Prijs der Nederlandse Letteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikix-oud (overleg | bijdragen) op 24 okt 2007 om 13:53. (→‎Winnaars)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren is de belangrijkste literaire prijs van België en Nederland. De prijs wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, die zich hierbij laat adviseren door een onafhankelijke jury. De uitreiking vindt beurtelings in België of in Nederland plaats, waarbij het staatshoofd van het gastland de prijs overhandigt.

In 2001 ontstond opschudding toen koning Albert II van België weigerde de prijs uit te reiken aan Gerard Reve, omdat diens levenspartner Joop Schafthuizen werd verdacht van ontucht met een minderjarige. De prijs werd uitgereikt door een ambtenaar van de Nederlandse Taalunie.

In 2007 weigerde de schrijver Jeroen Brouwers de prijs, na aanvankelijk deze geaccepteerd te hebben, omdat het bijbehorende geldbedrag van 16.000 euro volgens hem te laag is.[1] In een open brief aan de verantwoordelijke Vlaamse minister Bert Anciaux en Nederlandse minister Ronald Plasterk protesteren de Vlaamse Auteursvereniging en de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen tegen het in hun ogen lage geldbedrag.[2] De Taalunie was niet genegen dit bedrag naar boven bij te stellen, hoewel er onderzocht gaat worden of het bedrag nog wel recht doet aan het daarbij verbonden prestige.[3] Als gevolg van de weigering zal de prijs in 2007 niet worden uitgereikt.

Winnaars

De Prijs der Nederlandse Letteren is sinds 1956 gewonnen door de volgende schrijvers:

Externe link


[bron?]

  1. Jeroen Brouwers weigert Prijs der Nederlandse Letteren, De Morgen, 23 okt 2007
  2. Bedankt voor de bloemen of: Hoe de Lage Landen hun schrijvers eren, De Nederlandse Vereniging van Letterkundigen
  3. Bedrag Prijs der Nederlandse Letteren blijft hetzelfde, persbericht Nederlandse Taalunie, 23 okt 2007