Overleg gebruiker:RJB/Archief7

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Davin in het onderwerp Time out

Johannes Paulus I[brontekst bewerken]

Vragen bij JPI-I (Intro, Jeugd en roeping, Priester)[brontekst bewerken]

Beste RJB, Graag gedaan natuurlijk. Ik heb de eerste paragrafen van Johannes Paulus I van kleine redactionele verbeteringen voorzien. Een paar dingen die niet redactioneel door mij kunnen worden opgelost:

  • Is er een wapenfeit van de paus (als paus) bekend dat toegevoegd kan worden aan de intro (nu lijkt het net of beaat glimlachen en knikken en wuiven het enige was dat hij tijdens zijn pontificaat verricht heeft)?
  • Ik vind die speculaties over de betekenis van de wapenspreuk wel leuk, maar waar komen die vandaan? Wat doet de verwijzing naar Profetie van de pausen er in dit geval toe?
  • Waarom mocht hij niet bij de jezuieten?
  • Hoe zat dat precies met die vader en het buitenslands werken "tijdens het seizoen". (Ik heb er maar 'bouwseizoen' van gemaakt.)
  • Moeten die roepnamen van moeder en zusje erbij tussen haakjes? (De Engelse wiki geeft de jaartallen.)
  • Die passage dat de toekomstige paus "vol spanning op antwoord wachtte" is wel effectief in de paragraaf, maar maakt op mij een niet-encylopedische indruk (past beter in een hagiografie).
  • Ik heb nagezocht dat zijn proefschrift in 1950 gepubliceerd is, maar klopt het dat zijn promotie in 1947 al plaatsvond? Zie: [1] - maar die bron vertrouw ik niet op voorhand.

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Sterkte ermee. Later meer. Theobald Tiger (overleg) 27 mei 2009 14:24 (CEST)Reageren

Antwoorden op die vragen[brontekst bewerken]

Bovenstebeste Theobald - Ik heb je redactionele verbeteringen met genoegen waargenomen. In antwoord op je overige vragen:

  • Wapenfeiten die in de alinea kunnen worden genoemd: hij was de eerste paus die een dubbele naam had; hij was de eerste paus die - zelf - het achtervoegsel "de eerste" aan zijn naam toevoegde, hij was de eerste paus die niet werd gekroond, hij was de eerste paus die - wanneer hij de vrijheid nam om af te wijken van door de Curie voorbereide teksten - niet in majesteitelijk meervoud sprak. Hij was een catechesator. Zijn dood was omstreden en werd gevolgd door speculaties over moord.
  • De profetie van de pausen is door collega Angelo toegevoegd aan de biografieën van een heleboel andere pausen.. Ik heb het hier toegevoegd om de uniformiteit te bewaren en ook omdat ik het wel grappig vind.. Zie verder sub voce Profetie van de pausen
  • Ik weet niet waarom hij niet bij de Jezuïeten moet, dat moet ik nog nazoeken.
  • Kwa roepnamen van moeder en zusjes: laten we de Engelse wiki maar volgen!
  • Dat de Luciani "vol spanning wachtte op het antwoord van zijn vader" mag er van mij ook wel uit.. Het komt uit Raymond & Laura Seabeck, The smiling Pope. The life and teaching of John Paul I Hurlington, Indiana, 2004. ISBN 1-931709-97-1, een boekje dat - inderdaad - wel in wijwater lijkt gedoopt!
  • De Heilige Stoel geeft hier 1947 als datum van promotie.. Ik neem aan dat dat wel klopt!

Hartelijke groeten, en dank voor de zeer plezierige samenwerking! RJB overleg 27 mei 2009 14:43 (CEST) PS:Ik heb een paar tussenkopjes aangebracht in deze gedachtenwisseling; ik hoop maar dat jij dat niet beschouwd als editten in jouw commentaar!Reageren

Vragen bij JPI-II (Bisschop van Vittorio Veneto & Patriarch van Venetië en kardinaal)[brontekst bewerken]

Ha RJB, Geen bezwaar tegen overzichtelijke opmaak uiteraard. Het genoegen van de samenwerking is geheel aan mijn kant. Dan nu de vragen tweede tranche:

  • Is "bezit nemen van een bisdom" de juiste uitdrukking?
  • Was die pastoor tegen de fascisten opgestaan (letterlijk) of tegen het fascisme (figuurlijk) - hij zat in ieder geval, neem ik aan, in of vlak voor WOII in het gevang.
  • Tegen welke uitkomsten van het Tweede Vaticaans Concilie verweerden die parochianen van Montaner zich?
  • Ik heb die nadruk op 's pausen bescheidenheid weggehaald onder het kopje Bisschop van Vittorio Veneto (die bescheidenheid blijkt duidelijk genoeg uit het citaat). In de intro staat het nog, maar ook daar twijfel ik. Beter is het misschien om eerst te vermelden dat hij afzag van die kroning en vervolgens te zeggen dat dat wordt toegeschreven aan zijn bescheidenheid. (Ik zie dat in de volgende paragraaf - Patriarch van Venetië en kardinaal - opnieuw mensen geroerd waren door zijn bescheidenheid. Het is misschien toch echt wel iets te veel van het goede - en dat bescheidenheid een deugd is daaraan twijfel ik niet)

Hartelijke groet en later meer. Theobald Tiger (overleg) 27 mei 2009 16:08 (CEST)Reageren

Antwoorden op deze vragen[brontekst bewerken]

