Rond schaduwmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Phaeophyscia orbicularis)
Rond schaduwmos
Rond schaduwmos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Lecanoromycetidae
Orde:Caliciales
Familie:Physciaceae
Geslacht:Phaeophyscia
Soort
Phaeophyscia orbicularis
(Neck.) Moberg (1977)
Rond schaduwmos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rond schaduwmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het rondschaduwmos (Phaeophyscia orbicularis) is een korstmos uit de familie Physciaceae. Het komt voor op stenen, bomen en hout. Het komt veel als epifyt op geeutrofieerde en basische schors van loofbomen (vooral populieren). Ook is het te vinden op basische stenen, zoals beton, cement en baksteen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

De kleur van de rozet of onregelmatig gevormde thallus is variabel, licht tot donkergrijs of grijsbruin en in vochtige toestand duidelijk groenachtig. Het heeft een diameter van 1-2 (4) cm en zit vast aan het substraat. De bovenzijde is lichtgrijs tot donkergrijs, grijsgroen, bruingrijs of olijfgroen tot zwartbruin, soms helemaal zwart. Het ondervlak is zwartbruin of zwart en heeft talrijke, vrij lichte of donkere grijpers. Het thallus bevat protoccoïde algen.

Aan het oppervlak zijn er vaak soraliën die bijna overgroeid kunnen worden aan de uiteinden van de lobben. Hun kleur varieert van grijswit tot zwartachtig en zelden gelig. Af en toe worden ook apothecia met een smalle rand en een donkere schijf gevormd.

Het heeft geen kenmerkende kleurreacties die kunnen helpen bij determinatie.

Microscopische kenmerken

In één ascus zitten acht tweecellige, bruine, dikwandige ascosporen met een afmeting van 15–28 × 6–13 µm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het rondschaduwmos komt voor op alle continenten behalve Antarctica en Australië. De soort is een van de meest voorkomende bladkorstmossen in Centraal-Europa en is sterk ongevoelig voor luchtverontreiniging. Het is wijdverspreid en in bijna heel Europa te vinden. In Nederland komt het vrij algemeen voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.