Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Robokopper

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Viridiflavus in het onderwerp Zintuigen
Hallo Robokopper, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.161.207 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Ik zag dat je al een tijdje actief bent, maar je was nog nooit welkom geheten. Daarom namens mij: welkom op wikipedia! En bij deze ook een overzicht met handige links en informatie. Groeten, Tjipke de Vries 15 nov 2008 16:39 (CET)Reageren

Zintuigen[brontekst bewerken]

Dag Piet. Ik zie dat je ook probeert het overzichtsartikel over zintuigen te verbeteren. Dat doe je echter door het gebruik van negatieve kwalificaties over mijn bijdragen, en door die verder geheel onbeargumenteerd te verwijderen. Natuurlijk kan alles altijd beter, maar de beginpositie van de overzichtstabel is nu weer van een lager niveau dan daarvoor. Zou je daarom in plaats van verwijderen zonder inhoudelijk commentaar bijvoorbeeld een andere tabelstructuur willen voorstellen? Om twee punten te noemen: Je moet het toch met me eens zijn dat zowel de kolom 'Anatomie' als de kolom 'Prikkel' ongelijksoortige entries bevatten.

  • Voorbeeld van Anatomie: 'Ogen' bij Gezichtsvermogen en 'Slakkenhuis' bij Gehoor. Ik heb getracht daar eenheid in te brengen door zowel het orgaan als het onderdeel van het orgaan waar de sensorische prikkel verwerkt wordt, te vermelden. Dus: Ogen (netvlies) en Oren (slakkenhuis). Dat lijkt me beter dan de ongelijksoortige entries die er door jou ingreep nu weer in staan.
  • Voorbeeld van Prikkel: De entries in deze kolom zijn weer chaotisch geworden: Er staat nu weer een mengeling in van fysische verschijnselen (licht, luchttrilling), sensorische prikkels (bijv. beweging van endolymfe) en de chemische substantie in algemene termen waarmee het zintuig in contact komt (moleculen,stoffen). Ik dacht daar eenheid in te brengen door een aparte kolom te maken voor het fysische verschijnsel, en door in de kolom van de prikkel de sensorische 'trigger' te vermelden, conform 'beweging van endolymfe' bij het evenwichtsorgaan.

Zou je zo vriendelijk willen zijn op inhoudelijke manier te reageren, en daarmee mee te helpen dit overzichts-artikel weer op te kalefateren? Ik doe hierbij alvast weer een voorzet voor een nieuwe tabelstructuur. Met vriendelijke wikipediaanse groet, --Robokopper 13 jan 2009 01:05 (CET)Reageren

Zintuig Verschijnsel Orgaan Prikkel Sensorisch weefsel Gewaarwording Hersenonderdeel
Gezichtsvermogen Licht Ogen Opgevangen fotonen Staafjes en Kegeltjes op Netvlies Zien Visuele cortex

Excuses voor het rigoreus terugzetten van de tabel. Dit heb ik gedaan omdat de oude tabel welliswaar ook inconsistent was, maar wat overzichtelijker en geen vreemde dingen bevatte Ik kon er als lezer helemaal niets mee wat je had opgeschreven, losgehapte moleculen bij smaak, aerosolen bij reuk (we ruiken ook gassen als H2S) fotonen en lichtstralen bij het oog, leg me het verschil eens uit.

Ik heb het verwijderd omdat ik denk dat het de kwaliteit van het artikel verslechterde. Persoonlijk zie ik de tabel het liefst zo klein mogelijk, om een snel overzicht te bieden van de zintuigfuncties. Voor specifiekere info over het betreffende zintuig kan de wikilink gebruikt worden. Sorry dat ik rigoreus heb gehandeld, maar je gebruikerspagina bestond ook niet. Mijn idee is dus de tabel overzichtelijk te houden en in ieder geval consequent, consistent (met de artikelen waarnaar in de interwiki verwezen wordt) en feitelijk juist.


Ik begrijp niet zogoed wat je bedoelt met de beweging van de endolymfe, dit is gewoon een fysische verschijnsel en de prikkel wordt geïnitieerd door de trilhaarcellen van de cupula die deze beweging registreren. Als het hoofd een beweging vertoont blijft de vloeistof in de halfcirkelvormige kanalen in eerste instantie stilstaan, gewoon een fysisch verschijnsel, dat daar geregistreerd wordt. We moeten ook nog de traagheid van de otoliet noemen, door de hogere dichtheid dan die van de omringende vloeistof oefent die ook krachten uit op trilhaarcellen die als gravitatie/versnelling geregistreerd worden).

Het reukorgaan neemt chemische stoffen (moleculen) waar, dus dat is dan de prikkel, hetzelfde geldt voor smaak.

De structuur die je nu hebt opgeschreven ziet er goed uit, maar het is consistenter om gewaarwording na hersenonderdeel te plaatsen. Probeer wel woorden als losgehapt en opgevangen te vermijden, bij fotonen wordt over het algemeen van absorptie gesproken en dat woord is ook weer als wikilink te gebruiken, ter verduidelijking. Dit is wel een gevaarlijke hobby omdat sommige links ook weer feitelijk onjuiste info bevatten, of je duidelijk maken dat je zelf een fout gemaakt hebt.

Gewaarwording is wel een lastig element, mensen zijn zich niet zo bewust van hun lichaamszin totdat ze een neurologisch defect beginnen te vertonen (Oliver Sachs, Een been om op te staan), of de misselijkheid en desoriëntatie bij problemen met het evenwichtsorgaan. Deze waarnemingen grenzen aan het bewust/onbewust. (Evenals vele aspecten van het zien.). De hersenonderdelen zijn ook nog een klusje, heb gelukkig een aardig boekje thuis staan. Ik hoop dat het lukt dat in een tabel te vervatten, want de uiteindelijke gewaarwordingen zijn een resultante van vele hersenonderdelen die elk op hun eigen manier de aangeleverde informatie verwerken. Visuele cortex is een mooie verzamelnaam, dat wel.

In eerste instantie kunnen we ook een tabel plaatsen zonder de elementen hersenonderdeel en gewaarwording. Gewaarwording is hetzij een open deur, hetzij iets mysterieus en vaags. Ik hoop dat je begrijpt wat ik daarmee bedoel.

Ik zal nog even mijn best doen, dan komen we er wel uit denk ik.


Zintuig Verschijnsel Orgaan Prikkel Sensorisch weefsel Hersenonderdeel Gewaarwording
Gezichtsvermogen Licht Ogen Absorptie fotonen Staafjes en Kegeltjes op Netvlies Visuele cortex Zien
Gehoor Trilling Oor Beweging Trilhaarcellen in de cochlea Auditieve cortex? Geluid

Heb de twee eerste zintuigen verwerkt en dat ziet er wel goed uit vind ik, vind mooie doorverwijzingen via visuele cortex, auditieve cortex etc. Het wordt wel de hoogste tijd voor een artikel over de trilhaarcel, centraal staand in zoveel zintuigen. Nu wordt gesproken over trilharen (ciliën), maar dat zijn bewegende haartjes die de rotzooi in je neus en luchtpijp opruimen. Misschien kunnen we nog wel wat stelen van de Engelse wiki.

Viridiflavus 13 jan 2009 13:44 (CET)Reageren