  • Ja, een bisdom neemt men in bezit. Feitelijk neemt men nog meer de zetel van het bisdom in bezit, maar deze uitdrukking kan prima blijven staan.
  • Ja, die pastoor was tegen het fascisme gekeerd. Hij werd inderdaad gevangen genomen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, na verraad. In het lemma over het schisma van Montaner, op de Italiaanse wiki, lezen we: Durante la seconda guerra mondiale a Montaner nacque il primo nucleo partigiano nella zona del vittoriese (Gruppo Brigate Vittorio Veneto), che confluì nella futura Divisione Nino Nannetti, per merito di mons. Giuseppe Faè e di Giovanni Battista Bitto detto "pagnoca". Don Giuseppe Faè aiutò i partigiani fornendo loro cibo, vestiti e sistemandoli nella canonica, che adibì a rifugio. La sua parrocchia divenne dunque un passaggio obbligato per chi desiderava equipaggiarsi e partecipare alle formazioni partigiane del Cansiglio. Il 27 marzo 1944 don Giuseppe e sua sorella vennero arrestati per attività antifascista, traditi da due falsi partigiani. Portati ad Udine, vennero processati e condannati a morte: la sorella del sacerdote partì per un campo di sterminio, senza fare più ritorno, mentre don Giuseppe, per probabile intercessione dell'arciprete di Pordenone Gioacchino Muccin, in seguito eletto vescovo della diocesi di Belluno-Feltre, venne detenuto nel seminario di Vittorio Veneto.. Ik weet niet hoe goed jouw Italiaans is, maar hier staat dat verwoord. Hij werd verraden en samen met zijn zus opgesloten..
  • De parochianen van Montaner verzetten zich vooral tegen de Mis van Paulus VI en bleven de Tridentijnse Ritus trouw.
  • Snoei met een gerustheid in de opgemelde bescheidenheid van JPI! Hartelijks - RJB overleg 28 mei 2009 13:57 (CEST)Reageren
  • Mijn Italiaans mag geen naam hebben, d.w.z. ik kan met heel veel moeite een beetje Latijn lezen en als ik erg mijn best doe kan ik een Franse tekst lezen, dus je kunt niet alles wat je wilt in het Italiaans over me schrijven zonder dat ik het op den duur in de gaten krijg. Groet, Theobald Tiger (overleg) 28 mei 2009 14:19 (CEST)Reageren

Vragen bij JPI-III (Paus)[brontekst bewerken]

Vragen/opmerkingen die betrekking hebben op de paragraaf/subparagrafen van Paus (geen redactionele wijzigingen in de paragraaf); derde tranche:

  • Deze passage: Op het Sint Pietersplein heerste de gebruikelijke spanning, en de eveneens gebruikelijke onduidelijkheid of er nu witte, zwarte, of grijze rook uit de schoorsteen boven de Sixtijnse kapel kwam. Tot de kardinaal-protodiaken Pericle Felici verscheen op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek en sprak: (...) vind ik passender in een spannend boek. Misschien kan dat hele citaat wel worden weggelaten, want het is toch een standaardfrase? Het kan worden vervangen door bijv.: Kardinaal-protodiaken Pericle Felici sprak het "Habemus Papam" (We hebben een Paus) uit, waaruit bleek dat Luciani de naam Johannes Paulus I had aangenomen.
  • Opnieuw zijn bescheidenheid, met citaat dit keer.
  • Bij het aantal stemrondes wordt een bron gevraagd. Ik bezit het boek Pausen (vert. van Lives of the Popes) van Richard P. McBrien (Haarlem: Gottmer 1998; oorspr. ed. 1997; geen goed boek overigens, slecht vertaald en erg 8-mei-achtig) en daarin wordt op p. 392 vermeld dat het inderdaad in vier stemrondes gebeurd was. Maar er zullen wel betere bronnen zijn.
  • Is de trits priester, leraar en koning gebruikelijk bij katholieken? Ik ken - opgegroeid in een orthodox-gereformeerd gezin - in plaats daarvan de trits: priester, profeet en koning (naar de ordening van Melchizedek, genoemd in een van de psalmen; en, geloof ik, aangehaald in het bijbelboek Hebreeën).
  • De opsomming in de subparagraaf Speculaties omtrent de gang van zaken tijdens het conclaaf is niet goed. Die wordt niet ingeleid en die is ongelijksoortig. De opening noemt voorts twee kampen, maar het slot van de subparagraaf noemt ook nog de kardinalen uit de Derde Wereld als kamp.
  • Ik heb twee vragen over de zin: Tussen deze twee kampen schipperde kardinaal Giovanni Benelli, die mogelijk zelf even kandidaat leek te zijn, maar die zich vooral deed gelden als pausmaker (...). Schipperde die kardinaal tussen de kampen of bevond die zich daar (wordt er gedoeld op machtsbelust manoevreren of op de positie)? Wat is een pausmaker - ik bedoel: is dat een gangbaar begrip? Ik ken de term zelf eigenlijk niet. Ik zie wel treffers, maar een daarvan zegt bijv. De kardinalen die stemgerechtigd aan het conclaaf deelnemen worden ook wel de pausmakers genoemd. (Zie; [2]) Maar die betekenis wordt hier kennelijk niet bedoeld.
  • Het kopje De voorspelling van een lang pontificaat dekt eigenlijk de lading van de subparagraaf nauwelijks. Moet worden gewijzigd worden in: Verwachtingen bij zijn aantreden o.i.d., maar dan moet het stuk vanaf Zijn pontificaat wordt gekenschetst door vijf Angelus-toespraken (...) een nieuw kopje worden met iets als Officiële handelingen.
  • Is het woord pastor (in: "meer pastor dan prelaat") goed gekozen? Bij pastor denk ik aan een koltrui met een baard die van verre met pillen en condooms loopt te zwaaien, blakend van ruimdenkendheid (iets hiervan, minder POV natuurlijk, is ook wel in het lemma pastor terug te vinden).
  • Nog één opmerking die betrekking heeft op het voorgaande. Doordat ik een noot heb ingevoegd bij Luciani's proefschrift (met de Italiaanse titel), heb ik de orde van noten doorbroken, wat tot gevolg heeft dat de noten die later komen en beginnen met "aldaar (...)" niet meer aansluiten bij de eerdere, volledige vermelding van de bron.

