Palaeolama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Palaeolama
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Plioceen tot Vroeg-Holoceen
Palaeolama
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Camelidae (Kameelachtigen)
Geslacht
Palaeolama
Gervais, 1869
Typesoort
Palaeolama weddeli
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Palaeolama[1] is een geslacht van uitgestorven Amerikaanse kameelachtigen uit het het Laat-Plioceen tot het Vroeg-Holoceen (1,8 tot 0,011 miljoen jaar geleden).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De grotere soorten hadden het formaat van een hedendaagse kameel, terwijl andere soorten in grootte vergelijkbaar waren met de moderne lama's. Palaeolama onderscheidde zich van de huidige lama's door een langere nek en langere poten. Het was een goede renner die in kleine groepen leefde. Palaeolama voedde zich met gras en ander plantaardig materiaal en werden vaak samen aangetroffen met vroege paardachtigen, tapirs, herten en mammoeten

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Palaeolama had een verspreidingsgebied dat liep van de Verenigde Staten via Midden-Amerika (vondsten in El Salvador en Costa Rica) tot in Patagonië en het wordt beschouwd als vermoedelijke voorouder van de hedendaagse lama's. Het subgenus Hemiauchenia verscheen in het Hemphillian in Noord-Amerika, gevolgd door het subgenus Palaeolama in het Irvingtonian. Palaeolama overleefde in Zuid-Amerika tot het Vroeg-Holoceen.