Rajputs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rajput.jpg

De Rajputs of Rajputen - râja betekent prins, putra betekent zoon, Hindi: राजपूत (Rajput) - zijn een machtige, adellijke en strijdlustige kaste op het Indisch Subcontinent, vooral in de Indiase staat Rajastan (voorheen Râjputâna) en een deel van Gujarat.

De Rajputs zijn een hindoeïstische Kshatriya-kaste. Ze beweren af te stammen van de oude krijgersdynastieën van Kshatriyas. De Rajputs bestaan uit verschillende clans.

Controverse Jodhaa-Akbar[bewerken]

In 2008 was er grote beroering onder de Rajput-gemeenschap vanwege het Bollywood-filmepos Jodhaa-Akbar van regisseur en producent Ashutosh Gowariker. Jodhaa-Akbar vertelt het verhaal van de 16e-eeuwse Mogol Akbar. Deze machtige islamitische heerser trouwt om politieke redenen met de hindoeïstische Rajput-prinses Jodhaa. Na het huwelijk ontpopt zich echter een liefdesaffaire. Naar de mening van de Rajput-gemeenschap bagatelliseerde de film de geschiedenis van de Rajputs en wijst hij hen aan als zondebok. Na protesten van de Rajputs hebben er in verschillende staten verboden op vertoning van de film bestaan. Na een door de producent van de film aangespannen zaak bij het Indiase Hooggerechtshof zijn de verboden echter weer ingetrokken[1].