Dit is het voor vanavond. Later meer. Theobald Tiger (overleg) 27 mei 2009 21:14 (CEST)Reageren

Antwoorden op deze vragen[brontekst bewerken]

  • Er heerste wel heel veel onduidelijkheid over de kleur van de rook. Zo valt ook te zien op dit filmpje op youtube. Iets daarvan mag wat mij betreft blijven staan in het artikel;
  • Bescheidenheid: zie hierboven
  • Stemrondes: ik weet zeker dat het ook in Passing the Keys staat, maar moet het bladzijdenummer er nog even bijzoeken. Jouw bron lijkt mij overigens ook prima!
  • Ja in de RK Kerk is het priester, leraar, koning. Zie ook Tiara en Pauskroning.
  • Ik zal die paragraaf over de speculaties herschrijven.. Een deel daarvan is de oorspronkelijke tekst, een deel zijn mijn aanvullingen. Je hebt gelijk dat het er nu rommelig uitziet!
  • Benelli's rol tijdens het conclaaf was die van pausmaker, hier bedoeld in de zin van de drijvende kracht achter de verkiezing van Luciani. Ik ken het begrip pausmaker in die zin zo goed, dat ik geen idee heb waar ik zou kunnen nazien of het ook daadwerkelijk bestaat.. Het is wel duidelijk dat Benelli trachtte om tussen de twee kampen een compromis te bereiken door Luciani naar voren te schuiven. Dat moet in elk geval duidelijk worden uit de tekst. Overigens was Benelli bij het andere conclaaf van dat jaar zelf volgens velen de enige echte tegenstander van Woytiła.
  • Eens met de titelwijziging van deze paragraaf en met de voorgestelde subkop over de officiële handelingen.
  • Ik denk dat pastor hier goed is.. Het allitereert ook lekker, bovendien! Pastor wordt hier letterlijk bedoeld als herder, maar ook wel een beetje als iemand die vooral een pastorale opvatting had van zijn functie. Ik weet niet meer door wie, maar ergens is ook gezegd dat zijn toespraken leken op de catechese-lessen van een dorpspastoor.
  • Laten we de noten maar tot het laatst bewaren! Hier en daar zijn ze ook niet compleet. Bij Passing the Keys ontbreken bijvoorbeeld bladzijdenummers!

Nu op naar de laatste afdeling vragen! RJB overleg 28 mei 2009 14:13 (CEST)Reageren

Vragen JP1-IV (Dood en slot artikel)[brontekst bewerken]

Vragen laatste tranche:

  • Er is zowel sprake van hartaanval als hartinfarct. Dat is niet hetzelfde.
  • Wat is "half zittend"?
  • Er staat in de eerste alinea van de paragraaf Dood dat er "verschillende lezingen" zijn. En het gaat onmiddelijk verder met: "Volgens deze lezing (...)" Dat klopt niet. (Die hele zin over verschillende lezingen uit de eerste alinea kan weg. De tweede alinea begint ermee.)
  • "ironisch genoeg" misschien gewoon weglaten?
  • Moet een wonder "kunnen worden toegeschreven" aan de "kandidaat-zalige", of moet zo'n wonder gewoon worden toegeschreven?
  • Iemand genas op voorspraak van JPI - wat betekent dat? Wordt misschien 'voorbede' bedoeld?
  • Wordt het conclaaf "gethematiseerd" in The Godfather III of gebruikt als motief?

Hou je taai. Theobald Tiger (overleg) 28 mei 2009 12:24 (CEST)Reageren

Antwoorden[brontekst bewerken]

  • Ik denk dat het hartaanval moet zijn! Althans volgens de engelse en italiaanse wiki is dat het geval
  • Ik weet niet precies wat halfzittend is.. Ik heb het volgende beeld! Hij zit in bed, met zijn rug tegen te kussens, en hangt - na de bewuste hartaanval - voorover, misschien geleund tegen de muur, met nog wat papierwerk in zijn hand.
  • Ja, die zin kan weg
  • "ironisch genoeg" mag ook weg
  • Ja, dat wonder moet worden toegeschreven, zonder meer!
  • Volgens mij betekent dat dat iemand zich in gebed tot JP heeft gewend met de vraag of deze zijn voorspraak wilde zijn bij zijn genezing. Toen de genezing inderdaad optrad, werd deze toegeschreven aan de voorspraak van JP. Een voorbede is in de katholieke liturgie een specifiek onderdeel waar voor bepaalde zaken (de wereldvrede, de paus, de genezing van zieken, etc.) gebeden wordt!
  • De hele kwestie van de dood van JPI komt in fictieve vorm voor in de Godfather.

Tot zover deze afdeling! RJB overleg 28 mei 2009 14:19 (CEST)Reageren

Slotvragen[brontekst bewerken]

Ha RJB, Ik heb het publicatielijstje nog een beetje aangevuld. Eigenlijk zou er ook nog een lijst bijmoeten van werken die over hem en zijn pontificaat geschreven zijn. Als ik nog een vraag heb, dan voeg ik het vanaf nu toe aan dit subkopje slotvragen.

  • Kun je in de zinsnede uit de intro anders dan in teksten die voorbereid waren door de Curie de woorden 'anders dan in' vervangen door 'behalve in' of door 'anders dan zijn voorgangers die gebruik maakten van'?

Het gaat vast heel goed worden. Hartelijke groet, Theobald Tiger (overleg) 28 mei 2009 14:12 (CEST)Reageren

Antwoorden[brontekst bewerken]

  • Prima idee, van die publicatielijst!
  • Zinsnede wijzigen lijkt mij prima!

