Overleg gebruiker:Wikicomparte

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Netraam in het onderwerp Verder lezen
Hallo Wikicomparte, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.673 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Vertalingen[brontekst bewerken]

Dag Wikicomparte, welkom. Misschien nuttig om Wikipedia:Vertalen eens door te lezen? Ik heb in je aangemaakte artikel al even een vertaalsjabloon toegevoegd omdat dat auteursrechtelijk verplicht is.

Succes verder en bij eventuele vragen: stel ze gerust hieronder of aan onze helpdesk. Mvg, Encycloon (overleg) 30 sep 2020 22:38 (CEST)Reageren

Beoordelingsnominatie Francisca Coya[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia.

Het gaat om Francisca Coya dat is genomineerd door Henriduvent.

De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20201001#Francisca Coya en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 2 okt 2020 00:56 (CEST)Reageren

Waarschuwing[brontekst bewerken]

Beste Wikicomparte, u reageert op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20201001 zeer aanvallend en beledigend. Eigenlijk ten overvloede wees ik u bij dezen op de gedragsrichtlijnen WP: KOEL en WP:GPA. Doorgaan op deze voet zal een blokkade als gevolg hebben. Mvg, Encycloon (overleg) 2 okt 2020 12:03 (CEST)Reageren

U ging toch door en ik heb u daarom een afkoelblokkade opgelegd van 12 uur. Mvg, Encycloon (overleg) 2 okt 2020 12:44 (CEST)Reageren

Ik vond jullie behandeling beledigend.[brontekst bewerken]

Of jullie het doorlaten of niet, is niet meer mijn probleem. Ik laat het aan jullie aan. Ik word er niet rijker van. Eerder andersom.

Maar beledigend waren jullie: 1. Hoe het artikel beoordeeld werd openlijk. Zeer subjectief en 2. Hoe Thijs1972 persoonlijk werd in zijn "beoordelen". In het openbaar, dus voor iedereen te lezen, schrijft hij over of ik een taal beheers: "niet kon begrijpen hoe iemand die niet een taal redelijk tot goed beheers en artikel probeer te schrijven" en of ik "gepikeerd" was, oa. (Niet heel erg in lijn met jullie regels over persoonlijke aanval) Was dit nodig om het artikel te juist te beoordelen? Het was zeker een pleidooi om mensen over te halen dit te verwijderen. Ik heb gewoon mijn artikel verdedigd. En dat ik Nederlands kan schrijven ook. Heb alle recht ook om te schrijven en te contribueren. En als het niet goed is, kan het anders "gezegd" worden. Jullie kunnen niet eisen wat jullie niet bieden. En het persoonlijk aanvallen, ben ik niet begonnen. Dat maak ik hier duidelijk.

Ik heb het artikel een laatste keer willen verbeteren. Want om het artikel gaat het mij om. Als jullie het niet doorlaten, het is niet mijn willekeurige keuze geweest. Ajb.

Herschrijvingen van artikel 

Francisca Coya (Cuzco, 1515 - Popayán, 1543-44[1]), ook bekend als 'María de Sandoval', 'Francisca Coya de Sandoval' of 'La Coya', was een dochter van de Inca-keizer Huayna Capac[2].

Levensloop

Francisca is de Spaanse doopnaam dat ze van Diego de Sandoval gekregen heeft. Haar Inca-naam is niet overgeleverd. Coya, was de Inca titel voor 'Koningin'. De benaming La Coya kreeg ze van de eerste Spanjaarden in Quito.

Over haar legitieme oorsprong, bestaat discussie, vooral omdat er geen overeenstemming is over de moeder van Francisca Coya. Volgens historici zou ze dochter van Shyri Princes Paccha Duchisela uit Quito, of van Runtu Coya, nicht van Huayna Capac.

Van haar vaderlijke kant bestaat geen twijfel, o.a. uit testimonies van de tijd. B.v.; Indiaanse huishoudster Catalina was getuige van haar geboorte en van haar leven tussen de andere Inca dochters en hun huishoudsters. Verder, wordt er in de teksten van academische onderzoek beschreven hoe Francisca Coya door de volk in Quito werd geëerd en behandeld, waaruit haar status aan te nemen is.

