Prunus subg. Cerasus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prunus subg. Cerasus
Zure kers (Prunus cerasus)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Prunus
ondergeslacht
Prunus subg. Cerasus
(Mill.) A.Gray (1856)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prunus subg. Cerasus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Fujikers-bloesems

Prunus subg. Cerasus is een ondergeslacht van het geslacht Prunus uit de rozenfamilie. De indeling van de ondergeslachten en secties van het geslacht is sinds het op gang komen van moleculair fylogenetisch onderzoek aan verandering onderhevig. Resultaten van een veelomvattend onderzoek werden in 2013 gepubliceerd.[1]

Zie Prunus voor de indeling van de ondergeslachten van het geslacht Prunus

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten van het ondergeslacht hebben een enkele winterknop per oksel.[2] De bloemen staan meestal in kleine tuilen of chermen van meerdere bloemen samen (soms solitair, bijv. P. serrula), maar sommige soorten hebben korte trossen (bijv P. maaci). De vrucht is een steenvrucht en heeft geen duidelijke groef langs de zijkant.[2] Het ondergeslacht is inheems in het gematigd klimaat van het noordelijk halfrond, met twee soorten in Noord-Amerika (P. emarginata en P. pensylvania), vier in Europa (P. avium, P. cerasus, P. fruticosa en P. mahaleb), twee in Noord-Afrika (P. avium en P. mahaleb) en de rest in Azië.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De verse steenvruchten (kersen) van de zoete kers worden wereldwijd, en van de Chinese kers in China, rauw geconsumeerd. De vruchten van sommige soorten, zoals de zure kers, worden gebruikt om desserts, saus, jam en wijn van te maken. De zaden van de Weichselboom worden gebruikt om mahleb te maken. Veel soorten worden gekweekt als sierboom, wel bekend als 'sierkers' of 'kersenbloesem' naar hun bloemen, of in het Japans als sakura.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Hybriden[bewerken | brontekst bewerken]