Ja, het wordt heel mooi en ik vind het echt heel leuk om zo samen te werken! Hartelijke groeten, RJB overleg 28 mei 2009 14:21 (CEST)Reageren

  • In de paragraaf Dood wordt veel aandacht besteed aan de speculaties van Yalop. Is dat niet te veel eer? De passage eindigt dat niemand ooit bewijs heeft geleverd voor moord. Is er ooit enig bewijs geleverd voor de speculaties van Yalop (bijv. dat Luciani het geboortebeperkingsstandpunt van de RK-kerk wilde herzien)? Theobald Tiger (overleg) 28 mei 2009 16:11 (CEST)Reageren
Ik heb daar nergens anders bewijzen voor gevonden. Wel is het aannemelijk dat Luciani, die in Venetië plotseling geconfronteerd werd met de verkoop van de priesterbank door Marcinkus, iets wilde doen aan de financiële (wan)toestanden in het Vaticaan. Welbeschouwd is dat ook het hoofdargument van Yalop. En overigens ook van The Godfather III. RJB overleg 28 mei 2009 16:33 (CEST)Reageren
Dan laten we dat er toch maar gewoon in - weglaten kan ook niet. Theobald Tiger (overleg) 29 mei 2009 12:18 (CEST)Reageren

JP I - deel een[brontekst bewerken]

Ik richt mij aangaande dit artikel me liever direct tot uw eerwaarde:

  • Jeugd en roeping
    • Waarom meld je dat aan het huidige Piazza Papa Luciani de aan Johannes de Doper gewijde kerk lag? Had deze kerk een betekenis in het leven van Albino?
    • Zijn vader…was metselaar en werkte…meestal in Duitsland of Zwitserland. In “The Papacy: Gaius-Proxies” heeft men het erover dat de vader vooral in Frankrijk werkzaam was. Ook zou hij later een baan als glasblazer in Murano hebben aangenomen, waar hij zijn tweede vrouw leerde kennen.
    • Zijn moeder..was weduwe en had uit een eerder huwelijk twee doofstomme dochtertjes. In “Gods wil of mafia” wordt gesproken over het feit, dat Albino’s vader weduwnaar was met twee dochtertjes en dat zijn moeder aanvankelijk non wilde worden, maar uiteindelijk in een huwelijk toestemde. Wat is waar? (Ook in “The smiling pope” wordt gemeld dat zijn vader weduwnaar was met twee dochtertjes). Wellicht interessant is ook, dat Albino vanaf zijn geboorte ziekelijk was.
    • Is er bekend waarom hij als 10-jarige een retraite bijwoonde? Een 10-jarige kan ook onder de indruk raken van de brandweer, politie etc. Was dit het enige ijkpunt waarop hij besloot priester te worden? Of is dit meer een “romantische” overlevering? In “The smiling pope” is sprake van een “mission” van een capucijner priester.
    • Zoals eerder geopperd: de zin “wachtte vol spanning op het antwoord” moet er denk ik echt uit. Verder is het een in mijn ogen relevante opmerking, dat van de oudste zoon van de familie niet verwacht werd dat hij voor het priesterschap zou kiezen, maar in de voetsporen van zijn vader zou treden zoals te doen gebruikelijk.
    • Raakte onder de indruk van de werken van Franciscus van Sales: Hij was pas 11!--Angelo.godeau 27 mei 2009 21:23 (CEST)Reageren

Antwoorden aan Angelo[brontekst bewerken]

  • Die kerk is meer een stukje couleur locale. Luciani bezocht in zijn jeugd die kerk en dat is alles, maar ik vind het wel gezellig staan..
  • Ik zal eens nakijken wie er nu weduwnaar of weduwe was.. Maar als jouw twee bronnen de vader noemen, dan is dat vast het geval. Ja de ziekelijkheid van Albino moet ook nog een plaatsje krijgen!
  • The Smiling Pope, p. 11:Albino's father, Giovanni Luciani, was a bricklayer, who like so many others of that poverty-stricken area, had to seek work in Switzerland and Germany.
  • Ik denk dat die mission wellicht hetzelfde is als die retraite..
  • Goed: we laten hem niet in spanning op antwoord wachten! Of van hem verwacht werd in de voetsporen van zijn vader te treden, waag ik te betwijfelen.. Het waren betrekkelijk armoedige voetsporen, en ik neem aan dat de ouders wilden dat hun kinderen het beter zouden hebben dan zijzelf.
  • Ik zal nog even nakijken wanneer hij onder de indruk kwam van de werken van Sales.

Dank voor je - zeer behulpzame - commentaar! Leuk, dat je er weer bent! RJB overleg 28 mei 2009 14:29 (CEST)Reageren

Vraagje: Heb je een "vrije" kladblokpagina waar ik iets kan opzetten zodat je het kunt lezen. Het heeft betrekking op JP I en is een herschrijving van een gedeelte van je tekst.Ik twijfel niet aan je kundigheid, maar om het verhaal wat "smeuïger" en vooral uitgebreider te maken heb ik wat aanpassinkjes gedaan. --Angelo.godeau 30 mei 2009 00:04 (CEST)Reageren
Sorry, Angelo! Ik zie je berichtje nu pas! Doe maar op deze pagina! Hartelijk dank voor je hulp en bijstand! RJB overleg 4 jun 2009 11:20 (CEST)Reageren
Heb het stukje geplaatst. Kijk wat je ervan vindt en doe er mee wat je wilt. Het blijft echter doodzonde dat er geen foto van de man beschikbaar is, maar ja....dan lachen we maar met JP I mee om de tekst!--Angelo.godeau 4 jun 2009 20:28 (CEST)Reageren
Dankjewel Angelo, voor de prachtige tekst! Ik alles integraal overgeplaatst in het artikel, zoals je zien zult! Ja, it's a shame dat die foto van commons verwijderd is, want hij was ook heel sympathiek om te zien! Hartelijks, RJB overleg 4 jun 2009 23:17 (CEST)Reageren

Schakkebroek - hete lijst[brontekst bewerken]

Hallo RJB,

Als grote fan van jouw artikelen heb ik het geboortedorp van de heilige Amandina gecreëerd. Ik heb op mijn andere PC misschien nog wel een fotootje staan van het Amandina Museum en zal dit straks of morgen proberen op te laden. Groeten, Zonneschijn 29 mei 2009 10:44 (CEST)Reageren

Is inmiddels gebeurd. Zonneschijn 30 mei 2009 00:13 (CEST)Reageren
Beste Zonneschijn! Wat ontzettend aardig en wat een fijn compliment! Dank voor beiden! Hartelijke groeten, RJB overleg 1 jun 2009 12:46 (CEST)Reageren

Apostolische Penitentiarie[brontekst bewerken]