De conquistadores Sebastián de Belalcázar en Diego de Sandoval veroverden van het Incarijk voor de Spaanse Kroon. Nadat zij keizer Atahualpa gedood hadden, een broer van Francisca, trokken zij verder naar de westelijk gelegen regio Cañari (1535). De bevolking verborg de zussen van de keizer: Toctochembo, Marcachembom, Ascarpe en Francisca. De Spaanse troepen konden de zussen arresteren. Zij werden voor Sebastian de Belalcazar gebracht. Deze wees Francisca toe aan kapitein Diego de Sandoval als zijn slaaf en echtgenote. Francisca de Sandoval werd zwanger tijdens de verdere campagne van de kapitein. In Quito schonk ze het leven aan hun eerste en enig kind, Eugenia de Sandoval Inca. Later vergezelde ze hem naar Popayán, waar ze dicht bij een (half)zus van haar woonde.[1][3] Aan het dochtertje Eugenia reikte koning Karel I van Spanje (of keizer Karel V) een geboortecertificaat af (1545). De koning baseerde zich op de getuigenis van meerdere getuigen samen met die van kapitein de Sandoval over de keizerlijke afstamming van diens Inca-vrouw en dochtertje.

Bronvermelding

  1. a b (es) Jurado N,F., Piedad Peñaherrera, Alfredo Costales, Jurado Noboa Fernando (1982), Los Señores Naturales de la Tierra: Las Coyas y Pallas del Tahuantinsuyo. Xerox Ecuador S.A., (267-305,306,307-312-319).
  2. (es) Zapata, J, Descendientes del Emperador Inca Pachacutec. Academia.
  3. (en) Hemming, J. (1970), The conquest of the Incas, pp. 340.

Verder lezen

  • Piedad Peñaherrera, Alfredo Costales & Fernando Jurado Noboa. (1982) "Los Señores Naturales de la Tierra: Las Coyas y Pallas del Tahuantinsuyo"
  • Los señores naturales de la tierra

Categorie:Inca's Categorie:Persoon in de 16e eeuw

WikicomparteWikicomparte (overleg) 2 okt 2020 13:07 (CEST)Reageren

Levensloop

Francisca is de Spaanse doopnaam dat ze van Diego de Sandoval gekregen heeft. Haar Inca-naam is niet overgeleverd. Coya, was de Inca titel voor 'Koningin'. De benaming La Coya kreeg ze van de eerste Spanjaarden in Quito.

Over haar legitieme oorsprong, bestaat discussie, vooral omdat er geen overeenstemming is over de moeder van Francisca Coya. Volgens historici zou ze dochter van Shyri Princes Paccha Duchisela uit Quito, of van Runtu Coya, nicht van Huayna Capac.

Van haar vaderlijke kant bestaat geen twijfel, o.a. uit testimonies van de tijd. B.v.; Indiaanse huishoudster Catalina was getuige van haar geboorte en van haar leven tussen de andere Inca dochters en hun huishoudsters. Verder, wordt er in de teksten van academische onderzoek beschreven hoe Francisca Coya door de volk in Quito werd geëerd en behandeld, waaruit haar status aan te nemen is.

De conquistadores Sebastián de Belalcázar en Diego de Sandoval veroverden van het Incarijk voor de Spaanse Kroon. Nadat zij keizer Atahualpa gedood hadden, een broer van Francisca, trokken zij verder naar de westelijk gelegen regio Cañari (1535). De bevolking verborg de zussen van de keizer: Toctochembo, Marcachembom, Ascarpe en Francisca. De Spaanse troepen konden de zussen arresteren. Zij werden voor Sebastian de Belalcazar gebracht. Deze wees Francisca toe aan kapitein Diego de Sandoval als zijn slaaf en echtgenote. Francisca de Sandoval werd zwanger tijdens de verdere campagne van de kapitein. In Quito schonk ze het leven aan hun eerste en enig kind, Eugenia de Sandoval Inca. Later vergezelde ze hem naar Popayán, waar ze dicht bij een (half)zus van haar woonde.[1][2] Aan het dochtertje Eugenia reikte koning Karel I van Spanje (of keizer Karel V) een geboortecertificaat af (1545). De koning baseerde zich op de getuigenis van meerdere getuigen samen met die van kapitein de Sandoval over de keizerlijke afstamming van diens Inca-vrouw en dochtertje.

Bronvermelding

  1. (es) Jurado N,F., Piedad Peñaherrera, Alfredo Costales, Jurado Noboa Fernando (1982), Los Señores Naturales de la Tierra: Las Coyas y Pallas del Tahuantinsuyo. Xerox Ecuador S.A., (267-305,306,307-312-319).
  2. (en) Hemming, J. (1970), The conquest of the Incas, pp. 340.

