Pythagoreïsch komma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pythagoreïsche komma)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het pythagoreïsche komma, vernoemd naar de wiskundige Pythagoras, is het verschil (weergegeven als verhoudingsgetal) tussen twaalf kwinten (verhoudingen 3:2) en zeven octaven (verhoudingen 2:1)

Immers:

  • 12 opeengestapelde reine kwinten geven bijvoorbeeld van c t/m bis: c-g-d-a-e-b-fis-cis-gis-dis-ais-eis-bis
  • 7 gestapelde reine octaven geven c-c-c-c-c-c-c-c.

De toon "eis" zou enharmonisch moeten samenvallen met een f, en de "bis" met een c, maar dit blijkt niet zo uit te komen. Het verschil tussen de toon bis en de toon c is het pythagoreïsch komma.

Twaalf gestapelde kwinten komen overeen met een factor (3/2)12, en zeven octaven met 27, zodat het pythagoreïsche komma gelijk is aan:

Omgerekend naar cent is dat 23,46 cent, ofwel ongeveer een kwart van een halve toon.

Dit interval heeft grote gevolgen voor het stemmen van muziekinstrumenten, omdat in de gebruikelijke stemming in de Westerse muziek twaalf kwinten en zeven octaven als hetzelfde interval gezien worden.

Het verschil tussen 11 kwinten en 7 octaven is 1 kwint, maar in de Stemming van Pythagoras is deze dus vals: de Wolfskwint.

Gelijkzwevende stemming, de meest gebruikte stemming in het Westen, overkomt dit probleem door elke kwint te verlagen met een twaalfde van het pythagoreïsche komma (2 cent), waardoor perfecte octaven verkregen worden.

Zie ook[bewerken]