Beste RJB, Ik heb een beknopt lemma Apostolische Penitentiarie gemaakt. Dit gerechtshof gaat over Absoluties, Dispensaties en Aflaten. Over dispensaties staat er nu:

  • [het hof gaat over] Dispensatie van sacramentele belemmeringen namens de Heilige Stoel;

Dit is een (misschien foute) vertaling van de Engelse zin:

  • [The court deals with] the dispensation of sacramental impediments reserved to the Holy See;

Ik begrijp die Engelse zin namelijk niet goed. Zijn die impediments opgelegd AAN (een lid van) de Heilige Stoel of DOOR de Heilige Stoel? En is de vertaling 'sacramentele belemmeringen' goed? Misschien weet jij het allemaal zo uit je hoofd? Bij voorbaat dank voor de moeite. Theobald Tiger (overleg) 1 jun 2009 13:41 (CEST)Reageren

Beste Theobald - ik ben absoluut niet heel erg deskundig op het gebied van het kerkelijk recht, maar volgens mij moeten deze sacramentele belemmeringen gezien worden als belemmeringen die er zijn om deel te nemen aan de sacramenten. Het trouwen met iemand die niet katholiek is, is bijvoorbeeld zo'n belemmering. De Penitentiarie komt het derhalve toe om namens de Heilige Stoel dispensatie te verlenen ten aanzien van deze belemmering; dat wil zeggen: de belemmering als het ware weg te nemen, door dispensatie te verlenen. Ik denk dat dat wordt bedoeld.. RJB overleg 1 jun 2009 13:58 (CEST)Reageren
Beste RJB, Hartelijk dank. Ik heb het lemma gewijzigd overeenkomstig jouw suggesties. Een zonnige Pinkstergroet, Theobald Tiger (overleg) 1 jun 2009 14:06 (CEST)Reageren

1000![brontekst bewerken]

Beste RJB, Proficiat met je duizendste artikel! Theobald Tiger (overleg) 2 jun 2009 13:41 (CEST)Reageren

Zeer veel dank, Theobald! Ja, ik vind het zelf ook wel een mijlpaal.. RJB overleg 2 jun 2009 13:42 (CEST)Reageren
Beste RJB, ook van mij hartelijke gelukwensen met deze mijlpaal. Deze onderscheiding Pro Wiklesia et Wikifice heb je al veel eerder verdiend, maar dit is zeker een mooie gelegenheid om hem met heel veel genoegen aan je uit te reiken voor alle mooie, informatieve en evenwichtige artikelen over het rooms-katholicisme. Guusb 3 jun 2009 01:10 (CEST)Reageren
Tsjonge, dankjewel, Guus! Ik bloos ervan! RJB overleg 3 jun 2009 08:38 (CEST)Reageren
Beste RJB, ook van mij een welgemeende proficiat met je duizendste artikel. Dat er nog vele mogen volgen. Zonneschijn 3 jun 2009 09:11 (CEST)Reageren
Danjewel, Zonneschijn! RJB overleg 3 jun 2009 09:23 (CEST)Reageren
Proficiat! Wellicht op naar de volgende mijlpaal: een suburbicaire titel?--Angelo.godeau 3 jun 2009 15:51 (CEST)Reageren
Dankje, Angelo! Ja, dat lijkt me heerlijk! Doe mij Ostia maar; dan ga ik lekker in mijn kardinale badpak de hele dag een beetje op het strand doorbrengen! 🙂 RJB overleg 4 jun 2009 11:07 (CEST)Reageren

tellen?[brontekst bewerken]

kan jij mij zeggen hoeveel artikels ik heb aangemaakt? waar kan je dat zien?hier word ik niet wijzer van... Carolus 3 jun 2009 00:30 (CEST)Reageren

Het zijn er 218 - hier te zien. Met vriendelijke groeten, RJB overleg 3 jun 2009 08:45 (CEST)Reageren
aha, niet slecht? bedankt. Carolus 3 jun 2009 17:58 (CEST)Reageren

Kan het niet laten...[brontekst bewerken]

Voor je vriendelijke bijstand en insgelijks begrip, getoond in de Kroeg: Hartelijk bedankt en ook een collegiaal groetengedoe, als altijd teken ik, ♣ Troefkaart 5 jun 2009 20:42 (CEST)Reageren

Graag gedaan! Ik heb me zelf wel eens volkomen eenzaam gevoeld in vergelijkbare discussies en heb me toen voorgenomen datzelfde gewaardeerde collega's niet te laten overkomen! Hartelijks, RJB overleg 5 jun 2009 20:52 (CEST)Reageren
Mijn excuses dat ik je eenzaam heb laten voelen dan, het ontbreekt me echter aan de tijd en energie om me er iedere keer mee te bemoeien, als ik het al zie wat ik in jouw geval niet gedaan heb. Vandaag had ik de tijd en energie om tegen de welbewuste verstrooiingsstrategie in te gaan en zo geschiedde. De manier waarop had beter gekund, hoewel de ervaring leert dat als je het niet met een knal doet iedereen doorslaapt. Ervaring voor een volgende keer, groetengedoe, ♣ Troefkaart 5 jun 2009 20:58 (CEST)Reageren
Tsja de schoonheidsprijs is typisch zo'n prijs die nooit verdiend wordt.. Maar ik kan me je ergernis en weerzin maar al te goed voorstellen! Excuses verder niet nodig, hoor! Hartelijks - RJB overleg 5 jun 2009 21:02 (CEST)Reageren

Vast dank.[brontekst bewerken]

U weet waarom. -- Maan Meis 7 jun 2009 02:37 (CEST) Waar is ze nu? -- Maan Meis 8 jun 2009 05:43 (CEST)Reageren

Replacedirect.com[brontekst bewerken]

Wat moet ik veranderen aan ReplaceDirect dat het geen reclame is? Ik heb alles met feiten onderbouwd dacht ik.. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jaapwillem.RP (overleg · bijdragen)

Het is voor mij hoe dan ook de vraag of dit een onderwerp voor een encyclopedisch artikel is.. Wikipedia is geen bedrijvengids, maar een encyclopedie. Dus ook als U alle verwijzingen naar webistes etc. zou verwijderen, dan nog lijkt het me geen artikel op te leveren. Met vriendelijke groeten. RJB overleg 9 jun 2009 11:25 (CEST)Reageren

Vraag om hulp[brontekst bewerken]

Ik heb nog geen idee van hoe ik een artikel moet opmaken voor Wikipedia, dus hoop ik dat iemand daar wat bij helpt in plaats van de verzamelde informatie gewoon om onduidelijke redenen te verwijderen... Deze peersoort heeft het recht om net als andere peersoorten vermeld te worden. De geschiedenis hoe ze gekweekt werd is boeiend en is nergens op het internet terug te vinden. Het is een INFORMATIEGAT.

