Ramzan Kadyrov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ramzan Achmadovitsj Kadyrov
Рамзан Ахмадович Кадыров
Kadyrov in 2018
Geboren 5 oktober 1976
Geboorteplaats Tsentoroj
Land Tsjetsjeense Republiek
waarnemend president van de Tsjetsjeense Republiek
Ambtstermijn februari 2007 - heden
Voorganger Aloe Alchanov
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ramzan Achmadovitsj Kadyrov (Russisch: Рамзан Ахмадович Кадыров) (Tsentoroj (Tsjetsjenië), 5 oktober 1976) is waarnemend president van Tsjetsjenië sinds februari 2007 (sinds 5 april 2011 officieel 'Hoofd van de Tsjetsjeense Republiek') en was de leider van de beruchte militie de Kadyrovtsy (officieel: 'antiterreureenheid') in deze Russische autonome republiek. Ramzan heeft deze groep volgens Russische bronnen echter officieel ontbonden op 29 april 2006 in 2 groepen (Noord en Zuid). Hierbij werden ongeveer 8000 militieleden ontslagen.

Kadyrov is een zoon van de in mei 2004 vermoorde (pro-Russische) president van Tsjetsjenië Achmat Kadyrov. Voor zijn aanstelling als president was hij geruime tijd premier onder president Aloe Alchanov, maar hij had feitelijk wel de macht in het gebied. Tot zijn dertigste kon hij echter nog geen president worden, daar dertig de minimumleeftijd is voor het bekleden van dit ambt volgens de Tsjetsjeense grondwet. Alchanov en Kadyrov hebben een slechte relatie, die mede gevoed wordt door Ramzans opvliegende karakter. Dit mondde begin 2006 uit in een gevecht tussen de troepen van beide leiders. Begin februari 2007 kwam Alchanov opnieuw in conflict met Kadyrov, nadat Alchanov de praktijk van Kadyrov om afbeeldingen van zichzelf op te laten hangen op gebouwen die zijn status verheerlijken, afkeurde als een persoonlijkheidscultus die schadelijk zou zijn voor de republiek. Op 15 februari werd Alchanov daarop vervangen door Kadyrov. Officieel 'op eigen verzoek', maar Alchanov verklaarde later dat hij nog niet van plan was geweest om af te treden.[1]

Kadyrov wordt gesteund door de Russische federale president Poetin, die hem de medaille voor de hoogste Russische eretitel verleende; Held van de Russische Federatie. Er gaan echter geruchten dat niet-geautoriseerde militaire bewegingen van zijn Kadyrovtsy, die de situatie in het gebied verder onder druk zetten en zijn schijnbare sympathieën voor het islamisme hem minder populair hebben gemaakt bij de federale regering in het Kremlin. Hij is bovendien in een machtsstrijd verwikkeld met de Tsjetsjeense krijgsheer Sajed-Magomed Kakiev (leider van Bataljon 'West' met 900 man), die andere politieke belangen heeft en banden heeft met de rivaliserende Russische veiligheidsdienst, de GRU. Eerdere tegenstanders als Soelim Jamadajev (leider van Bataljon 'Oost' met 1000 man) en Movladi Bajsarov (kleine eenheid van ongeveer 50 man) werden geliquideerd in Dubai en Moskou.

Doordat de voormalige Kadyrovtsy het gebied voor een deel onder controle hebben gekregen, heeft de federale regering uit Moskou een gedeelte van haar troepen teruggetrokken, daar deze niet meer nodig worden geacht. De in Tsjetsjenië gestationeerde eenheden van het Russische Leger klagen vaak over vernederingen en zelfs gewapende aanvallen op hen door eenheden van de Kadyrovtsy en volgens sommige documenten uit 2006 zijn de Russische troepen daardoor grotendeels gedwongen op hun bases te blijven. Sommige media berichtten dat Ramzan erin is geslaagd om 'de eerste gecentraliseerde staat in de Tsjetsjeense geschiedenis' te stichten, die in alles onafhankelijk is van Rusland, behalve in naam en die de volledige controle heeft over de gelden die worden gestuurd uit Moskou en over de olie-industrie van de republiek.[2]

