Platyoposaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Platyoposaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Perm
Platyoposaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Temnospondyli
Familie:Archegosauridae
Geslacht
Platyoposaurus
Lydekker, 1889
Typesoort
Platyops rickardi
Platyoposaurus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Platyoposaurus[1] is een geslacht van uitgestorven temnospondyle Batrachomorpha (basale 'amfibieën'). Het leefde in het Laat-Perm (ongeveer 272 - 265 miljoen jaar geleden) en zijn fossiele overblijfselen zijn gevonden in Rusland.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Platyoposaurus werd voor het eerst benoemd in 1880 door Twelvetrees. De typesoort is Platyops rickardi. De geslachtsnaam betekent 'platgezicht'. Het holotype, een schedel, is kwijtgeraakt. Trauthand benoemde in 1884 op basis van fossielen gevonden in het Kirov-gebied de soort Platyops Stuckenbergi; in 1889 hernoemde Richard B. Lydekker het geslacht tot Platyoposaurus, omdat de naam Platyops eerder was gebruikt in 1846 door Louis Agassiz. Andere soorten van Platyoposaurus zijn benoemd (Platyoposaurus vjuschkovi gebaseerd op specimen PIN 272/57, Platyoposaurus watsoni gebaseerd op specimen PIN 2250/8), allemaal afkomstig uit het Laat-Perm van Rusland en te onderscheiden door details van de schedel.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Platyoposaurus had een schedel met een extreem langwerpige en dunne snuit, vergelijkbaar met die van de Gangesgaviaal. De kop was meestal ongeveer dertig centimeter lang en er wordt aangenomen dat het hele dier tweehonderdvijftig centimeter lang zou kunnen worden. De schedel was achteraan vebreed, vervolgens naar voren versmald tot een soort lange buis, totdat hij eindigde in een uitgezette structuur (rozet), met lange puntige tanden.

Het lichaam was ongewoon kort, vooral in verhouding tot dat van andere soortgelijke vormen (zoals Archegosaurus). De staart was hoog en zijdelings afgeplat, terwijl de poten kort waren.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Platyoposaurus is een vertegenwoordiger van de archegosauriden, een groep temnospondyle amfibieën die zich hebben ontwikkeld in het Perm, gekenmerkt door een lange snuit en lichamen die buitengewoon zijn aangepast aan het waterleven. In het bijzonder was Platyoposaurus een afgeleid geslacht, zeer vergelijkbaar met de gigantische Prionosuchus van Zuid-Amerika.

Archegosauroidea 


Sclerocephalus haeuseri



Syndyodosuchus tetricus






Cheliderpeton vrayni




Glanochthon latirostre



Intasuchus silvicola





Melosaurinae


Konzhukovia vetusta



Tryphosuchus paucidens





Koinia silantjevi




Melosaurus uralensis



Uralosuchus tverdochlebovae







Archegosaurus dyscriton




Archegosaurus decheni





Collidosuchus tchudinovi



Kashmirosaurus ornatus





Australerpeton cosgriffi




Bashkirosaurus cherdyncevi




Platyoposaurus stuckenbergi



Prionosuchus plummeri