Overleg gebruiker:Vanlmug

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Vanlmug in het onderwerp Brusselse kermis
Hallo Vanlmug, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.309 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Mvg, Ymnes (overleg) 7 mrt 2020 08:42 (CET)Reageren

Welkom[brontekst bewerken]

Beste Vanlmug, welkom op Wikipedia! Ik zie dat je meteen een groot artikel ter hand hebt genomen, namelijk de Graven van Limburg Hohenlimburg & Broich. Dat is een hele opgave en het artikel ziet er goed uit. Bedankt daarvoor! Ik heb zelf nog een paar dingen gedaan, zoals de titel in de inleiding en de categorieën; ik hoop dat ik dat goed heb gedaan, want ik ben niet bekend met het onderwerp. Voor wat op Wikipedia gebruikelijk is, staan er nog wel weinig interne linken in. Vooral naar adellijke personen kan nog een aantal keer gelinkt worden. Zou je het artikel daar nog op langs willen lopen? Verder is het helemaal oké hoor! Dan nog een ander punt. Ik zag dat je deze overlegpagina hebt gebruikt als oefenpagina. Daarvoor hebben we op Wikipedia een speciaal kladblok, dat aan te roepen is via het menu bovenaan (of via de link Gebruiker:Vanlmug/Kladblok). Je oefentekst heb ik daar naartoe verhuisd, zodat er op deze pagina met je overlegd kan worden. Je kunt er daar mee doen wat je wilt, ook leeghalen en er wat anders in zetten. Veel succes en plezier hier verder! Als er vragen zijn, laat dan gerust weten. Ymnes (overleg) 7 mrt 2020 08:42 (CET)Reageren

Beste Ymnes Bedankt voor de toelichting en verbeteringen. Ik heb de volledige tekst in Word voorbereid en ineens trial en error als brontekst in Wikepedia opgenomen. Daarvoor had ik al geoefend door in twee duitstalige wikepedia lemmas enkele fouten te verbeteren. En ook een tweetal reeds bestaande Nederlandstalige lemmas aangepast en verder aangevuld. Ik heb uit verschillende Engelstalige reacties (kennelijk van Engelse of Amerikaans mentoren) begrepen dat men terecht waakzaam is voor copy-right schendingen en plagiaat. Daarom voor alle duidelijkheid over de bron en de legitimiteit van de tekst die nog niet eerder bestond heb ik het volgende in het Engels verwoord.

Mentioned Wikepedia Lemma “Graven van Limburg Hohenlimburg & Broich” are “derivative” work and based on my own following pre-existing works (earlier publications:) Vanlimburg, Hermann Neue Aspekte der Geschichte der Grafen von Hohen-Limburg und ihrer Nachkommen. In: Hohenlimburger Heimatblätter, Teil 1: 59, 1998, S. 81-93; Teil 2: 59, 1998, S. 201-213; Teil 3: 59, 1998, S. 281-294, 307-311; Teil 4: 63, 2002, S. 364-375, 386-390; Teil 5: 64, 2003, S. 210-214, 226-230. These publications are also listed in the Literatuur pages: Internet-Portal "Westfälische Geschichte. Since I am the original copy right holder of that underlaying works, I acreed in using mentioned Wikepedia Lemma for the public domain

Met vriendelijke groet Vanlmug

Beste Vanlmug, zoals u ziet heb ik twijfels over uw artikelen, en gezien het bovenstaande ook over mogelijke auteursrechtenschendingen/plagiaat. Voor dat laatste verzoek ik u WP:OTRS te raadplegen. Ik heb ook twijfels omdat u reclame lijkt te maken voor de mogelijk door u geschreven boeken uit 2016, die overigens in geen enkele openbare Nederlandse bibliotheek te vinden zijn, en ik het gezag ervan ook niet kan beoordelen. Paul Brussel (overleg) 7 dec 2020 14:28 (CET)Reageren

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

Het gaat om Graven van Limburg, Hohenlimburg – Broich en het Sticht Essen en Rellinghausen dat is genomineerd door Basholtenbroek.

