Regenton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het type ton dat vroeger vaak als regenton werd gebruikt
Regenton

Een regenton is een vat of ton waarin regenwater wordt opgevangen dat via de regenpijp vanuit de dakgoot in de ton komt.

Verleden[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden was een regenton doorgaans een houten vat. Soms is een regenton voorzien van een kraantje onderaan de ton en van boven van een deksel zodat bladafval en andere verontreinigingen niet in het water terecht kunnen komen.

Toen er nog geen waterleiding bestond was men voor drinkwater afhankelijk van andere voorzieningen, zoals de waterput, de waterpomp en de regenton. Vanzelfsprekend was het met de hygiëne hierbij niet altijd optimaal gesteld. Daarom was het gewenst om het water te koken alvorens het te consumeren. Toen in de eerste helft van de 20e eeuw de waterleiding geleidelijk werd ingevoerd, verdween de regenton en werd de regenpijp doorgaans rechtstreeks op het riool aangesloten.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

De regentonnen die tegenwoordig in de handel zijn, zijn doorgaans van kunststof gemaakt. Dit past in een tendens om het regenwater niet langer via het riool direct af te voeren maar via een gescheiden systeem naar inrichtingen zoals retentievijvers te leiden of in de bodem te infiltreren. Hierdoor worden pieken in de rioolafvoer getemperd waardoor overstorten naar het oppervlaktewater worden voorkomen. Binnen deze denkwijze past ook de hernieuwde belangstelling voor de regenton en de regenwaterput.

Het water uit een regenton kan gebruikt worden om drinkwater te besparen. Het water kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de tuin te besproeien of om kamerplanten water te geven.

Een andere mogelijkheid is om regenwater voor het doorspoelen van het toilet te gebruiken, maar dan maakt men in plaats van een regenton eerder gebruik van een ondergrondse regenwaterput, met pomp en apart leidingennet, zoals bijvoorbeeld in Vlaanderen en Brussel verplicht is bij het bouwen van woningen. Op deze wijze kan tot 7.000 liter per jaar per bespaard worden op drinkwater.

Nog een andere mogelijke toepassing van een regenton is het bijvullen van een tuinvijver. Eerst wordt regenwater in de ton opgespaard. Zodra het waterniveau van de vijver te veel zakt, wordt het kraantje van de regenton opengedraaid en stroomt het water (via een tuinslang of direct) in de vijver. Soms is het nodig een tuinslang even "aan te blazen" voordat een waterstroom op gang komt.

Voordat in de winter de vorst valt, dient een regenton geleegd te worden. Dit om te voorkomen dat hij barst, wat kan gebeuren als het nog aanwezige water in de ton bevriest en daardoor uit zal zetten.

Sommige regentonnen hebben ook een overloop; zodra de ton vol is wordt het overige water afgevoerd. Hierdoor loopt de ton niet over.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rainwater tanks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.