Petegem-aan-de-Schelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petegem-aan-de-Schelde
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Petegem-aan-de-Schelde
Petegem-aan-de-Schelde (België)
Petegem-aan-de-Schelde
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Wortegem-Petegem Wortegem-Petegem
Fusie 1971
Coördinaten 50° 50′ NB, 3° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,74 km²
Inwoners
(01/01/2020)
2.075
(177 inw./km²)
Overig
Postcode 9790
NIS-code 45061(A)
Oude NIS-code 45039
Detailkaart
Petegem-aan-de-Schelde (Oost-Vlaanderen)
Petegem-aan-de-Schelde
Portaal  Portaalicoon   België

Petegem-aan-de-Schelde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wortegem-Petegem, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971. Het dorp ligt nabij de Schelde.

Tot 1963 heette het simpelweg 'Petegem', vanaf die datum werd het achtervoegsel '-aan-de-Schelde' aan de naam toegevoegd om het onderscheid te kunnen maken met het in dezelfde provincie 15 km noordelijker gelegen Petegem-aan-de-Leie.

Sint-Martinuskerk

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Petegem-bij-Oudenaarde werd in 864 Pettinghem geschreven. Dit zou afkomstig zijn van een Germaanse familienaam "Petta" aan, die zou blijven leven zijn in de naam van de twee gemeenten Petegem, de ene gelegen bij Oudenaarde, de andere Petegem-aan-de-Leie, bij Deinze. Petegem zou dus betekenen "woning van Petta en van zijn maagschap".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Resten van de oudste bewoning dateren uit het midden-neolithicum.

De eerste bewoning in de vroege middeleeuwen dateert van de 8e eeuw. Er was sprake van een Karolingische burcht. Het zou om een bestuurlijk centrum gaan dat in 864 door Karel de Kale werd bezocht.

Ene Ingelbert werd als eerste heer genoemd, en de opvolgers hadden dezelfde naam: Ingelbert II enz. Omstreeks 1080 werd de kerk, verbonden aan de burcht, de status van kapittelkerk. In 1096 werd Ingelbert IV ook heer van Cysoing. Omstreeks 1145 werd Petegem een centrum van de Sint-Diederiksabdij nabij Reims, welke het patronaatsrecht op zich nam. In 1290 werd de Abdij van Beaulieu gesticht, een clarissenklooster.

In 1291 werd de parochiekerk naar buiten de burcht verplaatst en daaromheen ontwikkelde zich het dorp.

Petegem maakte met 32 andere dorpen deel uit van de kasselrij Oudenaarde en had een eigen gewoonterecht. In een brief van Maria van Hongarije, Gouvernante der Nederlanden, werd voorgeschreven (1550) dat te Petegem de gewoonte van Oudenaarde zou toegepast worden.

In 1871 kwam een spoorlijn van Denderleeuw naar Kortrijk tot stand en kreeg Petegem een station, dat echter begin jaren '70 van de 20e eeuw werd opgeheven.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Petegem ligt aan de Schelde. Het gebied omvat een laag deel (10 meter) in de Scheldevallei en, naar het noordwesten toe, een heuvelkam tot 84 meter hoogte. In het lage deel vindt men de Rietgracht en in het hogere deel de Snepbeek en de Molenbeek.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Golf & Country Club Oudenaarde is aangelegd op het domein van het Nieuw Kasteel van Petegem en bestaat uit twee verschillende parcours van twee keer achttien holes.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Elsegem, Moregem, Bevere, Oudenaarde

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Petegem-aan-de-Schelde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.