Plassendale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plassendale
Gehucht in België Vlag van België
Plassendale
Situering
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Oudenburg
Coördinaten 51° 13′ NB, 3° 0′ OL
Detailkaart
Plassendale
Plassendale
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Plassendale is een gehucht in Oudenburg. Het ligt op de plaats waar het kanaal Plassendale - Nieuwpoort aansluit op het kanaal Brugge-Oostende. Het is vooral bekend om zijn beschermde, pittoreske oude sluizen die nog met de hand opengedraaid moeten worden.

Dorpszicht

De historische zeeverbinding tussen Brugge en de Noordzee via het Zwin was verzand in de 17e eeuw. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de toegang van Gent tot de Westerschelde onmogelijk door de blokkade van de Watergeuzen die Zeeuws-Vlaanderen hadden ingenomen. Vlaanderen had dus geen verbinding met de zee meer. Oostende werd toen naar voren geschoven als belangrijkste haven. Het kanaal Gent - Oostende werd aangelegd met een sas in Plassendale. Dit sas was dus van groot economisch belang en er werd dan ook een heus fort rondgebouwd. Toen in Oostende Sas-Slijkens was afgewerkt verdwenen de zeesluizen en het belang van Plassendale.

Tegenwoordig is Plassendale populair bij wielertoeristen die door de polders of langs de kanalen fietsen. Verder is veel doorgaand verkeer doordat dit één van de weinige verbindingen is tussen de West- en Oostkust.

Plassendale in 1698 uit het Stedenboek Frederik de Wit

Plassendale is ook de projectnaam voor vijf industrieterreinen tussen Oostende en Plassendale langs het kanaal Brugge-Oostende. Drijvende kracht achter deze projecten is Oostends sp.a politicus Johan Vande Lanotte. Op termijn zouden hier 2000 mensen aan de slag kunnen. Het industriegebied Plassendale, gelegen in de achterhaven van Oostende en beheerd door de nv Plassendale, heeft een oppervlakte van ongeveer 150ha en telt 5 deelzones : Plassendale I, II, III, IV en Plassendale Chemie. Plassendale is perfect bereikbaar. Het hele industriegebied wordt doorkruist door het kanaal Brugge-Oostende, de spoorweg Oostende-Brussel en de autosnelweg A10. In de zones Plassendale III en Plassendale Chemie zijn drie lanen genoemd naar Belgische chemici: Solvaylaan, Dokter Paul Janssenlaan en Leo Baekelandlaan.[1]

  1. De Grote Klok (december 2013), pagina 18, Nieuwe chemische straatnamen