Picasso Lyceum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Picasso Lyceum
Picasso Lyceum1.jpg
Algemeen
Locatie Zoetermeer
Opgericht 1995
Type gymnasium, atheneum, havo, vmbo-t
Denominatie Openbaar
Bevoegd gezag Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer
Personen
College van bestuur Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer
Rector drs. J.A.L. van Grunsven
Docenten 100
Leerlingen 1050
Overig
Motto Onderwijs op maat voor jou! Talenten ontwikkelen tot Prestaties (TOP)
Website http://www.picasso-lyceum.nl/
PicassoLyceum-hal600.jpg
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Picasso Lyceum is een openbare school in het voortgezet onderwijs in de Nederlandse stad Zoetermeer. De school is een fusie van de locaties Schubertrode (gymnasium, atheneum en havo) en Paltelaan (vmbo-theoretische leerweg) van het Stedelijk College Zoetermeer. Deze fusie vond plaats op 1 augustus 2007. Eind 2008 werd een nieuw gebouw in gebruik genomen.

Achtergrond[bewerken]

Het Picasso Lyceum is onderdeel van de Scholen Combinatie Zoetermeer waarvan ook het Stedelijk College aan het Van Doornenplantsoen (vmbo: alle leerwegen) deel uitmaakt. Het SCZ is samen met het Atrium school voor praktijkonderwijs onderdeel van de Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer. Het is een openbare school. Het bevoegd gezag ligt niet bij de gemeente Zoetermeer, maar bij de Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer.

Het Picasso Lyceum werkt samen met partnerscholen in diverse Europese landen. Internationalisering is een middel binnen het leerproces.

Historie[bewerken]

In 1995 is het Stedelijk College Zoetermeer (SCZ) ontstaan uit een fusie van vier Zoetermeerse scholen. De verschillende vestigingen die onder het Stedelijk College Zoetermeer vielen waren het vmbo Van Doornenplantsoen, de Mavo Dr. J.W. Paltelaan en het Lyceum Schubertrode. Met de komst van een nieuw gebouw waarin de Paltelaan en Schubertrode samengaan, kregen de scholen van het SCZ per augustus 2007 een andere naam. De school aan het Van Doornenplantsoen heet sindsdien het Stedelijk College en de scholen aan de Paltelaan en Schubertrode kregen samen de naam Picasso Lyceum. In december 2008 betrok het Picasso Lyceum het nieuwe schoolgebouw aan de Paletsingel in Zoetermeer.

Vakken en projecten[bewerken]

De vakken die op het Picasso Lyceum worden gegeven zijn geclusterd in de volgende domeinen:

Dat betekent dat groepen vakken die veel met elkaar gemeen hebben in het gebouw bij elkaar zitten. Een domein is een gebied met (instructie)lokalen, laboratoria en werkruimten voor de leerling.

Binnen het gewone onderwijs zijn er regelmatig vakoverstijgende projecten. Deze zijn gericht op onder andere samenwerken, communicatie en zelfstandig werken, structureren en onderzoek doen.

De leerlingen van het gymnasium krijgen twee extra vakken: Grieks en Latijn. Zij werken met een andere lessentabel en hebben op de oudheid gerichte excursies.

Extra klassen[bewerken]

Voor alle leerlingen die dat willen in klas 1 en 2 zijn er zogenaamde TOPklassen. Een leerling van een TOPklas krijgt twee uur per week les in een speciale klas: een cultuurklas, een sportklas, een scienceklas of een ICTklas. Van de leerlingen verwacht men belangstelling, interesse, motivatie en inzet. Dat moet leiden tot prestaties. TOP staat voor Talenten Ontwikkelen tot Prestaties.

Doorstromen[bewerken]

Leerlingen kunnen binnen de school van niveau veranderen. Een leerling met goede resultaten kan na de brugklas doorstromen van 1 TOPmavo naar 2 havo/vwo. Een programma van toetsen meet de mogelijkheden. Als een van de andere leerwegen binnen het vmbo nodig is dan kan de leerling verder op het Stedelijk College dat ook deel is van de Scholen Combinatie Zoetermeer. Het is ook mogelijk voor leerlingen om vakken te volgen op een hoger of lager niveau en daar eindexamen in te doen. Een vak versnellen en eerder examen doen is ook een optie.

Externe links[bewerken]