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20201207#Graven van Limburg, Hohenlimburg – Broich en het Sticht Essen en Rellinghausen en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 7 dec 2020 23:57 (CET)Reageren


Reactie 2. Graven van Limburg Hohenlimburg & Broich en het Sticht Essen en Rellinghausen[brontekst bewerken]

Geachte heer Brussel

Tenslotte nog één breedvoerige reactie.

Onafhankelijk onderzoek

Mijn belangstelling is expliciet gericht op de tak die het graafschap Limburg sinds de 14e eeuw tot begin 16e eeuw vanuit de Hohenlimburg en later ook Broich daadwerkelijk bestuurden en daar hun kwalificatie als graaf van oudsher aan danken. In Duitsland, in de archieven zijn de originele documenten, oorkonden en akten van voor de 16e eeuw te vinden. Daar begon ook reeds vroeg wetenschappelijk onderzoek toen er in de Nederlanden nog nauwelijks sprake van was. Terwijl die familietak begin 15e eeuw al nauwe familierelaties (Henrica van Wisch)hadden met de Gelderse bannerheren Van Wisch en Van Bronkhorst.

Ruim twintig jaar geleden midden in dat vroegere graafschap waar veel mensen, waaronder wetenschappers wonen die kennis hebben van hun streekgeschiedenis, heb ik mijn bevindingen "in de week gelegd” vanuit de gedachte dat als er iets niet correct zou zijn er onmiddellijk reactie op zou komen. Zulke reacties zijn er niet op gekomen. Onlangs nog kreeg ik uit Duitsland een positieve reactie op enkele verbeteringen en aanvullingen die ik over dat onderwerp had toegepast in Duitstalige Wikipedia lemma’s.

Overigens verbaasd het mij wel dat in mijn Lemma van gisteren waar u op reageert helemaal niet een verwijzing naar de Ezzonnen voor komt. Desondanks verwijs ik naar het volgende.

Ezzonen

De link met de Ezzonen loopt (terug geredeneerd en kort samengevat) als volgt;

  • Graven van Limburg Hohenlimburg - Broich
  • Graaf Diederick I van Limburg (Hohenlimburg en Stirum)
  • Graaf Frederik van Isenberg (niet Isenburg !)
  • Graaf Van Altena Isenberg
  • Graven Van Berg Altena
  • Graven van Berg (Altenberg)
  • Jongere tak der Ezzonen

Niet alléén de kroniek “Ditmarus Mersburgensis”” en de “Fundatio monasterii Brunwilariensis” maar ook ander steunbewijs is te vinden in bezittingen, landgoederen en lenen, kerkelijke functies en ambten van naaste verwanten (broers, zusters, ooms en tantes) en affiliaties met geslachten die aan de Ezzonen zijn te linken. Het knooppunt ligt dus medio 11e eeuw bij de graven (latere hertogen) van Berg (Altenberg) en hun afstamming van de Ezzonen (nadat die hoofdtak uitstierf). En die Van Berg’s zijn indertijd niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Onomstotelijk bewijs dat zij niet van de Ezzonen zouden afstammen ben ik nog niet tegen gekomen.

Maar over dit onderwerp zal ongetwijfeld nog wel meer water door de Rijn stromen.

Wikipedia Lemma’s

Wat de lemma’s voor Wikipedia betreft is mijn uitgangspunt om inhoudelijk correcte en toetsbare informatie te verwerken over een onderwerp waar niet eerder over is gepubliceerd en een bredere groep belangstellenden mogelijk iets aan kan hebben, anders zou ik er niet eens aan zijn begonnen.

