Plassendale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plassendale
Gehucht in België Vlag van België
Plassendale
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Oudenburg
Coördinaten 51° 13′ NB, 3° 0′ OL
Detailkaart
Plassendale (West-Vlaanderen)
Plassendale
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Plassendale is een gehucht in Oudenburg. Het ligt op de plaats waar het kanaal Plassendale - Nieuwpoort aansluit op het kanaal Brugge-Oostende. Het is vooral bekend om zijn beschermde, pittoreske oude sluizen die nog met de hand opengedraaid moeten worden.

Dorpszicht
Plassendale in 1698 uit het Stedenboek Frederik de Wit

De historische zeeverbinding tussen Brugge en de Noordzee via het Zwin was verzand in de 17e eeuw. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de toegang van Gent tot de Westerschelde onmogelijk door de blokkade van de Watergeuzen die Zeeuws-Vlaanderen hadden ingenomen. Vlaanderen had dus geen verbinding met de zee meer. Oostende werd toen naar voren geschoven als belangrijkste haven. Het kanaal Gent - Oostende werd aangelegd met een sas in Plassendale. Dit sas was dus van groot economisch belang en er werd dan ook een heus fort rondgebouwd. Toen in Oostende Sas-Slijkens was afgewerkt verdwenen de zeesluizen en het belang van Plassendale.

Plassendale is populair bij wielertoeristen die door de polders of langs de kanalen fietsen. Verder is veel doorgaand verkeer doordat hier een van de weinige verbindingen is tussen de West- en Oostkust.

Plassendale is ook de naam van een industriezone tussen Oostende en Plassendale aan het kanaal Brugge-Oostende. Dit gebied, gelegen in de achterhaven van Oostende en beheerd door de nv Plassendale, heeft een oppervlakte van ongeveer 150ha. Het wordt doorkruist door de spoorweg Oostende-Brussel en de autosnelweg A10. Hier zijn onder meer bedrijven op het gebied van transport, constructie en chemische productie gevestigd.