Verder lezen

  • Piedad Peñaherrera, Alfredo Costales & Fernando Jurado Noboa. (1982) "Los Señores Naturales de la Tierra: Las Coyas y Pallas del Tahuantinsuyo"
  • Los señores naturales de la tierra

Categorie:Inca's

Categorie:Persoon in de 16e eeuw


Beste Wikicomparte, dat de commentaren onvriendelijk overkwamen wil ik wel begrijpen. Dat mag alleen geen reden zijn om daar dan extra beledigend op te reageren (ik citeer: "Maar hou het lekker zo discriminerend en onwetend figuur Thieu1972. Misschien is er zelfs sprake van een soort censuur door het crimineel koloniaal verleden van Europa? Als ik dat beschreef in mijn artikel, was het blijkbaar niet "lief" genoeg voor de blanke bazen hier? (...) Hou je lekker boers, dom , plat en discriminerend als een 'Cowboy'.") - zeker als ik je hier al op aanspreek. Bijdragen is een voorrecht, en als je je niet aan beleefdheidsnormen houdt is een (afkoel)blokkade als deze de consequentie. Mvg, Encycloon (overleg) 2 okt 2020 13:23 (CEST)Reageren


Hi beste Encycloon,

Bedankt voor het beantwoorden.

Ik zie ook wel in dat het hele discussie niet ging volgens de normen. Maar, 1. het begon niet bij mij. Ik was werkelijk verbaast over hoe er "beoordeeld" werd. Ik wil dit duidelijk maken en duidelijk hierbij laten.

Verder, Excuses voor hoe ik me aan het eind van de discussie uitgedrukt heb.

Toch, is er wel een waardige opmerking dat geen aanval of belediging is (en dus, hoeft niet zo beoordeeld te worden en juist geanalyseerd te worden).

Het gaat om de sprake van mogelijk censuur van mijn artikel door het 'crimineel koloniaal verleden van Europa'. Dit is geen belediging, of aanval. Het is door vele historici erkend als feit. En door de slachtoffers ook. Dit zou juist tegen de normen van Wikipedia zijn.

Dit is dus een echte vraag en een echt opmerking naar aanleiding van de 'vroegtijdig' willen elimineren van mijn artikel over Francisca Coya. Het elimineren van een artikel op basis van een "vertaling dat niet goed leest" (terwijl vele andere te vinden zijn, ik gaf een voorbeeld van), en dat bovendien daarna al ge-edit werd, leek me te snel van gang gaan. De editing was niet brilliant gedaan, maar wel gedaan en in een vorm dat ik zelfs niet bevredigend vond. Toch, had ik niets over gezegd, om conflict te vermijden, verdere verwarring te vermijden en omdat ik gewoon wachtte op de resultaat ervan. Die editing nam ik dus voor lief, omdat ik gewoon wilde dat het artikel het licht zag. Ja, het artikel was nog steeds niet goed. Helemaal niet goed zelfs, een beetje raar idd en dat zag ik ook. Maar dat kwam verder juist door het simplistisch, maar wel goed bedoeld en erg welkom contributie/editen van iemand die er wel wat in zag.

Ik hoop deze laatste verbetering beter te lezen is. Ik kan niet meer beloven hieraan te kunnen werken de komende dagen. Ik heb vele andere dingen te doen ook. Dus als jullie beslissen het niet te publiceren, zal ik verder niet op in gaan.

Ik wil geen conflicten meer. Graag bijdraag ik hier niet meer aan.

Beste groeten, WikicomparteWikicomparte (overleg) 2 okt 2020 14:07 (CEST)Reageren

Hallo Wikicomparte,
Ik heb even een snelle blik over het artikel laten gaan en wat wijzigingen aangebracht om het meer overeen te laten komen met het Spaanstalige artikel, wat het oorspronkelijke artikel is als ik het goed begrijp. Zou je even kunnen kijken alsjeblieft of je het eens bent met de wijzigingen die ik heb aangebracht, en of er verder nog verbeteringen gedaan kunnen worden?
Bedankt voor deze interessante bijdrage, en ik denk dat het een goede zaak zou zijn als de Nederlandstalige wikipedia meer artikelen krijgt over de inheemse geschiedenis en culturen van Zuid- en Midden-Amerika. Je geeft zelf aan dat je Nederlands niet op moedertaalniveau spreekt, en zonder al te paternalistisch over te willen komen (voor de goede orde: ik ben inderdaad een witte man), zou het een idee kunnen zijn om je in contact te brengen met een taalcoach die je kan helpen met bewoordingen, zinsstructuur en logische tekstopbouw in het Nederlands, zodat taal geen belemmering meer is? - netraaM3 okt 2020 08:11 (CEST)Reageren