Overleg gebruiker:HKlok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 maanden geleden door Drummingman in het onderwerp December 2023
Hallo HKlok, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.579 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

die/wie[brontekst bewerken]

Beste HKlok, in het taalcafé las ik een verzoek van Marrakech om commentaar. En na lezing van het verzoek en het bekijken van de bewerkingsgeschiedenis van het artikel over Willem de Kooning was me duidelijk dat het sop de kool niet waard was. Het gaat over het betrekkelijk voornaamwoord dat volgt op 'Leendert de Kooning'. Gouwenaar is daar in de bewerkingssamenvatting van de voorlopig laatste bewerking erg duidelijk over: 'wie' kan alleen als betrekkelijk voornaamwoord gebruikt worden als het het meewerkend voorwerp van de bijzijn is, en dan staat er doorgaans een voorzetsel voor (aan wie, met wie).

Marrakech gaf, nadat je opmerkte dat zijn correctie onvoldoende gemotiveerd was, een link naar Onze Taal, waarin het gebruik van het betrekkelijk voornaamwoord wordt uitgelegd. Je hebt dat kennelijk wel gelezen, gezien je bewerkingssamenvatting hier, en Onze Taal zegt inderdaad dat 'wie' verwijst naar personen maar dan alleen als wie het meewerkend voorwerp van de bijzin is, en dat heb je kennelijk over het hoofd gezien. In de zin waarin jij 'die' veranderde in 'wie' is het betrekkelijk voornaamwoord het onderwerp van de bijzin: Leendert de Kooning werkte destijds voor de Evangelische gemeenschap in Leur; Leendert de Kooning, die destijds werkte voor de Evangelische gemeenschap in Leur. En dan gaat jouw volgende redenering niet op: "Het voornaamwoord verwijst naar een persoon, wat maakt dat het correcte betrekkelijke voornaamwoord in dit geval "wie" is". Alleen als je Johan Cruijff was geweest, dan had je dit mogen zeggen maar niet voor niets noemen we dit Cruijffiaans, en dus geen Nederlands.

In de bewerkingssamenvatting van je een na laatste bewerking stel je: "In de initiele versie van deze tekst stond "wie" als betrekkelijk voornaamwoord. We hebben bevestigd dat "wie" een correcte uitgang is dus de correctie was onnodig en terugdraaiing terecht. Bovendien zou ik willen benadrukken dat Leendert de Kooning geen voorwerp is, wat maakt dat als we de grammaticaregels correct toepassen het betrekkelijk voornaamwoord in dit geval "wie" moet zijn." En daarmee ontpop je jezelf helaas als iemand die niet veel van de grammatica heeft begrepen. Van een 'uitgang' is slecht sprake bij woorden die verbogen (vervoegd) worden, zoals werkwoorden; bij betrekkelijke voornaamwoorden moet gewoon gekozen worden uit 'die, 'dat', 'wie' en 'wat'. En je stelt dat Leendert de Kooning "geen voorwerp is". Leendert de Kooning is inderdaad geen voorwerp maar een mens. Maar in grammaticaal opzicht kan hij wel degelijk een lijdend of meewerkend voorwerp van een zin zijn. In dit geval is hij het onderwerp van de zin (geen voorwerp dus). Ik adviseer je om het te laten rusten. Van Moiikke heb ik niet voldoende gezien om te beoordelen hoe taalvaardig hij/zij is, maar hier heeft hij/zij het bij het rechte eind; Marrakech en Gouwenaar zijn beiden zeer taalvaardig en kennen de regels voor spelling en grammatica uitstekend. Je gaat van hen geen gelijk krijgen, domweg omdat het gelijk aan hun kant is. WIKIKLAAS overleg 27 nov 2023 01:33 (CET)Reageren

Ter informatie: het stuk waarin het gewraakte 'wie' voorkwam was geplaatst door iemand die zonder enige bronvermelding roddel en achterklap over De Kooning in het artikel plaatste. Die bewerking is nu teruggedraaid, en de kwestie die ik hierboven uitgebreid toelichtte is daarmee ook uit de wereld. WIKIKLAAS overleg 27 nov 2023 19:35 (CET)Reageren
En nog los daarvan is de overlegpagina de aangewezen plek om te overleggen, niet de bewerkingssamenvatting van een terugdraaiing. Het voeren van een dergelijke bewerkingsoorlog zal bij doorgaan leiden tot een deelblokkade. Mvg, Encycloon (overleg) 28 nov 2023 09:02 (CET)Reageren

December 2023[brontekst bewerken]

Stop

Deze gebruiker heeft misbruik gemaakt van sokpoppen en is daarom geblokkeerd conform de richtlijnen en kan niet meer bijdragen.

Sokpop

Drummingman (overleg) 13 dec 2023 22:14 (CET)Reageren