Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Jacques Bettelheim

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Wutsje in het onderwerp Auteursrechten
Hallo Jacques Bettelheim, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.161.174 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Encycloon (overleg) 30 jan 2020 11:18 (CET)Reageren

Eigen tekst[brontekst bewerken]

Beste Jacques, ik heb je kladblokpagina over purschuim verwijderd, omdat dit grotendeels een kopie was van elders op het internet. Dat is in verband met mogelijk schending van het auteursrecht niet toegestaan op Wikipedia. Ging het om je eigen tekst en wil je die vrijgeven, dan zijn daarvoor twee opties, zie deze instructie. Was het niet je eigen tekst, dan dien je om toestemming te vragen van de auteur en aan te tonen dat je toestemming hebt óf een tekst in eigen bewoordingen op te stellen.
Wat betreft de inhoud: Wikipedia is een encyclopedie en geen reclamezuil of verlengstuk van een website. De tekst moet objectief zijn en verifieerbaar in betrouwbare en onafhankelijke bronnen. Daarnaast zijn er bepaalde conventies waaraan een artikel moet voldoen. Schrijven over jezelf of zaken waarbij je nauw betrokken bent wordt afgeraden. Vriendelijke groet, RONN (overleg) 30 jan 2020 22:50 (CET)Reageren

Beste Ron, Dank voor je bericht. Ik begrijp je opmerkingen en ga hier graag nader op in.

Ik heb geprobeerd de desbetreffende pagina aan te maken in opdracht van het Kennisplatform Gespoten PURschuim, een van de klanten van het communicatieadviesbureau (Omnicom PR Group) waar ik werkzaam ben. Wij ondersteunen het Kennisplatform, onderdeel van brancheorganisatie NVPU (Nederlandse Vereniging van Polyurethaan hardschuim-fabrikanten) al enkele jaren met raad en daad op communicatiegebied. Het Kennisplatform heeft als rechthebbende van de site waarnaar je verwijst ons/mij toestemming gegeven om een pagina over purschuim op te stellen. Van schending van het auteursrecht is derhalve geen sprake: het betreft geen eigen tekst van mijn hand, maar een tekst van mijn opdrachtgever. Desgewenst kan ik een verklaring overleggen van mijn opdrachtgever, zijnde de voorzitter van het Kennisplatform.

Ten aanzien van je opmerkingen over de inhoud: terecht dat je stelt dat op Wikipedia geen reclame hoort te staan en dat de aangeboden informatie feitelijk en verifieerbaar moet zijn. Deze uitgangspunten hebben aan de basis gestaan bij het opstellen van de tekst. Naar de mening van verschillende personen die naar de tekst hebben gekeken is sprake van objectieve, neutrale en verifieerbare informatie. Dat neemt uiteraard niet weg dat we graag openstaan voor suggesties voor verbeteringen teneinde het artikel te laten voldoen aan de Wikipedia-uitgangspunten. Zou je me kunnen laten weten of de tekst aanpassing behoeft en zo ja op welke onderdelen?

Ik hoor graag van je.

Vriendelijke groeten,

Jacques Bettelheim

Auteursrechten[brontekst bewerken]

Zie ook:

Beste Jacques Bettelheim, hierbij even het volgende:

U hebt pas geleden het artikel Gespoten polyurethaanschuim aangemaakt waarvan de inhoud geheel of gedeeltelijk blijkt te zijn overgenomen uit gespotenpurschuim.nl. Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is echter alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het letterlijk overnemen van teksten loopt u namelijk een groot risico auteursrechten te schenden. Dit schenden van auteursrechten kan Wikipedia in juridische problemen brengen. Zie ook Wikipedia:Auteursrechten.

Dit artikel is om deze reden verwijderd. Wilt u alsnog een artikel over dit onderwerp aanmaken, herschrijf het dan in eigen woorden. Indien u zelf de auteur of rechthebbende bent van de originele tekst en u wilt deze tekst vrijgeven voor gebruik op Wikipedia, dan kan dat door de "copyright disclaimer" onderaan uw eigen webpagina aan te vullen met de tekst "teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL". Een andere optie is een e-mail te sturen vanaf een adres dat duidelijk verbonden is met de website of organisatie waar de originele tekst vandaan komt naar OTRS, via het mailadres permissions-nl-at-wikimedia.org. Gebruikt u hiervoor bij voorkeur onze standaardtekst voor vrijgaven: meer informatie hierover vindt u op deze helppagina. Vermeld in de mail duidelijk om welk artikel en welke bron het gaat.

Herschrijven van de tekst geniet echter de voorkeur, daar teksten uit andere bronnen meestal niet voor een encyclopedie bedoeld zijn en dus niet de juiste opzet hebben. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclame-uitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Zo'n tekst kan dus alsnog ongeschikt zijn en verwijderd worden, ook na vrijgave via bovengenoemde procedure. Een nieuw geschreven tekst voor Wikipedia past daarnaast bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan vrijgegeven teksten.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen via de helpdesk.

Met vriendelijke groet, Arch (Overleg) 11 mei 2020 17:32 (CEST)Reageren

Beste Jacques Bettelheim, in aanvulling hierop: dit artikel is om de hierboven aangegeven redenen inmiddels verwijderd. Met vriendelijke groet, Wutsje 11 mei 2020 17:41 (CEST)Reageren