Met vriendelijke groet Herman van Limburg – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Vanlmug (overleg · bijdragen) 8 dec 2020 14:29‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Beoordeling van Graven van Limburg, Hohenlimburg – Broich en het Sticht Essen en Rellinghausen[brontekst bewerken]

Dag Vanlmug. Hartelijk dank voor het aanmaken van Graven van Limburg, Hohenlimburg – Broich en het Sticht Essen en Rellinghausen. Het ziet er naar uit dat er veel werk in heeft gezeten om dit artikel te schrijven. Echter, ik heb uw artikel op de beoordelingslijst gezet. Dit heb ik niet gedaan om u te dwarsbomen, maar het was voor mij op het eerste oog een beetje onduidelijk waar het artikel over gaat. Het zou een verbetering zijn als u een korte introductie kon schrijven bovenaan het artikel. De huidige tekst bovenaan het artikel is onvoldoende. Neem als leidraad bijvoorbeeld de artikelen Graven van Limburg Hohenlimburg & Broich of Graven van Lichtervelde. Het is belangrijk dat er een toelichting aanwezig is van de termen in de titel van het artikel, zoals Hohenlimburg – Broich, Sticht Essen en Rellinghausen. Als u deze verbetering kunt toepassen, dan is er een kans dat uw artikel weer van de beoordelingslijst verdwijnt na inspectie van een wikipedia moderator. Basholtenbroek (overleg) 12 dec 2020 00:19 (CET)Reageren


Reactie ontbrekende inleiding[brontekst bewerken]

Beste Basholtenbroek. Mijn dank voor bovenstaande reactie en aanwijzing. Ik heb inmiddels de inleidende tekst in de kop toegevoegd. Tevens de volgorde en positie van bijbehorende afbeeldingen verbeterd, enkele tekst en typefouten gecorrigeerd. En er weer een beetje bijgeleerd, hoe met Wikipedia om te gaan. Met vriendelijke groet.Vanlmug (overleg) 12 dec 2020 11:33 (CET)Reageren

Welke Diederik van Kleef?[brontekst bewerken]

Dag Vanlmug, door deze bewerking raak ik wat in de war. Welke Diederik van Kleef bedoel je hier precies? Mvg, Encycloon (overleg) 14 dec 2020 15:17 (CET)Reageren


Reactie betreft nieuwe lemma's van Altena-Isenberg[brontekst bewerken]

Beste Basholterbroek. Het is een narrige materie. De opvolgingsnummeringen van de graven Van Kleef in stamreeksen in meerdere publicaties is verwarrend en niet eenduidig.

Ik had gezien dat in Wikipedia de Lemma Arnold (en dus diens nakomelingen), zoon van Everhard I van Berg-Altena nog niet bestond en van de drie andere kinderen wel. Toen ik de Lemma Arnold van Altena (sic Berg-Altena of beter wellicht met een kop Arnold I van Altena-Isenberg) opstelde verscheen bij zijn vrouw (Mechteld) of Mathilde de koppeling dochter van Floris III van Holland. Ook zijn er publicaties waarin staat dat de moeder van Frederik van Isenberg een Van Holland was. In beide gevallen niet juist.Daaruit volgt dat in de de stamreeks van Frederik van Isenberg een van Holland niet voor komt.

Samengevat[brontekst bewerken]

Ik weet niet beter dan dat Mathilde van Kleef die met Arnold van Altena Isenberg huwde, een jongere dochter van Diederik III was die in andere publicaties buiten beeld is gebleven (van middeleeuwse geslachten zijn niet altijd alle dochters bij voornaam uit de bronnen bekend). Ik bedoel met haar vader;

Diederik III, graaf van Kleef,[brontekst bewerken]

Leefde van ca. 1125 - 27 april 1172. Was een zoon van graaf Arnold I van Kleef en Ida van Leuven. Hij was aanhanger van Hohenstaufen, gehuwd met Adelheid van Sulzbach (ca. 1140 - 10 september 1189). Vervolgens kreeg die Diederik III, de volgende kinderen: zoon Diederick IV huwde Margareta van Holland, zoon Gerhard priester, zoon Arnold huwde Adelheid van Heinsberg, dochter Margaret, huwde Ludwig III von Thuringen, dochter Adelheid huwde graaf Dirk VII de Holland, en dus ook dochter Mathilde gehuwd met graaf Arnold van Altena Isenberg