Oorlog en politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

president Aloe Alchanov legt, samen met en Vladimir Poetin en Ramzan Kadyrov, bloemen bij het graf van Achmat Kadyrov in het Tsjetsjeense dorp Tsentoroj. (2004)

Ramzan werd geboren in het Tsjetsjeense dorpje Tsentoroj (ook wel Chosi-Joert genoemd) in 1976. Hij streed met zijn vader, een gematigde moslimgeestelijke, en zijn privéleger tegen de Russen in de Eerste Tsjetsjeense Oorlog, maar beiden kozen uiteindelijk aan het begin van de Tweede Tsjetsjeense Oorlog de kant van de Russen. De redenen hiervoor zijn niet geheel duidelijk, maar feit was dat de toenmalige Tsjetsjeense tegenstand voor Rusland kleinschaliger en radicaler van aard was, ook kan er een financiële rol hebben meegespeeld, zoals dat het geval was bij Said-Magomed Kakiyev, een andere pro-Russische Tsjetsjeense strijder.

Ramzan leidde het privéleger van de Kadyrovs met steun van de Russische veiligheidsdienst FSB en had zelfs de beschikking over de legitimatiebewijzen van de dienst. Op 28 april 2004 ontstonden geruchten dat hij was overleden aan een geweerschot, die echter later niet waar bleken te zijn. Na de dood van zijn vader op 9 mei 2004 werd hij benoemd tot vicepremier van Tsjetsjenië.

Zijn operaties bleven echter niet beperkt tot Tsjetsjenië; nadat zijn zus Zoelaj Kadyrova was gearresteerd door de Dagestaanse politie van Chasavjoert, trok Kadyrov er met een leger van 150 man heen. Volgens de lokale burgemeester omsingelde hij het 'GOVD'-gebouw van de plaats en dwong de beambten van het gebouw tegen een muur te gaan staan, waarna 2 beambten werden geslagen en hij vertrok daarop samen met zijn zus uit het gebouw, waarbij ze 'als overwinnaars in de lucht schoten'.[3] Dit was geen incident; volgens de anti-Kadyrov-oppositie trokken zijn Kadyrovtsy wel vaker de grens over en werd zelfs een onderdeel van zijn 'garde' naar Oezbekistan gezonden om daar mee te helpen bij het neerslaan van de opstand in Andijon.

Premier van Tsjetsjenië[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2005, na een ernstig auto-ongeluk van de Tsjetsjeense premier Sergej Abramov in Moskou (waarbij verklaard werd dat het niet om een terroristische aanslag ging), werd Ramzan Kadyrov de interim-premier van Tsjetsjenië. Hierop liet hij meteen een aantal elementen uit de sharia invoeren, zoals het verklaren van een jihad op 'terroristen', het verbieden van gokken en de productie en het gebruik van alcoholische dranken en het propaganderen van polygamie. In 2006 werd hij door president Alu Alchanov van Tsjetsjenië voorgedragen voor de positie van premier, als opvolger van Sergej Abramov. Hij mocht nog geen president worden omdat hij de minimumleeftijd van 30 jaar, zoals vermeld in de grondwet van Tsjetsjenië, nog niet had bereikt. In de wandelgangen werd het Tsjetsjeense parlement inmiddels het 'Ramzan-parlement' genoemd, vanwege diens enorme invloed op de politiek in het land. Verklaard werd dat hij machtiger was dan president Alchanov en feitelijk al jaren de politiek bepaalde van het gebied.

In februari 2006 verbood hij mensen met de Deense nationaliteit de toegang tot het gebied, in reactie op de Jyllands-Posten-cartoons, waarbij hij de Denen verder beschuldigde van spionage, waarmee hij de organisatie Deense Vluchtelingen Raad, de laatste NGO in Tsjetsjenië, met succes het land uit wist te bannen. Zijn besluit werd echter uiteindelijk door de regering in Moskou teruggedraaid; een zeldzame federale ingreep tijdens Kadyrovs leiderschap over de Tsjetsjeense republiek.

