Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mercedes-Benz Citaro op het busstation in Purmerend

Arriva Personenvervoer Nederland is een vervoerbedrijf dat actief is in het stads- en streekvervoer in verschillende regio's door het hele land en regionaal treinvervoer in de provincies Friesland, Groningen en Zuid-Holland, dit laatste met een uitloper tot in Gelderland. Onder de naam Arriva Touring verzorgt men touringcar- en taxivervoer, en rijdt men een drietal Qliners voor het OV Bureau Groningen Drenthe.

De Nederlandse tak van het Britse Arriva plc is ontstaan in het voorjaar van 1998 na de overname van Vancom Nederland. Dit bedrijf exploiteerde het busvervoer in de stad Groningen en Zuid-Limburg.

In mei 1999 kocht Arriva de GADO en VEONN van de Hanze Groep (onderdeel van de VSN-groep). Hiermee verkreeg Arriva het busvervoer in de provincie Groningen, Zuidoost-Friesland, Stadsdienst Leeuwarden en de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. In het overige deel van Friesland (Noord- en Zuidwest-Friesland) ging dochteronderneming NoordNed het busvervoer verzorgen, voor deze concessie werden bussen gehuurd bij Arriva.

Arriva is tussen 2005 en eind 2009 bijna alle concessies in het Noorden kwijtgeraakt aan concurrerende bedrijven als Connexxion en Qbuzz. In de afgelopen jaren heeft Arriva wel diverse concessies in andere delen van het land verworven.

Treinvervoer

Een van de eerste GTW's voor Arriva

Arriva verzorgt sinds 1999 het treinvervoer op de Noordelijke Nevenlijnen in Groningen en Friesland. Tot december 2003 gebeurde dat in samenwerking met NS en tot 15 december 2005 onder de naam NoordNed. Sindsdien rijden de treinen onder de vlag van Arriva zelf. De huidige concessie loopt tot eind 2020.

Vanaf 10 december 2012 verzorgt Arriva ook de treindiensten op de lijnen in de Achterhoek en ApeldoornZutphen (Oosterspoorweg).

Sinds 2008 worden alle treindiensten gereden met Spurts: voor de noordelijke lijnen de dieselversie, voor Dordrecht – Geldermalsen de elektrische variant.