Steunbewijs[brontekst bewerken]

Het huwelijk van haar zuster Adelheid en broer Diederik IV met een Van Holland, maakt een huwelijk van hun vader met “een” Van Holland zeer onwaarschijnlijk. De weduwe goederen bij Mülheim aan de Ruhr, die Frederik van Altena Isenberg van zijn moeder (Mathilde van Kleef) erfde waren Kleefs. En vormen de basis voor de heerlijkheid Stirum. In de publicaties van Dick de Boer en Erik Cordfunke komt een Mechteld van Holland die gehuwd zou zijn met Arnold van Altena Isenberg NIET voor. m.v.g.Vanlmug (overleg) 14 dec 2020 17:44 (CET)Reageren

Dank voor de uitgebreide reactie, Vanlmug, die mij om eerlijk te zijn enigszins boven de pet gaat. Maar waar het mij om ging: het betreft dus inderdaad Diederik III van Kleef. De toevoeging van (IV) snap ik niet goed als ik dat lemma bekijk, maar zal dan een derde manier van tellen zijn?
Overigens ben ik niet dezelfde persoon als Basholtenbroek. Mvg, Encycloon (overleg) 14 dec 2020 22:49 (CET)Reageren

Beste Moderator Ik heb de inleiding volgens aanwijzing van encycloon aangepast. Denk dat het er nu beter uitziet. m.v.gr Vanlmug (overleg) 23 dec 2020 23:59 (CET)Reageren


Brusselse kermis[brontekst bewerken]

Beste Encycloon Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. Alles wat we weer zullen mee maken behoort nu eenmaal tot het leven.

Ik zag nog een onbeantwoord verzoek van jou om een reactie.
Hoewel ik daar geen zin in heb. Tot slot toch maar.

Niet vanwege het verwijderde artikel. Dat is nader beschouwd geen gelukkige tekst. Feitelijk ontleend aan twee werktekst concepten die ik had liggen. “het ontstaan van zelfstandig stadsbestuur in Essen” en van “kordate vrouwen in de middeleeuwen”. Als lemma tekst niet goed uit de verf gekomen en blijkbaar geen serieus onderwerp voor Wikipedia NL.

Laat ik heel duidelijk zijn ik bedoel jou niet ! Maar suggestieve aantijgingen en als beledigend op te vatten opmerkingen die ik soms voorbij zie komen ben ik meer dan beu. En het bleef er niet bij één maar bleef maar doorgaan. Er staat in jou kop ‘niet op de man spelen.’ Maar dat geldt kennelijk niet voor iedereen. Heb achteraf gezien spijt daar ingestonken te zijn door er in het begin twee keer serieus op in te gaan.

Er zullen wel mensen rondlopen die het begrijpen; Als de baas ‘bellt’ kraaien de lakeien.

Ik heb besloten dit jaar niet verder meer aan Wikipedia NL mee te werken. Van mijn hand zal je dus geen nieuwe bijdragen meer zien.

Met dank voor jou positieve reacties, verbeteringen

Met vriendelijke groet


p.s BRONNEN BIJ LEMMAS:

Wat de(summiere) bronvermeldingen betreft. Ik zag in vergelijkbare bestaande lemma’s ook een heel summiere bronvermelding. Die in feite doorverwijzen naar de literatuur lijst van een basis lemma. En heb die werkwijze overgenomen.