Op 1 maart 2006 trad premier Sergej Abromov af en verklaarde aan het Russische nieuwsagentschap Itar-Tass: 'Ik trad af op de voorwaarde dat Ramzan Kadyrov de Tsjetsjeense regering zou leiden, omdat ik oprecht geloof dat dit besluit juist is.' Het eerste islamitische decreet dat Kadyrov daarop begin maart uitvaardigde was een verplichting voor vrouwen om een hoofddoekje te dragen. Hij wees ook een federaal voorstel af met betrekking tot het budget van de republiek en eiste meer geld vanuit Moskou.

Op 17 april keurde Ramzan een project goed voor de bouw van een presidentieel paleis, een vijfsterrenhotel en recreatievoorzieningen op een stuk grond bij de rivier de Soenzja in het centrum van Grozny. Dit complex zou ongeveer 1,5 miljard roebel (55 miljoen euro) moeten gaan kosten. Twee dagen later, op 19 april, riep hij, in een vergadering met gemeente- en districtshoofden, op om alle vluchtelingenkampen in Tsjetsjenië te sluiten met de verklaring; 'Geen van deze mensen wil naar huis terugkeren. Hun acties zijn politiek getint. Ik zou hen internationale spionnen willen noemen die willen stoken tussen Tsjetsjenië en Rusland, die de situatie in onze regio proberen te destabiliseren.'

Vuurgevecht met Alchanovs troepen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 april raakten kadyrovtsy betrokken bij een vuurgevecht met veiligheidstroepen van president Alchanov, waarbij volgens verklaringen twee mensen werden gedood en vier gewond raakten van de presidentiële regering, hetgeen leidde tot angst voor een grotere machtsstrijd tussen lokale pro-federale milities in Tsjetsjenië. Het conflict op 28 april ontstond tijdens een bespreking tussen president Alchanov en de Russische regeringsfunctionaris Sergej Stepasjin (ex-premier voor Poetin).

De krant Moskovski Komsomolets meldde dat Alchanov Kadyrov had verboden om meer dan twee leden van zijn privéleger mee te nemen naar vergaderingen van het parlement en de krant verklaarde verder dat Kadyrov Alchanov had opgebeld met de melding dat hij 30 minuten kreeg om het gebouw te ontvluchten, voordat zijn mannen het zouden bestormen. Daarop riepen beide zijden om versterkingen en ontstonden vuurgevechten voordat de situatie bedaarde. De Kavkazki Oezel meldde dat een van de vier gewonden een lid van de veiligheidseenheden van Kadyrov was en de drie anderen leden van de presidentiële veiligheidsdienst.

Er werd ook gemeld dat in een ander conflict leden van een OMON-eenheid bij het spoorwegstation van Grozny in een vuurgevecht waren gewikkeld geweest met leden van de Kadyrovtsy, waarna de OMON-eenheid deze leden had gearresteerd. Volgens de Moskovski Komsomolets werd Kadyrov hier zo woest over dat hij zijn mannen opdracht gaf om iedereen die hun in de weg stond dood te schieten en dat Kadyrov Alchanov zou hebben opgebeld met de waarschuwing dat er een 'oorlog' zou komen als zijn mannen 'verder werden uitgedaagd'.

De volgende dag, op 29 april, liet Ramzan zijn kadyrovtsy officieel ontbinden volgens Russische agentschappen.[4] Kadyrov verklaarde op de Tsjetsjeense televisie: 'Deze structuren bestaan niet langer en degenen die zichzelf Kadyrovtsy noemen zijn bedriegers en moeten worden bestraft overeenkomstig de wet. Twee bataljons troepen van Binnenlandse Zaken, met de codenamen Noord en Zuid, zijn geformeerd uit deze strijders. Ze hebben hun eigen commandanten en generaals en hebben vanaf nu niets meer te doen met Kadyrov.'

