Partij van de Toekomst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niet te verwarren met Partij voor de Toekomst.
Logo van de Partij van de Toekomst
Johan Vlemmix (2009)

De Partij van de Toekomst (PvdT) is een Nederlandse politieke partij, opgericht door Johan Vlemmix. De partij heeft aan landelijke en lokale verkiezingen meegedaan maar nooit een zetel behaald.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de verkiezingen van 2002 werden met als lijsttrekker en oprichter Johan Vlemmix 6.393 stemmen behaald, ruimschoots te weinig om een zetel te bemachtigen. Vlemmix had toentertijd een aantal niet-politici gevraagd op zijn lijst te willen staan. De Partij van de Toekomst streefde naar een toekomst waarin het "Alle dagen feest, voor iedereen" zou zijn. Tijdens de Kamerverkiezingen van 2003 bepleitte ze dan ook het instellen van een 'minister van feest'. Bij deze verkiezingen van 2003 behaalde de partij 13.901 stemmen, wat ook weer ruim beneden de kiesdrempel was. Dj's Theo Nabuurs en Eric Hoogerheide en filmregisseur Martijn van Nellestijn stonden die verkiezingen op respectievelijk plaats 2, 3 en 10.

Opheffing en heroprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De PvdT hief zichzelf in 2006 op, maar werd in 2010 opnieuw tot leven gebracht om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Eindhoven. De partij behaalde echter weer geen zetels. Na dit verlies maakte Johan Vlemmix op zijn internetzender bekend 'definitief' te stoppen met de politiek. Toch deed de Partij van de Toekomst onder zijn leiding mee aan de Kamerverkiezingen van september 2012 met een programma gericht op directere participatie vanuit de samenleving en waarin gratis internet en een gratis tablet voor iedereen waren opgenomen. Ze kregen medewerking van Nieuw Nederland, een partij die in 2010 voor het eerst mee deed.[1] Ook bij deze verkiezingen behaalde de partij, met 8.194 stemmen,[2] bij lange na geen zetel. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 besloot de partij niet mee te doen, hoewel men dat in eerste instantie wel van plan was.[3]

Op 3 mei 2020 richtte Henk Krol samen met onafhankelijk Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen de partij "Partij voor de Toekomst" op.[4] De domeinnaam pvdt.nl werd door deze partij overgenomen, wat een definitief einde voor de Partij van de Toekomst van Vlemmix lijkt te betekenen.

De Feestpartij[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 november 2020 registreerde Vlemmix de naam De Feestpartij (DFP) waarmee hij deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Hij is de enige kandidaat op de kandidatenlijst van de partij die deelneemt in acht kieskringen. Ook bij de verkiezingsuitslag in 2021 bleek dat De Feestpartij stemmen te kort kwam voor een zetel in de Tweede Kamer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Partij van de Toekomst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.