Maar ik heb wel degelijk nauwkeurige bronvermeldingen en Literatuur verwijzingen bij elk van de 12 lemma's die ik heb geschreven paraat. Maar om dergelijke bronvermeldingen op te nemen leek mij voor de bewuste Wikipedia lemma’s wat 'overdone'. Ze zijn op de vermelde datum traceerbaar. Hier volgen er enkele die ik dus bewust achterwege liet

BRONNEN DIEDERIK II (GRAAF VAN LIMBURG HOHENLIMBURG) 1333 Februar 24 Afschrift von Kindlinger, Mscr. II 32 p. 118-120. Regest: Inventard. Archief, Kreis Borken, S.150/ 1309 November 15 St. Archief Köln, Schreinsbuch 451 (Scabinorum Generalis) II fol. 6 v, Nr. 118, 119. Mededeling. Heft 25 S. 365. ORIGINEEL MOGELIJK VERLOREN GEGAAN op 3 maart 2009. / 1333 September 13 Gedrukt.: Lacoblet. UB III Nr. 272. St. A. Düsseldorf, Kleve-Mark Urk.195. Kleve Kopiar 14e eeuw. 45v / 1336 September 20 St. Archief Münster, Vest Recklinghausen Urk. 8. / 1340 Mai 30 St. Archief Düsseldorf, Essen Urk. 407 / Afschrift von Kindlinger. St. Archief. Münster, Mscr. II 104 Gedrukt.: Röttgen, Beek / 1350 März 11 Tijdens 2e wereld oorlog verdwenen uit Stadtarchief Dortmund Gedrukt.: Dortmunder UB I Nr. 661.Regest: Dortmunder UB Erg. Bd. I Nr. 890 / 1358 April 14 Afschrift von Kindlinger St. Archief Münster, Mscr. 104, S. 224-227./ Kremer, Akademische. Bijdragen II, S. 91 u. 101. Grewel, Ehrenzell, Ess. Bijdrage. Bd. 3 S.11 ; Ilgen, Quellen I S .265./ 1364 Februar 28 Tijdens 2e Wereld oorlog verdwenen uit Stadtarchief Dortmund Nr. 445 Gedrukt.: Dortmunder UB I Nr. 781

LITERATUUR FREDERIKVAN ALTENA ISENBERG GRAAF & BISSCHOPPELIJKE BROERS 1225 Vita St.. Engelberti (Belegering Isenberg) Kroniek. Caesarii Heisterbachensis. Knipping III, 1, Nr. 575 / 1225 Dezember 29 Reichsacht Frankfort Regeste Knipping III, 1, Nr. 574. / 1225 November 30 - Dezember 10 Vita Engelberti Bannung Schuldigen. Kroniek. Caesarii Heisterbachensis 'Vita S. Engelberti' Caesarius. Ed. Langosch, 1955. Ficker, Engelbert der H.,Köln 1853./ 1226 Februar 23 - Juli 22 Konzil Lüttich / Rom Kroniek.: Chronicon pontificum et imperatorum Rhenense Westf. UB III Nr. 220 / 1226 voor November / Huy – Friedrich Graf von Isenberg gevangen genomen. Kroniek. Alberich von Trois-Fontaines MG.SS. XXIII, 916. Annalen des Reiner von Lüttich MG.SS. XVI, 679. Kroniek. Regia Coloniensis Cont. IV. Ed. Waitz, S. Caesarius. Ed. Langosch, S. 98. Levöld von Northof. Ed. Flebbe, S. 76-77. Ficker. Engelbert d.H., S. 186./ Kroniek Bloemhof Wittewierum (1225 – 1226) Origineel UB Groningen. Publicatie W. Wybrands 1883, W. Zuidema en J. Douma. Ook Middeleeuwse studies en bronnen H.P.H.Jansen en A.Janse 1991 / Kroniek. : Chronicon pontificum et imperatorum Rhenense 1242 juli 27 Kroniek Münster Bisschop Ludolf von Holte (opvolger Diederik) Westf. UB III Nr. 220 Kroniek. : Chronik der Bischöfe von Münster Florenz von Wevelinkhoven's / Mönche von Marienfeld. 1424 / 1226-1227 Reineri Annales Leodiensis (Sophia van Limburg , sterft met jongste kind) Reineri Annales Leodiensis, MG.SS. XVI, 679.

Enz enz.
Vanlmug (overleg) 2 jan 2021 17:32 (CET)Reageren