Naar inhoud springen

Pratt & Whitney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pratt & Whitney
Logo
Pratt & Whitney
Onderdeel van Raytheon Technologies
Oprichting 1925
Oprichter(s) Frederick Rentschler
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten East Hartford (Connecticut)
Sleutelfiguren Shane G. Eddy (president)
Werknemers 36.000 (2021)
Producten Vliegtuigmotoren
Sector Lucht- en ruimtevaart
Omzet US$ 18.150 miljoen (2021)
Winst US$ 454 miljoen (2021, bedrijfsresultaat)
Website (en) https://prattwhitney.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Logo Pratt & Whitney

Pratt & Whitney (vaak afgekort tot P&W) is een Amerikaans bedrijf dat vliegtuigmotoren maakt. De motoren van het bedrijf worden veelvuldig toegepast in de burgerluchtvaart en militaire luchtvaart. Als een van de "grote drie" is het in hevige concurrentie verwikkeld met General Electric en Rolls-Royce.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Pratt & Whitney Company werd in 1860 opgericht door Francis Pratt en Amos Whitney. Het hoofdkantoor stond in Hartford (Connecticut). In 1861 vingen zij aan met de productie van geweren en machines om geweren te maken voor de Noordelijken tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

In 1925 benaderde Frederick Brant Rentschler Pratt & Whitney, in een zoektocht naar financiën en ruimte om zijn nieuwe vliegtuigmotor te bouwen. Pratt & Whitney leende hem US$ 250.000, hij mocht gebruikmaken van de naam Pratt & Whitney en hij kreeg ook ruimte aangeboden in de werkplaats. Dit was het begin van de Pratt & Whitney Aircraft Company. De eerste motor van Pratt & Whitney, de Wasp, werd op kerstavond 1925 voltooid. De Wasp ontwikkelde 425 pk (317 kW) bij de derde testrun. De motor slaagde met glans voor een test van de Amerikaanse marine, en als gevolg hiervan nam de marine 200 motoren af.

In 1929 beëindigde Frederick Rentschler zijn samenwerking met Pratt & Whitney Machine Tool en richtte de United Aircraft and Transport Corporation op, de voorloper van United Technologies Corporation. In het contract dat werd gesloten na de beëindiging van de samenwerking stond toe dat Rentschler de naam mee mocht nemen naar zijn nieuwe bedrijf.

United Technologies[bewerken | brontekst bewerken]

Pratt & Whitney was een werkmaatschappij van het industriële conglomeraat United Technologies. Op 3 april 2020 is United Technologies gefuseerd met Raytheon en de twee gaan verder samen onder de naam Raytheon Technologies. In Canada is Pratt & Whitney Canada (PWC) actief. PWC ontwerpt en bouwt de kleinere (vliegtuig)motoren, terwijl P&W verantwoordelijk is voor de grotere motoren. Ongeveer 30% van de grote vliegtuigen in de burgerluchtvaart zijn uitgerust met motoren van P&W.[1]

Ook heeft Pratt & Whitney de compressoren ontworpen van de Siemens SGT5-8000H- en SGT5-4000F-gasturbines.

Pratt & Whitney heeft zijn hoofdkantoor in East Hartford, Connecticut. Daarnaast zijn er fabrieken gevestigd te: Middletown (CT), Cheshire (CT); West Palm Beach (Florida) en North Berwick (Maine).

Motoren voor de burgerluchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

Motoren voor de militaire luchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

Zuigermotoren[bewerken | brontekst bewerken]

Pratt & Whitney stermotor (ca. 1944)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pratt & Whitney van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.