Peter Oskam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Oskam
Peter Oskam (2017)
Peter Oskam (2017)
Algemene informatie
Geboren 5 januari 1960
Geboorteplaats Den Haag
Functie Burgemeester van Capelle aan den IJssel
Sinds 4 januari 2016
Partij CDA
Titulatuur mr.
Politieke functies
2012-2016 Lid Tweede Kamer
2016-heden Burgemeester van Capelle aan den IJssel
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Peter Oskam (Den Haag, 5 januari 1960) is een Nederlands bestuurder en politicus. Sinds 4 januari 2016 is hij burgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel.[1] Oskam is lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Eerder was hij van 20 september 2012 tot 3 januari 2016 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ministerie van Justitie[bewerken | brontekst bewerken]

Oskam werkte als politieagent te Den Haag en daarna als ambtenaar bij het ministerie van Justitie. Hierna was hij officier van justitie in Rotterdam en kinderrechter te Den Haag en Arnhem. Daarna werd hij vicepresident bij de Rechtbank Rotterdam en daarna te Amsterdam. In 1992 werd Oskam op de C-lijst scheidsrechters betaald voetbal geplaatst. Hij leidde tussen 1998 en 2004 in totaal 63 wedstrijden in de Eredivisie.[2]

Tweede Kamerlid[bewerken | brontekst bewerken]

Hij heeft aan de wieg gestaan van het project Basta (aanpak schoolverzuim), Nachtdetentie (minderjarige verdachten die overdag begeleid naar school gaan, maar de rest van de tijd vastzitten) en de intensievere samenwerking binnen de justitieketen (ABJ's). Verder was hij parttime docent op de Politieacademie en de SSR (opleidingsinstituut voor rechters) en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van Toezicht van een gevangenis. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 stond hij als nummer 10 op de CDA-kandidatenlijst. Hij kreeg 702 stemmen. Hij werd op 20 september 2012 geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. Momenteel[wanneer?] is Oskam nog actief als voorzitter van de KNVB District West 2 (Zuid-Holland). Binnen het landelijk bestuur is hij verantwoordelijk voor sportiviteit en respect.

Oskam was lid van de Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, die onderzoek heeft gedaan naar de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties.

Burgemeester van Capelle aan den IJssel[bewerken | brontekst bewerken]

Per 4 januari 2016 is Oskam geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel. Hij volgde zijn partijgenoot Frank Koen op.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Oskam is getrouwd en heeft zes kinderen. Hij woont inmiddels in de gemeente Capelle aan den IJssel, hetgeen zijn voorganger bleef weigeren.

Voorganger:
J.F. (Frank) Koen
Burgemeester van Capelle aan den IJssel
2016-heden
Opvolger:
-


Zie de categorie Peter Oskam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.