Kadyrov wordt verafgood door de volgzame Tsjetsjeense media en elke beweging die hij maakt, wordt weergegeven in lokale tv-uitzendingen.

President van Tsjetsjenië[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 februari 2007, na het bereiken van de minimumleeftijd van 30 jaar, werd hij door president Poetin aangesteld tot waarnemend president als vervanger van Alchanov.[5]

Begin 2009 verklaarde Kadyrov dat zeven vrouwen die eerder doodgeschoten waren gevonden langs de weg in Tsjetsjenië 'rechtmatig' waren gedood door mannelijke familieleden als onderdeel van de eerwraak. Volgens gerechtsdienaren in Moskou waren er echter geen familieleden bij de moorden betrokken en Tsjetsjeense ooggetuigen verklaarden dat hun families grote begrafenisplechtigheden hielden, wat volgens hen erop zou wijzen dat ze inderdaad geen aandeel hadden in de moorden. Volgens de Novaja Gazeta werkten een aantal van de vrouwen eerder in bordelen, die door Kadyrovs mannen werden bezocht en veel Tsjetsjenen vrezen dat ze zijn vermoord tijdens een politieoperatie. De uitspraak van Kadyrov vormt een zichtbaar kenmerk van het feit dat Russische wetten zich niet altijd uitstrekken tot Tsjetsjenië, waar Kadyrov de facto de belangrijkste leider vormt. Naast het promoten van eerwraak en het onder de man stellen van de vrouw (geen gelijkheid van sekse), riep hij eerder mannen ook op om zo veel mogelijk vrouwen te nemen, hoewel deze zaken allemaal zijn verboden in het Russische rechtssysteem. De Russische regering laat hem echter vrij in zijn handelen, zolang hij de opstandelingen onder controle houdt.[6]

Petitie voor afzetting Kadyrov[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2022 werd een burgerpetitie gelanceerd die de Russische president Poetin oproept Kadyrov uit zijn ambt te ontheffen in verband met de mensenrechtenschendingen die onder zijn bewind plaatsvinden.[7]

Beschuldigingen van wreedheden[bewerken | brontekst bewerken]

Hij staat aan het hoofd van de beruchte Tsjetsjeense presidentiële veiligheidsdienst en wordt ervan verdacht wreed, meedogenloos en ondemocratisch te zijn:

