Resolutie 1908 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1908
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 januari 2010
Nr. vergadering 6261
Code S/RES/1908
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Breidde de MINUSTAH-vredesmacht uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
Ook het Haïtiaanse presidentieel paleis werd zwaar getroffen door de aardbeving.
Ook het Haïtiaanse presidentieel paleis werd zwaar getroffen door de aardbeving.

Resolutie 1908 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 19 januari 2010 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie breidde de MINUSTAH-vredesmacht in Haïti uit naar aanleiding van de aardbeving die het land had getroffen.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie MINUSTAH en Aardbeving Haïti 2010 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Haïti werd sedert de jaren 1990 geplaagd door politieke chaos, corruptie en rebellen. In 2004 stuurde de VN de MINUSTAH-vredesmacht naar het land om de orde te handhaven.

In de jaren 2000 werd het land bovendien veelvuldig getroffen door natuurrampen. Zo bracht een zware aardbeving het land, alsook de aanwezige VN-troepen, op 12 januari 2010 grote schade toe.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde zijn voorgaande resoluties over Haïti, en betuigde solidariteit met de getroffenen van de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010 en hun families. Het werk van MINUSTAH en andere VN- en internationale organisaties in het land werden gewaardeerd. De Veiligheidsraad erkende dat er sprake was van ernstige omstandigheden en dat een reactie dringend nodig was.

De inspanningen van lidstaten om de overheid en het volk van Haïti en MINUSTAH te steunen werden verwelkomd.

De Veiligheidsraad stond achter de aanbeveling van secretaris-generaal Ban Ki-moon om de troepensterkte van MINUSTAH uit te breiden om het herstel, de wederopbouw en de stabiliteit te ondersteunen. Daarom besloot de Veiligheidsraad dat het militaire component van MINUSTAH zou bestaan uit 8940 troepen en het politiecomponent uit 3711 troepen. De Veiligheidsraad zou de zaak blijven volgen.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 1908 van de Engelstalige Wikisource.