Petegem-aan-de-Schelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petegem-aan-de-Schelde
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Petegem-aan-de-Schelde
Petegem-aan-de-Schelde (België (hoofdbetekenis))
Petegem-aan-de-Schelde
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Wortegem-Petegem Wortegem-Petegem
Fusie 1971
Coördinaten 50° 50′ NB, 3° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,33 km²
Inwoners (01/01/2012) 1.894
Overig
Postcode 9790
NIS-code 45061(A)
Oude NIS-code 45039
Detailkaart
Petegem-aan-de-Schelde (Oost-Vlaanderen)
Petegem-aan-de-Schelde
Portaal  Portaalicoon   België

Petegem-aan-de-Schelde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Het dorp ligt nabij de Schelde.

Tot 1963 heette het simpelweg 'Petegem', vanaf die datum werd het achtervoegsel '-aan-de-Schelde' aan de naam toegevoegd om het onderscheid te kunnen maken met het in dezelfde provincie 15 km noordelijker gelegen Petegem-aan-de-Leie.

Sint-Martinuskerk

Geschiedenis[bewerken]

Petegem-bij-Oudenaarde werd in 864 Pettinghem geschreven. Dit zou afkomstig zijn van een Germaanse familienaam "Petta" aan, die zou blijven leven zijn in de naam van de twee gemeenten Petegem, de ene gelegen bij Oudenaarde, de andere Petegem-aan-de-Leie, bij Deinze. Petegem zou dus betekenen "woning van Petta en van zijn maagschap". De heren van Petegem waren "bers" (of baronnen) van Vlaanderen tot in 1268. Toen ging deze waardigheid over aan de familie Cysoing. Petegem maakte met 32 andere dorpen deel uit van de kasselrij Oudenaarde en had een eigen gewoonterecht. In een brief van Maria van Hongarije, Gouvernante der Nederlanden, werd voorgeschreven (1550) dat te Petegem de gewoonte van Oudenaarde zou toegepast worden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het uitzicht over de Vlaamse Ardennen
  • Oude kerk in Doornikse steen
  • Kasteel van Petegem. Hier bevindt zich ook de ruïne van een van de oudste kastelen van Vlaanderen. Een diploma geschonken door Karel de Kale in 864 wijst er op dat deze burcht door de Frankische koningen van het tweede vorstenhuis werd bewoond. Gwijde van Dampierre verbouwde er de aloude burcht tot een kasteel.
  • Abdij van Beaulieu of Abdij van Sint Klara. Gwijde van Dampierre verbouwde er de aloude burcht tot een kasteel en zijn vrouw stichtte er op loopafstand een abdij : de abdij van Sint Klara (Abdij van Beaulieu genoemd), die tot het einde van de 18de eeuw bleef bestaan.

Sport[bewerken]

De Golf & Country Club Oudenaarde is aangelegd op het domein van het kasteel van Petegem en bestaat uit twee verschillende parcours van twee keer achttien holes.

Externe links[bewerken]