Ploërmel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook Broeders van het Christelijk Onderwijs van Ploërmel voor het kloostergenootschap
Ploërmel
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Ploërmel (Frankrijk)
Ploërmel
Situering
Regio Bretagne
Departement Morbihan 56
Arrondissement Pontivy
Kanton Ploërmel
Coördinaten 47° 56′ NB, 2° 24′ WL
Algemeen
Oppervlakte 57,82 km²
Inwoners
(1 januari 2020)
9.785[1]
(169 inw./km²)
Hoogte 19 - 106 m
Overig
Postcode 56800
INSEE-code 56165
Detailkaart
Ploërmel (Morbihan)
Ploërmel
Locatie in Frankrijk Morbihan
Foto's
Stationsklok
Stationsklok
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Église Saint-Armel
Église Saint-Armel
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Ploërmel, Bretons: Ploermael, is een plaats en fusiegemeente (commune nouvelle) in Frankrijk, in Bretagne. De huidige gemeente Ploërmel is op 1 januari 2019 ontstaan door de fusie van de gemeente Monterrein en de per die datum eveneens opgeheven gemeente Ploërmel.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het in 1882 geopende spoorwegstation Ploërmel is thans gesloten, er rijden geen treinen meer. De busmaatschappij BreizhGo verzorgt het openbaar busvervoer. In Rennes, Pontivy en Vannes kan men de lijnbus naar Ploërmel nemen. Rondom het stadje lopen diverse goede autowegen (maar geen autosnelweg). Op 8 km ten noordoosten van het stadje, bij Loyat, is een klein vliegveld voor hobby- en kleine zakenvliegtuigjes.


Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande kaart toont de ligging van Ploërmel met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals uit de aanwezigheid van tal van megalitische monumenten blijkt, was de omgeving van het huidige Ploërmel al in de Jonge Steentijd bewoond. Ook zijn archeologische sporen uit de IJzertijd ontdekt. Ploërmel zou zijn naam te danken hebben aan een heilige, St. Armel de Boschaux, geboren in 482 in Glamorgan, een niet meer bestaand graafschap in Zuid-Wales, en gestorven in 552 of 570 in Boschaux (Saint-Armel, 13 km ten zuiden van Rennes), in het Franse departement Ille-et-Vilaine. Deze zou uit Wales komen, zijn naam wordt verklaard als arth-fael, Welsh: beer-prins, en zijn relieken hebben gedurende de middeleeuwen gerust in de aan hem gewijde kerk (Saint-Armel). Het stadje heette in de vroege middeleeuwen (oudste vermelding uit 835) Ploe-Armel. Ploe is een Bretons woord dat volgens de meeste geleerden is afgeleid van Latijn plebs: volk. De naam is dus te verklaren als: het volk van St. Armel. Op 26 maart 1351 vond halverwege Josselin en Ploërmel in het kader van de Bretonse Successieoorlog een van tevoren afgesproken slag plaats in de vorm van een riddertoernooi, in de literatuur bekend als de Combat des Trentes. Dit beroemde gevecht, tussen 30 ridders van het Huis Blois, aan Frans-Bretonse zijde en 30 ridders van het Huis Montfort, aan Engelse zijde, eindigde in een overwinning voor eerstgenoemden. Het stadje had te lijden van godsdienstoorlogen in de 17e eeuw, een in de stad gevestigd klooster werd verwoest (later herbouwd). Op 12 juni 1944, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het toen door de troepen van Nazi-Duitsland bezette Ploërmel gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen en liep zware schade op.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Restanten van de stadsmuren uit 1175
  • Het karmelietenklooster (13e eeuw)
  • De zgn. blauwe kapel Sainte-Marie-des-Carmes (19e eeuw)
  • Het "maison des Marmousets", hier woonden adviseurs van de koning, die de bijnaam "marmousets", die in het Frans apen, afgoden of ongeveer: weetallen kon betekenen, hadden (1586)
  • Het voormalige herenhuis (hôtel) van de hertogen van Bretagne (1150)
  • Het Maison Bigarré (1669)
  • Een astronomische klok (1850/55)
  • Enige kleine musea
  • De kerk Saint-Armel (15e eeuw) met de grafmonumenten van de hertogen Johan (Jean) II en III van Bretagne, alsmede van Jean de Montauban, kanselier van Anne de Bretagne.
  • In de omgeving: Megaliet van La Ville-Bouquet
  • Diverse Allées couvertes ("bedekte gangen"): hunebedden
  • Modern standbeeld van paus Johannes Paulus II van de hand van Zoerab Tsereteli

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In het stadje staat een parfumfabriek van Yves Rocher (ca. 250 arbeidsplaatsen). Voornaamste economische pijlers zijn echter de dienstensector en het toerisme, alsmede de landbouw.

Natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Ca. 20 km ten oostnoordoosten van Ploërmel ligt het bekende Forêt de Paimpont, het bos van Paimpont, als Brocéliande bekend uit vele Arthurlegenden. Onder andere het graf van Merlijn zou zich daar bevinden. Enkele kilometers ten noorden van het stadje ligt het Étang of Lac au Duc, een vogelreservaat.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal, bron: INSEE-tellingen.

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente
Zie de categorie Ploërmel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2020.