Dank u voor de hulp. Bruno

Beste Bruno, ik heb Beurré Chaboceau niet voorgedragen voor verwijdering, maar voor verbetering.. Zelf weet ik - helaas - niets van Peren, maar met een beetje geluk zijn er collega's die dat wel hebben en wordt het een mooi lemma over een bijzondere Peer! Met vriendelijke groeten, RJB overleg 9 jun 2009 15:22 (CEST)Reageren
Beste RJB, het is me gelukt een beetje Wikipedia-opmaak af te kijken en toe te voegen. Het artikel werd al eens verwijderd, om voor mij onduidelijke redenen. Het is een beetje frustrerend een stuk geschiedenis en informatie bijeen te brengen en dit gewoon weer te zien verdwijnen. Vriendelijke groeten, Bruno

JP I op de kladblok pagina[brontekst bewerken]

Heb iets geschreven over het priesterschap. Take a look, eerwaarde en oordeel zelf.--Angelo.godeau 9 jun 2009 16:53 (CEST)Reageren

Zeer veel dank, beste Angelo! Met een paar - kleine - wijzigingen geplaatst! RJB overleg 10 jun 2009 08:45 (CEST)Reageren
Questione: Het schisma van Montaner vond plaats in 1967, de Mis van Paulus VI werd in 1969/1970 van kracht. Lees ik weer eens met mijn neus als ik de relatie tussen beide gebeurtenissen niet helemaal inzie? Ben zelf wat aan het "hannessen" met het kopje "bisschop JP I" en wil niet dat u met uw spirituele wijsheid mij op den vingers moet tikken voor "onzin". (anders kan ik een eventuele toekomstige kerkbenoeming wel schudden.)--Angelo.godeau 10 jun 2009 16:04 (CEST)Reageren
Beste Angelo - als je nu niet eens ophoudt met het mij aanspreken als eerwaarde (e.d.) dan verwijder ik demonstratief het mutsje voor mijn naam! Jouw schuld dan..
Ik weet niet meer waar ik de informatie over Montaner precies vandaan heb.. Heb net het lemma op de Italiaanse wiki (it:Scisma di Montaner) nog eens kritisch herlezen en daarin kom ik die mis van Paulus inderdaad niet tegen. Waar het op neer komt is dit: de populaire pastoor van Montaner gaat dood en de parochianen willen zijn kapelaan hebben als opvolger. Luciani vindt evenwel dat niet de parochianen, maar hij gaat over de benoeming van nieuwe pastoors. Hij zet door, en pas daarop besluiten de parochianen met de kapelaan verder te gaan volgens de Byzantijnse ritus. Ze scheidden zich dus van Rome af, uit onvrede over de keuze van de nieuwe pastoor.. Enfin, jouw Italiaans is vast niet slechter dan het mijne: dus kijk zelf maar eens.. In elk geval, klopt de onvrede over de Paulus-mis zeker niet! Ook kwa tijd niet, inderdaad! RJB overleg 10 jun 2009 16:18 (CEST)Reageren
Houd het mutsje als teken van erkenning! Nog klein verzoekje: Kijk eens naar de indeling van het artikel JP I. Had het aangepast, maar door andere gebruiker weer "hersteld". De indeling:
  • 1. Biografie
  • 1.1. Vroege leven
  • 2. Roeping en studie etc.

vind ik persoonlijk onlogisch; Roeping, bisschop etc dat zijn immers onderdelen van de biografie.--Angelo.godeau 10 jun 2009 16:35 (CEST)Reageren

Ik heb het aangepast.. Biografie vind ik hoe dan ook een overbodige kop.. Die stamt denk ik ook uit de tijd dat het artikel nog heel kort en inhoudsloos was.. En ik weet dat collega Carolus erg veel prijs stelt op de vermelding van roeping. Zo iedereen tevreden, dacht ik.. RJB overleg 10 jun 2009 16:48 (CEST)Reageren
tiens, RJB begint me te kennen...goed zo!Carolus 10 jun 2009 18:07 (CEST)Reageren
Ik ben eigenlijk best een beminnelijk mens.. RJB overleg 10 jun 2009 18:25 (CEST)Reageren
“Ut ameris, amabilis esto” (Ovidius). Bisschop is nu ook enigzins uitgebreid. Tijd om me weer bezig te houden met een andere paus. Overige toevoegingen volgen misschien over een paar dagen. Nu even wat rust.--Angelo.godeau 10 jun 2009 19:00 (CEST)Reageren
Nogmaals dank, vriend Angelo! Ook voor de Ovdiaanse aansporing! Voor het overige: je eigen OP! Hartelijks, RJB overleg 10 jun 2009 19:03 (CEST)Reageren

Verwijderingsnominatie van o.a. Afbeelding:Albino_Luciani.jpg[brontekst bewerken]

Beste RJB, u hebt een versie van één of meerdere afbeeldingen geüpload die zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Albino_Luciani.jpg, Afbeelding:Kardinaal_Spellman_met_kindje.jpg en Afbeelding:Louise_van_Saksen-Hildburghausen.jpg. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090611 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Uitleg over de procedure en een lijst met veelgestelde vragen staat op Help:Waarom staat mijn afbeelding op de verwijderlijst. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. Als u vragen hebt, kun u die stellen op Help:Helpdesk. --E85Bot 12 jun 2009 03:00 (CEST)Reageren

onderonsje aangaande foto's[brontekst bewerken]