 • Volgens de Duitse mensenrechtenorganisatie Gesellschaft für bedrohte Völker uit Göttingen wordt ongeveer 70% van alle moorden, verkrachtingen, martelingen en ontvoeringen in Tsjetsjenië gepleegd door zijn inmiddels formeel ontbonden ongeveer 10.000 man tellende Kadyrovtsy. Deze paramilitaire groep wordt vaak beschuldigd van het werken als een doodseskader en van ontvoeringen. In een rapport verklaarde de organisatie: 'Hij en zijn handlangers verspreidden angst en terreur in Tsjetsjenië. Ze trekken 's nachts rond als doodseskaders, ontvoeren burgers, die vervolgens worden opgesloten in een martelkamer, verkracht en vermoord'. Het Gesellschaft für bedrohte Völker noemt hem een 'oorlogscrimineel' en stelt dat Kadyrov zelf persoonlijk betrokken was bij verscheidene gevallen van marteling en moord.
 • Anna Politkovskaja van de Novaja Gazeta heeft verklaard dat ze video's heeft toegestuurd gekregen met daarop een man die qua uiterlijk sterk op Kadyrov lijkt en gaf daarbij de verklaring 'Daarop stonden de moorden op federale militairen door de Kadyrovtsy, en ook ontvoeringen onder leiding van Kadyrov' en verklaarde dat dit genoeg bewijs zou zijn om Kadyrov op te sluiten.[8]
 • Een onderzoeker van de NGO Memorial verklaarde: 'Gezien het bewijs dat we hebben verzameld, is er bij ons geen twijfel dat de meeste van de misdaden die nu worden gepleegd in Tsjetsjenië het werk zijn van de mannen van Kadyrov. Er is ook geen twijfel in onze hoofden dat Kadyrov persoonlijk heeft deelgenomen in het slaan en martelen van mensen. Wat zij doen, is pure wetteloosheid. Om het nog erger te maken zitten ze ook achter mensen aan die onschuldig zijn, wier namen werden gegeven door iemand die werd doodgemarteld.'
 • Er gaan geruchten dat Kadyrov zijn eigen privégevangenis heeft in zijn thuisbolwerk Tsentoroj ten zuidoosten van Grozny, waarvan hij de gevangenen gebruikt als boksballen. Tsentoroj zelf heeft hij laten omringen door mijnenvelden en controleposten. Op 2 mei 2006 verklaarden afgevaardigden van de commissie voor het voorkomen van martelingen van de Raad van Europa (CPT) dat ze werden tegengehouden toen ze het bolwerk wilden binnengaan.
 • Volgens het rapport Unofficial Places of Detention in the Chechen Republic van het Helsinki Comité voor Mensenrechten van 15 mei 2006 bestaan er veel illegale plaatsen in Tsjetsjenië waar mensen worden opgesloten, waarvan de meeste in handen zijn van de Kadyrovtsy. In het dorp Tsentoroj, waar zich het hoofdkwartier van de Kadyrovtsy bevindt, zouden er ten minste twee gevangenissen zijn. Een ervan bestaat uit betonnen bunkers of pillboxen en ontvoerde familieleden van Tsjetsjeense opstandelingen, zoals ouders, vrouwen, broers en zelfs kinderen worden er gevangen gehouden als gijzelaars. De tweede gevangenis ligt in de tuin van Ramzan Kadyrov of in de directe buurt daarvan.[9]
 • De krant Novaja Gazeta berichtte in 2017 over een Tsjetsjeens 'concentratiekamp' voor homoseksuelen, waar foltering en moord zouden plaatsvinden. Uit woede over dit nieuws, niet over de misdaden, riepen mannen destijds in de grote moskee van Grozny op journalisten te doden. Het Openbaar Ministerie meldde later dat er geen bewijzen zijn van bedreiging tegen de krant.[10]

