Reageren