Beste RJB,

ik ken de frustratie van de afbeeldingen maar al te goed...als je dan zelf er eentje maakt krijg je nog stank voor dank...

eigenlijk zit het zo...als je een afbeelding upload, gaan ze er hier van uit dat je fraudeert en de regels schend, zodus moet jij bewijzen dat je in je recht bent...en dan nog zullen ze alles uit de kast halen voor je te koeieneren. Dat is wikipedia, iedereen gaat ervan uit dat je schuldig bent, en jij moet het tegendeel bewijzen, en zelf maar uitzoeken waar je afbeelding voor is genomineerd. Trek je de kuren van die Multchill nie aan...ik apprecieer het dat je naar een afbeeling zoekt voor pausen, maar bereid je voor op ellenlange discussies die ronduit belachelijk zijn...ik spreek uit ervaring. groeten Carolus 14 jun 2009 17:32 (CEST)Reageren

Verwijderingsnominatie Annelore Roelofs[brontekst bewerken]

Beste RJB, één of meerdere pagina's die u hebt gestart zijn genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat iemand het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Annelore Roelofs. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20090614 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Aangezien dit bericht automatisch is geplaatst, heeft het geen zin hier te reageren. Als u vragen hebt, kunt u die stellen aan de helpdesk. --E85Bot 15 jun 2009 02:15 (CEST)Reageren

Kritisch oog op een Habsburger[brontekst bewerken]

Hallo RJB, ik geloof niet dat je echt op "Wikantie" bent, daarom probeer ik het maar bij jou: zou jij een kritische blik kunnen werpen op Jozef August van Oostenrijk? Ik heb een vraag geplaatst op de OP, maar eigenlijk twijfel ik aan het hele hoofdstuk over zijn (wetenschappelijke) loopbaan. Als ik het goed heb ben jij thuis in Europese royalty: ik hoop dat ook dat jij over een goede bron beschikt, of anders dat je weet wie ik dan wél moet hebben. Dank alvast en groeten, Fransvannes 15 jun 2009 11:44 (CEST)Reageren

Beste Frans - de in dit artikel opgenomen tekst is - inderdaad - een slechte vertaling van hetgeen over hem staat vermeld op de website van thepeerage. Aannemelijk is dat hij een aantal eredoctoraten heeft gekregen (al kan ik - nog - niet vinden wanneer), maar uitermate onaannemelijk is dat hij daadwerkelijk studeerde aan één van deze universiteiten. De eredoctoraten kunnen wel van ná de Eerste Wereldoorlog zijn, want Jozef August bleef als een soort kameleon rondhangen in Hongarije waar hij op allerlei manieren probeerde om de Habsburgse invloed te herstellen.. Zonder succes. Hij moest bij het binnentreden van de Rode Legers vluchten en vestigde zich - na een kort verblijf in Amerika - bij zijn zuster, Margaretha von Thurn und Taxis. Hartelijke groeten, RJB overleg 15 jun 2009 14:22 (CEST)Reageren
Als het inderdaad ná WO I was, dan is het mij een raadsel wat een Roemeense universiteit kan hebben bewogen om aan een kameleon met zo'n agenda een eredoctoraat toe te kennen...
Afijn, dank voor je antwoord! Groeten, Fransvannes 15 jun 2009 15:57 (CEST)Reageren
Maan Deze gebruiker is voorlopig niet actief op Wikipedia ('wikibreak').
laatste bijdragen

Deze gebruiker vindt het hier niet meer zo leuk.. Vroeger deed ik gewoon mijn werk.. Ik heb me - twee maanden geleden - begeven in een discussie over het daderschap van Karst T. te H en sindsdien vind ik er niets meer aan.. Dat ligt vanzelfsprekend aan mijzelf, maar ook dan: ik ben de verdachtmakingen (wil jij op al mijn artikelen een Jodenster plakken) en het gezeik (van het type dat een oprecht Katholiek mij allelei goeds toedicht, als ware hij/zij (als voormalige mod) de meest recente advocaat van G'd) volkomen zat.. Ik ben ook de verdedigers van deze gekken volkomen zat.. En - mede - daardoor ben ik zo doodmoe van wiki.. Daarom dus een echte break.. Misschien wel even definitief als die van Bessel (die ik bewonder).. Het ga U goed! RJB overleg 17 jun 2009 22:26 (CEST)Reageren

Jammer[brontekst bewerken]

He RJB, een break is misschien een prima plan, maar niet al te lang wegblijven hoor! Die verdachtmakingen, daar zijn we volgens mij binnenkort wel van af, en dat gezeik, tja, daar zie ik zo 123 ook niet meteen een oplossing voor. Geniet even van de rust, en begin dan weer vol goede moed. Met vriendelijke groet, Vinvlugt 17 jun 2009 22:59 (CEST)Reageren

Moi RJB, een break kan zinvol zijn, ik hoop van harte dat het geen definitieve wordt, ik waardeer je bijdragen zeer. Hopelijk tot binnenkort. Peter b 17 jun 2009 23:07 (CEST)Reageren
Hier sluit ik me graag bij aan! Zonder jouw aanwezigheid zijn de pausen verweesd en de (aarts) diocesen ontmand. Vincit qui patitur. Geniet van je break maaar kom snel weer met goede moed terug. Goodness Shamrock 18 jun 2009 08:44 (CEST)Reageren
Hee RJB, ik sluitb me bij bovenstaande sprekers aan. Ik hoop dat je slechts een korte sedes vacantes neemt en daarna je troon weer inneemt. Cumulus. 18 jun 2009 08:52 (CEST)Reageren
Hear hear! Ik zou het een verlies voor Wikipedia vinden als je vertrekt. Weer een lichtpunt minder hier. Ik wens je een leuke break en hoop dat je snel weer bij ons zult zijn. Taketa (overleg) 18 jun 2009 12:30 (CEST)Reageren
Beste RJB, ook ik zie je graag na de helaas nodige break weer terugkeren en mooie artikelen maken. Geniet (maar niet te lang) van het Wikipedia-vrije bestaan! Guusb 18 jun 2009 19:46 (CEST)Reageren

