Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Griffidor

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door B222 in het onderwerp Auteursrechtenschending bij Nico Blom
Hallo Griffidor, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.161.084 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beste Griffidor, welkom! In bovenstaand venster staat de nodige uitleg over hoe e.e.a. werkt op Wikipedia en hoe artikelen moeten worden opgebouwd. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die in de Helpdesk stellen (zoals je al deed) of ook direct aan mij. Veel plezier op Wikipedia! Vriendelijke groeten, Erik'80 · 27 nov 2009 11:52 (CET)Reageren

Categorieën[brontekst bewerken]

Hallo Griffidor,

Je categoriegebruik op Nico D. Blom is niet volgens de daarvoor geldende normen. Ik heb het artikel daarom hersteld tot mijn laatste versie. Zie Help:Gebruik van categorieën voor uitleg. Desgewenst kun je op je hier, op je eigen overlegpagina reageren. Ik zorg dat die deze week op mijn volglijst blijft staan, dus ik zie eventuele reacties automatisch.

Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 28 nov 2009 11:00 (CET)Reageren

Auteursrechtenschending bij Nico Blom[brontekst bewerken]

Beste Griffidor,

Bij het bezoeken van de biografiepagina op de website van de musicus Nico Blom zag ik dat de tekst van het Wikipedia-artikel daar vrijwel identiek aan is. Vermoedelijk is er dus sprake van een auteursrechtenschending, zodat de pagina (opnieuw) genomineerd kan worden voor verwijdering, tenzij de informatie in eigen woorden opnieuw geschreven wordt.

Het kan echter zijn dat u toestemming hebt voor het gebruiken van de tekst, of dat u zelf de rechthebbende bent. In dat geval kunt u de rechthebbende verzoeken om Wikipedia langs formele weg, bij voorkeur per mail, toestemming te verlenen voor het gebruik van de tekst. Daartoe moet iemand verklaren de rechthebbende van deze teksten te zijn en deze aan Wikipedia vrij te geven onder een van de standaard-licenties van Wikipedia. De rechthebbende kan (en moet) kiezen welke van deze licenties het wordt.

Hier kunt u lezen hoe een mail kan luiden waarin toestemming wordt verleend: Wikipedia:OTRS/Tekst van eigen website Hebt u geen toestemming maar wilt u die wel vragen, dan leest u hier hoe u dat kunt doen: Wikipedia:OTRS/Toestemming tekst vragen

Meer vragen? U kunt ze hieronder of op de Helpdesk stellen. Ik wacht tot donderdag op aanpassing van het artikel, of op een reactie hieronder. Daarna zal ik zonodig het artikel nomineren voor verwijdering. Merk op dat een artikel onmiddellijk (binnen een uur) verwijderd kan worden als de auteursrechtenschending volkomen duidelijk is. Na ontvangst van toestemming kan de tekst vanuit het Wikipedia-archief weer teruggeplaatst worden.

Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 5 dec 2009 16:29 (CET)Reageren

Beste B222,

Ik ben zowel de maker van de website www.nicoblom.nl als degene die de biografie met toestemming van Nico D. Blom heeft geplaatst op Wikipedia. Er is in het geheel geen sprake van auteursrechtenschending. Ik zal Nico Blom verzoeken toestemming te verlenen voor het vrijgeven van de tekst en e.e.a. te mailen volgens de aangegeven procedure. Ik hoop dat dat allemaal voor donderdag 10 dec. zal lukken.

Vriendelijke groet,

Griffidor.

Beste Griffidor, nu er een reactie van uw kant is, ga ik er natuurlijk geen druk op zetten. De deadline stelde ik om te voorkomen dat ik eindeloos moet wachten op een reactie die nooit komt. Als het in een week niet lukt, dan is twee of drie weken ook goed. Ik heb voor mezelf genoteerd dat de zaak voor 2010 rond moet zijn. Duurt het onverhoopt langer, dan is is het verstandig als u hieronder het probleem uiteenzet.
Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 5 dec 2009 23:58 (CET)Reageren

Beste B222,

Inmiddels heeft Nico Blom de tekst van zijn biografie vrijgegeven en verklarende mail naar het aangegeven mailadres gezonden. Ik neem aan dat hiermee de zaak zich verder vanzelf oplost?

Met vriendelijke groet,

Griffidor

Dat zou inderdaad vrijwel vanzelf moeten gaan, als de mail aan de vereisten voldoet. Als antwoord op de mail wordt naar de verzender daarvan een OTRS-ticket (in essentie een uniek toestemmingsnummer) gemaild. Wikipedia:OTRS/Procedure geeft hier meer informatie over. Dit nummer moet dan door of namens de rechthebbende onderaan het artikel opgenomen worden, zoals genoemde procedure-pagina beschrijft. Boven de categorieën moet dus dit geplaatst worden: {{PermissionOTRS-ID|ticketnummer}}.
Merk op dat mijn informatie een beperkte waarde heeft, omdat ik zelf geen lid ben van het OTRS-team. Ook heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand reageerde op een mededeling van auteursrechtenschending. De gebruikelijke gang van zaken is helaas dat de (waarschijnlijk illegale) kopieerder de tekst herschrijft of nooit meer iets van zich laat horen. Leuk (voor mij) om eens de procedure te kunnen volgen zoals hij bedoeld is.
Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 7 dec 2009 12:09 (CET)Reageren

Beste B222,

De Wikipedia ervaring is ook voor mij heel leerzaam. Een week geleden heb ik ook een foto ge-upload. Daarbij moet men al direct een vrijstelling/auteurs-verklaring afgeven. Een goed systeem. Benieuwd hoe deze foto behandeld gaat worden. Ik wacht met grote belangstelling.

Vriendelijke groet,

Griffidor