Pieter Bouwman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pieter Bouwman
Pieter Bouwman in 2011
Algemene informatie
Geboren Eindhoven, 1958
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) toneelregisseur, cabaretier, acteur en presentator
Programma's Vrijdagmiddag Live, Rundfunk
Bekend van Comedytrain, Mannen van de Radio en Radio Bergeijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Cabaret

Pieter Bouwman (Eindhoven, 1958) is een Nederlandse toneelregisseur, cabaretier en presentator.

Pieter Bouwman was begin jaren 90 een van de eerste leden van de Comedytrain. Nadat hij erachter kwam dat stand-upcomedy toch niet zijn roeping was, verrichtte hij in de jaren 90 vooral werk achter de schermen als regisseur van onder andere Hans Teeuwen, op de radio werd hij bekend met de sketches van de Mannen van de Radio en later ook met de spin-off Radio Bergeijk. Op 6 februari 1998 was hij te gast in Dit was het nieuws. Samen met Hans Teeuwen en cartoonist Gert-Jan van Leeuwen, beter bekend als Gummbah, speelde Bouwman in 2001 een reeks voorstellingen in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. De voorstellingen worden bewerkt tot de televisieserie Poelmo, slaaf van het zuiden (voor meisjes die van dieren houden).

In 1999 was hij, ook samen met Hans Teeuwen, te zien in de film Jezus is een Palestijn van Lodewijk Crijns, waarin hij een sekteleider speelt. Op televisie presenteerde hij samen met George van Houts het culturele programma R.A.M. voor de VPRO. Ook doet hij theaterwerk onder het pseudoniem Pater Biemann, waarbij hij tijdens het zappen voice-overs improviseert.

In 2006-2007 is hij regisseur van de voorstelling Burger van cabaretier André Manuel en speelde hij met onder anderen George van Houts in de televisieversie van Radio Bergeijk bij de VPRO.

Tussen 2010 en 2013 was Bouwman een van de vaste leden van het cabaretteam van het AVRO radioprogramma Vrijdagmiddag Live, naast Bas Hoeflaak, Henry van Loon, Marjan Luif en Sanne Wallis de Vries.

In 2016 speelde Bouwman mee in de serie Rundfunk. Hij nam daar de rol van meneer Boom voor zijn rekening.

Pieter Bouwman in de Brabantse Straatkunstprijs (2011)