Een gedicht[brontekst bewerken]

Hee RJB, een korte retraite is wel eens goed voor een mens. Omdat je, voordat je de vertrekmededeling plaatste, je gebruikerspagina had verlucht met enige citaten van de Volksschrijver wil ik je de volgende woorden meegeven, tot vermaak en misschien ook wel ter overdenking. Groet, Balko Kabo 20 jun 2009 22:22 (CEST)Reageren

Het ware geloof
Als de kardinaal een scheet heeft gelaten, zeggen ze:
'Sjonge jonge, wat ruikt het hier lekker,
net of iemand lever met uien staat te bakken,' Dat soort katholieken, daar ben ik niet dol op.

— Gerard Reve (1965)

"For we know in part, and we prophesy in part"[brontekst bewerken]

Beste RJB, Jouw ergernis begrijp ik. Omdat ik weinig in virtuele kroegruimten kom, heb ik tot mijn spijt niet in de gaten gehad dat je steun nodig had. Maar ik hoop van harte dat je weer gauw terugkomt, want zonder jou strompelen we maar een beetje voort met een houten poot, beklimmen we krankjoreme barricaden, lopen we verweesd te mompelen in onszelf of staan we maar wat te krijsen in de woestijn. Je moet maar bedenken dat dat fraaie Paulinische citaat dat onder dat fraaie Eckersberg-schilderij op je gebruikerspagina stond (For we know in part, and we prophesy in part) toch ook wel een beetje geldt voor de dwazen die jou onheuse verwijten maken. Die verwijten worden door de Wiki-software misschien wel netjes gearchiveerd, maar dat ze spoedig, cf. I Korinthiërs 13, zullen vergaan staat vast. Hartelijke groet, Theobald Tiger (overleg) 18 jun 2009 12:25 (CEST)Reageren

Hé, RJB[brontekst bewerken]

Beste RJB

Ik betreur dat je besloten hebt je eventueel terug te trekken uit het Wikipedia gebeuren, maar aan de andere kant begrijp ik je frustratie wanneer men meent met vileine, ongefundeerde en vaak beledigende opmerkingen gebruikers op hun nummer te zetten. Het is deze vorm van communicatie die ik zelf mijd in de eerste plaats voor mijn eigen waardigheid maar vooral om de onruststokers geen voedingsbodem te gunnen om dieper te “graven” en des te populistischer te worden.

Ik hoop dan ook dat je adviserende rol die ik de afgelopen maanden ten zeerste gewaardeerd heb niet achterwege zult laten. Bedenk: “Voor de grote kracht van de domheid moet het verstand zwichten.” en “De domheid staat altijd klaar om zich zelf te bewonderen”--Angelo.godeau 18 jun 2009 16:42 (CEST)Reageren

Verplaatste bijdragen[brontekst bewerken]

Op deze plaats werden bijdragen geleverd die minder wenselijk werden geacht in de omstandigheden die RJB tot het besluit hebben gebracht Wikipedia (voorlopig) te verlaten. Het betreft bijdragen van D.A. Borgdorff. Er waren daarnaast korte, corrigerende bijdragen van Robotje en Vinvlugt. De drie participanten hebben alle drie ingestemd met een verzoek de bijdragen naar mijn OP te verplaatsen. Ik neem aan dat dit de goedkeuring van RJB kan wegdragen. Mocht dit laatste niet het geval zijn dan zal ik de verplaatsing uiteraard onmiddelijk weer terugdraaien. Theobald Tiger (overleg) 19 jun 2009 14:36 (CEST)Reageren

Voor wie is Wikipedia?[brontekst bewerken]

Als ik thuis achter de laptop zit te tikken, en mijn peuter lachend zie rondlopen, schaterend om de kleinste dingen, dan besef ik (weer) waarvoor we onze bijdragen hier schrijven: voor onze kinderen, voor de volgende generaties. De huidige generatie wordt nu al de wikipedia-generatie genoemd in media, niet verrassend aangezien zij heel erg veel informatie van deze site vandaan halen, die pas acht jaar oud is. Ook ik heb een tijdje wikibreak genomen, nadat ik zoveel zinloze energie kwijt was aan discussies in het lemma over CI. Nadat alle frustratie en emotie weggeebd waren, ben ik weer vol frisse moed aan slag gegaan. Voor mijn kind, voor onze generatie. Met jou, die al duizend (!) artikelen geschreven hebt, als voorbeeld dat het kan (die duizend halen). Ik hoop daarom van harte dat jouw break tijdelijk is en dat je weer vol goede moed terugkomt. Ik denk dat in het bijzonder de theologie-studenten en historici daar vast en zeker blij mee zijn (en wikipedianen hier die jou regelmatig om vingerwijzingen en tips komen vragen). Met vriendelijke groet, Blueknight 19 jun 2009 22:14 (CEST)Reageren

Time out[brontekst bewerken]

Beste RJB, aan alle opmerkingen hierboven kan ik weinig meer toevoegen. Ik hoop je ooit weer terug te zien. Vr. groet, Woudloper overleg 22 jun 2009 20:08 (CEST)Reageren
Bijzonder jammer. Zelf negeer ik overleggen zoveel mogelijk, in het bijzonder in de kroeg, om te voorkomen op een botte manier te pas en onpas op de hak genomen en in de zeik gezet te worden. Het is een oplossing, al geeft me dat ook geen goed gevoel. Juist omdat jij daar ook niet tegen kunt, ben je juist zo nodig hier op Wikipedia, net als Bessel dat ook was. Bedankt voor wat je inmiddels hebt betekend voor Wikipedia en ik hoop dat de zonnige dagen je goed zullen doen. Ik hoop dat je weer terug komt. Met vriendelijke groet, Davin 23 jun 2009 19:09 (CEST)Reageren