Palaeoniscum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Palaeoniscum
Fossiel voorkomen: Laat-Perm
Fossielen van Palaeoniscum vratislavensis
Fossielen van Palaeoniscum vratislavensis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Palaeonisciformes
Familie: Palaeoniscidae
Geslacht
Palaeoniscum
Blainville, 1818
Typesoort
Palaeoniscum freieslebeni Blainville, 1818
Palaeoniscum freieslebeni
Palaeoniscum freieslebeni
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Palaeoniscum is een uitgestorven geslacht van straalvinnige vissen die leefden in het Perm. Er zijn ten minste drie soorten in het geslacht benoemd.

Beschrijving[bewerken]

Palaeoniscum had een torpedovorm, een hoge, voorbij het midden geplaatste rugvin en een gevorkte staart waarvan de bovenste lob het grootst was. De vis was daarmee waarschijnlijk een snelle zwemmer en een jager. De kaken droegen talrijke scherpe tanden, die bij slijtage vervangen werden door nieuwe. De vissen uit dit geslacht bezaten een paar luchtzakken die in verbinding stonden met de keel, en dienst konden doen als drijforgaan. Ze werden tot zo'n 30 cm lang.

Naamgeving[bewerken]

De naam van het geslacht werd in 1818 door Henri Marie Ducrotay de Blainville gepubliceerd in deel 27 van de Nouveau Dictionnaire d'Histoire Naturelle.[1] Bij publicatie was het geslacht monotypisch. De enige soort die de Blainville benoemde was Palaeoniscum freieslebeni,[2] en werd vernoemd naar M(onsieur) Freiesleben,[3] auteur van het werk Geognosticher beitrage zur kenntniss der kupferschiefergebirges.[4] In 1833 publiceerde Louis Agassiz in Recherches sur les poissons fossiles[5] een geslacht onder de naam Palaeoniscus, waarvan hij al in de tweede alinea zegt: "Ce genre comprend les Palaeoniscum et les Palaeothrissum de Bl." (dit geslacht omvat ook [de geslachten] Palaeoniscum en Palaeothrissum van de Blainville). Daarmee is Palaeoniscus al vanaf de publicatie een junior synoniem van de naam van de Blainville. Omdat Agassiz ook expliciet de soort Palaeoniscum freieslebeni, het type, in dit geslacht opneemt, is de naam Palaeoniscus niet geldig.

Fossiele resten[bewerken]

Vondsten zijn bekend uit Europa (met name Engeland en Duitsland), Groenland en Noord-Amerika (VS).

Bronnen

  • D. Palmer, B. Cox, B. Gardiner, C. Harrison & J.R.G. Savage (2000) - De geïllustreerde encyclopedie van dinosauriërs en prehistorische dieren, Köneman, Keulen. ISBN 3 8290 6747 X
  • Palaeoniscum in de Paleobiology Database

Referenties

  1. Blainville, H.M.D. de (1818), Poissons in: Nouveau Dictionnaire d'Histoire Naturelle, ed. 2, 27: 320 (het artikel over de vissen begint op p. 228 en eindigt op p. 395; voor de auteur, zie p. 395: (BV.) = Blainville
  2. De naam werd door de Blainville gespeld als Freieslebenense maar aangezien hij de soort naar een persoon noemde, moet het epitheton gecorrigeerd worden tot freieslebeni, hetgeen Agassiz in 1833 al deed.
  3. Dit is Johann Carl Freiesleben, die tussen 1807 en 1815 het werk Geognostische Beyträge, in 6 banden, uitgaf.
  4. Titel zoals geciteerd door de Blainville, zie p. 319
  5. Agassiz, L. (1833), Recherches sur les poissons fossiles 2(1): 4 en 41