Sancties[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2022 werd Kadyrov toegevoegd aan de sanctielijst van de Europese Unie omdat hij "verantwoordelijk is voor het actief ondersteunen en uitvoeren van acties en beleid die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen en bedreigen, evenals de stabiliteit en veiligheid in Oekraïne".[11]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Kadyrov staat er bekend om dat hij als huisdier een leeuwenjong heeft, dat hij kreeg bij de geboorte van zijn eerste zoon. Ook zou hij een tijger en een aantal vechthonden hebben. Eerder had hij ook een wolf en een beer.
 • Toen zijn eerste zoon werd geboren in november 2005 kreeg heel Tsjetsjenië een openbare vrije dag, die werd gemarkeerd door machinegeweervuur gedurende de hele nacht, dat burgers deed schuilen in hun kelders.
 • Kadyrov bezit een aantal zwarte Hummers, die blikvangers zijn binnen Tsjetsjenië.
 • Hij volgde slechts enkele jaren van de basisschool. Toch is hij erelid van de Russische Academie van Wetenschappen.
 • Onder de bedrijven die Kadyrov bezit, zijn een boksclub genaamd 'Ramzan' en het voetbalteam Terek Grozny in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. De controversiële voormalige Amerikaanse bokser Mike Tyson was zijn gast bij een bokswedstrijd die was georganiseerd door Kadyrov in Goedermes.
 • Kadyrov bewondert Sjamil Basajev openlijk als een 'groot krijger'. Hij zou hem willen zien en persoonlijk willen verslaan. Kadyrov zou volgens The St.Petersburg Times naar verluidt geen respect hebben voor de historische held van Tsjetsjenië, Imam Sjamil, omdat hij zich uiteindelijk in 1859 had overgegeven aan, zoals Kadyrov zou hebben gezegd, de 'ongelovige honden', waarmee hij de Russen zou hebben aangeduid.[12] Hij lijkt ook te hebben geloofd dat Basajev zich zou verschuilen in de VS en zei dat hij daarheen zou gaan 'om hem te verslaan'.
 • In 2005 verklaarde hij dat de 'grootste moskee ter wereld' zou worden gebouwd op de plaats van de verwoeste binnenstad van Grozny. In 2008 opende hij de Hart van Tsjetsjenië-moskee, een van de grootste moskeeën van Europa.
 • Kadyrov heeft ook geld aangeboden aan de noodlijdende Tataarse separatistische beweging VTOC en haar leider Rafis Kashapov. Kashapov weigerde met de woorden 'van verraders hoeven wij geen geld'.[13]
 • Kadyrov heeft ook verklaard dat Tsjetsjenië binnen een paar jaar 'de rijkste en de meest vreedzame plaats ter wereld' zou zijn en dat de oorlog (Tweede Tsjetsjeense Oorlog) al over zou zijn omdat er zich nog maar 150 'bandieten' zouden bevinden binnen de republiek (de officiële cijfers spreken echter van 700 tot 2000 actieve rebellenstrijders). Ook zouden volgens hem 7000 rebellen zijn overgelopen naar de Russische kant sinds 1999 en zouden de belangrijkste rebellenactiviteiten zich nu buiten Tsjetsjenië bevinden.
 • Op 13 maart 2006 publiceerde de Tsjetsjeense opstandelingenwebsite 'Daymokh' een video van een mobiele telefoon waarop een schijnbaar dronken Kadyrov zich in Moskou bevindt met een aantal prostituees.[14] Deze onduidelijke video, waarop een man, die qua uiterlijk op Kadyrov lijkt, rondhuppelt met een aantal prostituees in een sauna, werd door Kadyrovs helpers afgedaan als 'een provocatie'. De Tsjetsjeense overheid wees de video publiek af en liet naar verluidt een strafrechtelijk onderzoek openen naar het 'in diskrediet brengen van een regeringsfunctionaris'.
 • Na het proces rond de moord op de Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja in februari 2009 werd Kadyrov als brein hierachter genoemd.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

 1. (en) Mosnews, Putin Names Kadyrov Acting President of Chechnya - 16 februari 2007
 2. Guardian Land of the warlords - 13 juni 2006 (bevat stuk over de hoofdpersonen in Tsjetsjenië)
 3. The Jamestown Foundation RAMZAN FREES HIS SISTER… Chechnya Weekly. Volume 6, Nr. 2 (13 januari 2005)
 4. Mosnews Chechen PM Kadyrov Disbands Notorious Security Service - 2 mei 2006
 5. (nl) Poetin ontslaat president Tsjetsjenië. Nieuws.nl (15 februari 2007). Gearchiveerd op 24 februari 2009.
 6. (en) Chechen leader imposes strict brand of Islam. International Harald Tribune/AP (28 februari 2009). Gearchiveerd op 4 maart 2009. Geraadpleegd op 2 maart 2009.
 7. Russen vragen Poetin in petitie om Tsjetsjeense leider te ontslaan, nos.nl, 9 februari 2022
 8. The Jamestown Foundation Ramzan - Videostar? - 16 maart 2006 (Engels)
 9. IHF Unofficial Places of Detention in the Chechen Republic - 15 mei 2006
 10. In Tsjetsjenië worden homo's zo slecht behandeld dat zelfs het Kremlin opriep tot matiging, Trouw, 2 maart 2018
 11. (en) Council Decision 2014/145/CFSP of 17 March 2014 concerning restrictive measures in respect of actions undermining or threatening the territorial integrity, sovereignty and independence of Ukraine. Europese Commissie (25 februari 2022). Geraadpleegd op 15 oktober 2022.
 12. The St.Petersburg Times Latynina, J., Kadyrov Knows the Secret - 10 maart 2006 (Engels)
 13. Expert Найденов, И., "Поскреби русского- найдешь татарина"- 30 augustus 2007 (Russisch)
 14. daymokh.info Банный роман Кадырова (видео) (offline) mirror (Russisch)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ramzan Kadyrov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.